Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Jak sprawdzić świece żarowe

BIGL - 1 Lis 2005, 08:05
Temat postu: Jak sprawdzić świece żarowe
Cciałbym sprawdzić wszystkie świece bo mam problemy z uruchamianiem auta. Jak ktoś zna jakiś prosty sposób to prosze o rade
Lokmen - 1 Lis 2005, 08:09

trzeba je wykręcic i na krótko podłączyć do akumulatora
LewyG - 1 Lis 2005, 08:12

Łokmen napisał/a:

jak są dobre to się rozgrzeją do czerwoności.

Lokmen - 1 Lis 2005, 08:13

LewyG napisał/a:
Łokmen napisał/a:

no chyba to jasne jak słonce

JoeMix - 1 Lis 2005, 08:19

[ Dodano: Wto Lis 01, 2005 08:20 ]
LewyG napisał/a:
Łokmen napisał/a:

Nie polecam - chyba że ktoś chce stracić oko...

Darekmk3 - 1 Lis 2005, 10:16

JoeMix napisał/a:
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: Wto Lis 01, 2005 08:20 ]
LewyG napisał/a:
Łokmen napisał/a:

Nie polecam - chyba że ktoś chce stracić oko...

wez Joe przestan ile razy sie tak sprawdzalo żarowe i jakos wzrok mam dobry
to co koledzy opisali to najlepszy domowy sposob aha i jeszcze jak dlugo sie rozgrzewaja ;-)

JoeMix - 1 Lis 2005, 10:28

Mam kolege który nie ma prawego oka bo mu świeca strzliła... są tysięce osób kóre nie zapunają pasów, a dziesiątki dziennie giną z tego powodu w wypadkach sam. niektórzy myślą ze zawsze beda mieli szczęscie, ale to nieprawda...
Darekmk3 - 1 Lis 2005, 10:31

JoeMix napisał/a:
Mam kolege który nie ma prawego oka bo mu świeca strzliła... są tysięce osób kóre nie zapunają pasów, a dziesiątki dziennie giną z tego powodu w wypadkach sam. niektórzy myślą ze zawsze beda mieli szczęscie, ale to nieprawda...

widzisz tak sie jeszcze złozylo ze pasy zapinam a swiece sprawdzam w wyzej opisany sposob i narazie nie mam zamiaru tego sposobu zmieniac

JoeMix - 1 Lis 2005, 10:40

Nie chodzi o to - widzisz swieca zarowa ma to do siebie że jak nie ma gdzie oddać ciepła to się przegrzewa - a jak jest wykręcona to nie ma gdzie oddać ciepła - a jak się przegrzewa to może strzelić - a jak może strzelić to może się nic nie stać, ale mozna też i oko stracić i napisze Ci tak jak Zółwik Tuptuś mówi - jak kolega straci oko weźmiesz za to odpowiedzialność?
Darekmk3 - 1 Lis 2005, 10:45

JoeMix napisał/a:
Nie chodzi o to - widzisz swieca zarowa ma to do siebie że jak nie ma gdzie oddać ciepła to się przegrzewa - a jak jest wykręcona to nie ma gdzie oddać ciepła - a jak się przegrzewa to może strzelić - a jak może strzelić to może się nic nie stać, ale mozna też i oko stracić i napisze Ci tak jak Zółwik Tuptuś mówi - jak kolega straci oko weźmiesz za to odpowiedzialność?

nie wezme za to odpowiedzialnosci bo nie jestesmy małymi dziecmi w piaskownicy i kazdy wie co robi ok -opisales ryzyko i dobrze
ps swiecy nie grzeje sie na krotko przez pol godziny tylko pare sekund i wystarczy a mozna ja trzymac gdzies dalej od siebie nie pod samym okiem przeciez to bardzo dobrze widac czy grzeje czy nie jak jest wyciagnieta
pozdrawiam ;-)

JoeMix - 1 Lis 2005, 10:54

Darekmk3 napisał/a:
ps swiecy nie grzeje sie na krotko przez pol godziny tylko pare sekund i wystarczy a mozna ja trzymac gdzies dalej od siebie nie pod samym okiem

No, jestem pewny ze znalazły by się osoby co by patrzyłą jaka to swieca czerwoniutka jest i pewnie by się nad nią nachylały... - niestety ludziom trzeba mówić wprost, bo nie kazdy jest na tyle kumaty (bez obrazy - to bardzo ogólne okreslenie a nie konkret)

Presto - 1 Lis 2005, 11:27

muszę powiedzieć, że sprawdzałem świece żarowe wykręcone z silnika ( a było ich naprawdę sporo ) i żadna mi nigy nie strzeliła. Śiece badając w taki sposób podłącza się na krótko góra 3 sekundy i to wystarczy żeby wiedzieć czy dobra czy nie. Ale o tym czy świea jest dobra czy nie nie świadczy tylko to czy się grzeje czy nie, dużo zależy od czasu nagrzewania no i osiąganej temp. Najlepiej świece wymieniać co 30000km ( Beru, Bosch) bo innych to nie polecam :)
Lokmen - 1 Lis 2005, 11:29

Spokojnie panowie - admin napisał to tak na wszelki wypadek :) . Mogłby jeszcze napisac ze dobrze by było wogole samochodem nie wyjeżdżać z garażu :) .