Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Wymiana a reset ???

tomeka - 20 Gru 2005, 22:08
Temat postu: Wymiana a reset ???
Mam takie pytanie:

Czy po wymianie jakiego¶ czujnika np. położenia przepustnicy trzeba robić reset kompa za każdym razem.

np. jak chce podmienić czujnik i założyć od kolegi na chwile (żeby sprawdzić) i dalej będzie Ľle to znaczy że mój był doby a to nie to czy może komp pamięta ustawienia z mojego ???
bo już zgłupiałem ...

Pozdrawiam
Tomek

domin1 - 20 Gru 2005, 22:12

należy się zrobić reset po tak poważnej wymianie jak ta twoja
JoeMix - 20 Gru 2005, 22:20

Jesli podepniesz jakich¶ czujnik np. pozyczony od kolegi, np. przepustnicy, i wskazanie tego czujnika bed± odbiegac od poprzednich wstazań, to komputer automatycznie wpisze je sobie do pamięci, i 99% stwierdzi usterkę,,, tak wiec nawed jak podepniesz ponownie swój stary - to komp już bedzie miał mętlik w pamięci przez jakich¶ czas... to samo się tyczy odpinania czujników i jakich kolwiek innych kombinacji... Komp pamięta bodajże 20 ustawień które sobie wpisuje do pomięci wedle sobie tylko znanych zasad, jak mu się co¶ udowidzi z jakimch¶ czujnikim, to zaczyna go olewać i pobiera dane u¶rednione z pamięci, a jak mu i to zabardzo nie wychodzi to wchodzi już w typowy tryb awaryjny, i wogóle nie posiłkuje się ani czujnikami ani pamięci±, tylko danymi zaprogramowanymi przez fabryke które pozwalaj± mu na utrzymanie silnika na chodzi i dojechanie do serwisu...

Oczywi¶cie im bardziej skomplikowany komputer tym bedzie bardziej kombinował, czyli taki z Xr2i która jest na wielopunkcie bedzie bardziej cfaniakował nić ten z 1,1 na monowtrysku, który zbyt dużego pola do popisu nie ma...

tomeka - 21 Gru 2005, 07:56
Temat postu: hmm to niewesolo
czyli probujac sprawdzic czujnik poprzez podmiane na dobry dalej nie jestesmy pewni ...
wydawalo mi sie to najlepszym sposobem sprawdzenia ktory nawala np. czy przepustnicy czy map sensor czy temp. plynu itp ... ale z tego co piszecie to nie bardzo.
Dzieki