Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Uk豉d ch這dzenia : spuszczanie p造nu ch這dz帷ego

darioze - 5 Lis 2005, 23:45
Temat postu: Uk豉d ch這dzenia : spuszczanie p造nu ch這dz帷ego
Jak w fie軼ie MK3 spu軼i� p造n ch這dz帷y? Co waszym zdaniem najlepiej nala� - petrygo, borygo, a mo瞠 co� innego?
RKRman - 5 Lis 2005, 23:48
Temat postu: p造n
CZE :P

zci庵nij dolny w捫 z ch這dnicy albo je郵i ma spust - odkr耩 go ....odkr耩 r闚nie� korek ze zbiornika wyr闚nawczego ...- pro軼izna ..prawda ?

POZDRAWIAM ;-)

darioze - 5 Lis 2005, 23:58

Tylko czy ma korek? Tego w豉郾ie nie wiem i chcia豚ym si� dowiedzie�.
Lokmen - 6 Lis 2005, 00:15

Po pierwsze temat by� przerabiany ca趾iem niedawano wiec przeszukaj dzia� mechanik� a po drugie otw鏎z mask� i zobacz a potem zadawaj pytania bo korek od zbiorniczka wyr闚naczego jest.
Daras84 - 6 Lis 2005, 01:25

a spostowy jest w chlodnicy przynajniej w moim aucie:) na dole po prawej patrzac od przodu :D
szynszyl - 6 Lis 2005, 10:58

a u mnie spustowego nie ma. nawet mnie to wkurzy這, az zadzwoni貫m do rkrmanna. :hihihi: pozosta這 zdjecie dolnego weza ch這dnicy
darioze - 6 Lis 2005, 11:30

Dzi瘯i, poszukam :-) A co do twojej wypowiedzi υkmen :
υkmen napisa�/a:
a po drugie otw鏎z mask� i zobacz a potem zadawaj pytania bo korek od zbiorniczka wyr闚naczego jest.
gratuluje pomys逝: spuszcza� p造n ch這dz帷y przez korek od zbiorniczka wyr闚nawczego.
_-MoKrY-_ - 6 Lis 2005, 11:30

Tak to wyglada w silnikach 1,4 i 1,6 z 8 zaworami

OPR荅NIANIE l NAPEΛIANIE UKxDU CHΜDZENIA
• Obni篡� ci郾ienie w uk豉dzie ch這dzenia przez zdj璚ie korka wlewu ze zbiornika wyr闚¬nawczego. Nale篡 rachowa� 鈔odki ostro積o軼i, aby nie poparzy� si� par� wydobywaj帷� si� z wlewu (patrz punkt dotycz帷y sprawdzania szczelno軼i uk豉du).
• Odkr璚i� korek spustu cieczy ch這dz帷ej umieszczony w ch這dnicy (rys 2.51) i spu軼i� ciecz z uk豉du ch這dzenia silnika,
• Zakr璚i� korek spustowy i powoli nape軟i� uk豉d odpowiedni� ciecz� niezamarzaj帷� przez wlew zbiornika wyr闚nawczego.
• odczeka� a� z wlewu przestan� wydobywa� si� p璚herzyki powietrza,
• Zamkn望 korek wlewu
• Uruchomi� silnik i sprawdzi� szczelno嗆 uk豉du ch這dzenia,
• Nagrza� silnik do temperatury normalnej pra¬cy— g鏎ny przew鏚 uk豉du ch這dzenia (prowa¬dz帷y z ch這dnicy do termostatu) musi by� gor帷y — i wy陰czy� silnik. W razie potrzeby uzupe軟i� ilo嗆 cieczy ch這dz帷ej w zbiorniku wyr闚nawczym do w豉軼iwego poziomu.

ja leje borygo...nigdy mi nie zamarz這:) no i tanie jest. Ale ostatnio mechanik mi powiedzia� 瞠 to r騜owe jest do bani, i lepiej zainwestowac w koncentrat...ale 瞠 fiestka zawsze je寮zi豉 na borygo to juz jej nie pomoze:)))

darioze - 6 Lis 2005, 11:41

Dzi瘯i. W sumie borygo od petrygo r騜ni si� tylko temperatur� zamarzania (na korzy嗆 petrygo). Jeszcze jedno pytanie: ile mniej wi璚ej p造nu ch這dz帷ego jest w uk豉dzie?
_-MoKrY-_ - 6 Lis 2005, 19:36

niecale 8l chyba....
tak czy owak wiecej niz 5l, a co za tym idzie 2 butle(karnisterki...jeden ch** jak to zwa�)
to sie r闚na 10l wiec na bank starczy:)

JoeMix - 6 Lis 2005, 21:15

Wklejanie kawa趾闚 z ksi您ki (i to z b貫dami) nie jest dobrym pomys貫m bo w ksi您ce sobie kazdy moze sam przeczyta�... a na forum odpowiadamy raczej konkretnie na zadawane pytania - wcze郾iej da貫� info o silniku ga幡ikowym kidy chodzi這 o silnik na wtrysku - tu teraz te� jest nie do ko鎍a bo po這wa ludzi mo瞠 do b鏊u szuka� korka spustowego w ch這dnicy - a jesli i nawed by znale磧i to tamt璠y i tak nie zleci ca造 p造n...
bartboro - 6 Lis 2005, 23:40

Zgodnie z tym co m闚i Joe - co do spuszczenia ca貫go p造nu z uk豉du ch這dzenia nale篡 spu軼i� p造n z kad逝ba silnika. Dok豉dny opis i zdj璚ia s� na forum /dzia� mechanika/ - temat poruszany stosunkowo niedawno.
_-MoKrY-_ - 7 Lis 2005, 18:20

pisz帷 post mia貫m na celu nakierowanie forumowicza to by� m鎩 g堯wny cel.
-> Na wst瘼ie zaznaczy貫m 瞠 tak jest w wersji 1,4 i 1,6, zapomnialem slowa gaznikowcyh. m鎩 b豉d
Pozatym ksi您ka jest szeroko dost瘼na i nie ma problemu by do niej zajrze� chocia� orientacyjnie (nie wiem jaka wersja jest dost瘼na na forum, ja zdoby貫m swoja z innego 廝鏚豉). Spos鏏 wymiany p造nu ch這dz帷ego w wielu autach jest bardzo zbli穎ny.

Poda貫m fragment od wersji ga幡ikowej bo tylko o takiej wersji benzynowej mia貫m w ksi捫ce, napewno sa edycje opisujace wersje silnikowe z zasilaniem na wtrysku

ksia磬a jakiej u篡wam stanowi dla mnie g堯wne 廝鏚這 wiedzy (o moim motorze jest w niej wszystko co potrzebuje), dopiero gdy nie znajduje w niej odpowiedzi zadaje pytania

p.s.
Nie polecam tylko zlecania wymiany p造nu u mechanika do kt鏎ego nie mamy 100% zaufania bo odwala jak捷 fuszerk�. Mi jak zmieniali to okaza這 si� 瞠 nie spu軼ili p造nu z kad逝ba silnika (pyzatym ca造 uk豉d mia貫m zapowietrzony. Sko鎍zy這 si� tak 瞠 w weekend pojecha貫m do rodziny na kana� i wszystko musia貫m robi� od nowa.

Sielak - 7 Lis 2005, 18:47

darioze napisa�/a:
gratuluje pomys逝: spuszcza� p造n ch這dz帷y przez korek od zbiorniczka wyr闚nawczego.

To sie Lokmen wkurzy :) zapewniam cie ze nie chodzilo mu o spuszczanie plynu przez zbiorniczek, ale o to ze nalezy odkrecic korek aby wyrownac cisnienie...

Andreoz - 7 Lis 2005, 19:50

Witam
No a ja mam pytanie czy wymiana p造nu ch這dniczego w autku z LPG przebiega tak samo jak w autku z benzyn�???Hmmm do MK2 silnik 1,1 te� wchodzi 7 litr闚 p造nu???

Pozdro

Sielak - 7 Lis 2005, 20:36

Wymiana plynu przebiega tak samo... co do ilosci plynu w mk2 to niestety nie pomoge...
Andreoz - 7 Lis 2005, 21:01

Witam
Co do ilo軼i p造nu to ju� sam znalaz貫m swoja stara serwis闚ke i silnik 1 oraz 1,1 potrzebuja 5,8 litra p造nu:))Sam si� pytam sam sobie odpowiadam:)))

Pozdro