|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - wymiana drzwi
Fornal - 19 Sty 2006, 16:54 Temat postu: wymiana drzwi Witam!
Czy ma ktoś jakiś patent na wymianę drzwi, chodzi mi o usunięcie tych bolców z pomiędzy zawiasów. Czytałem że trzeba jakimś przyżądem nagrzać itp, ale może jakiś "bardziej chałupniczy" sposób. Wymieniałem kiedyś z bratem w cytroenie i dawały się jakoś po prostu wybić, ale we fieście już tak łatwo nie idzie - tak mówił dziad ze złomowca gdzie kupowałem owe drzwi na wymianę. Z góry dzięki za podpowiedzi.
stacho35 - 19 Sty 2006, 20:10
Dobrze dopasowany trzpień i odpowiedni młotek.I uważać,żeby nie poobijać.Tak robiłem w lecie.Wiem,że jest do tego specjalny przyrząd ,ale nie podejrzewam Cie o to,żebyś go miał.Fabrycznie,te sworznie są chyba na kleju Loctite,więc pewnie dobrze byłoby zagrzać przed wybijaniem.Spróbuj użyć opalarki.Umnie poszło bez grzania....
dday - 19 Sty 2006, 20:10
a wybić siem tego bolca nie da?
......a to ze trudno to wiem - w zeszłym roku blachaż wyciągał u mnie (i ten bolec był pęknięty) to się 2 dni z dziadstwem męczył...
xr2fun - 19 Sty 2006, 20:13
dday napisał/a: | a wybić siem tego bolca nie da?
......a to ze trudno to wiem - w zeszłym roku blachaż wyciągał u mnie (i ten bolec był pęknięty) to się 2 dni z dziadstwem męczył... |
Blacharz był do d.......py i tyle.
Kołek rozprężny możesz rozwiercić pod warunkiem, że masz nowy.
dday - 19 Sty 2006, 20:18
blachaż był amator (i z tego też względu wzioł o polowe mniej kaski za robote )
i widocznie siem bał wiercić.....
JoeMix - 20 Sty 2006, 07:38
A odkręcić od budy się nie da zawiasów? Przyspawali?
Fornal - 20 Sty 2006, 09:29
Dokładnie Joe! W mk2 też drzwi wymieniałem i tam miodzio - odkręcasz zawiasy i po sprawie, a tu trzeba się z tymi bolcami meczyć - fafluchten! Czytałem, że trzymają właśnie na jakimś kleju, przyżądu tego nie mam ale będę próbował opalarką.
dday - 20 Sty 2006, 13:50
JoeMix napisał/a: | Przyspawali? |
ano przyspawali.
andreoz - 17 Paź 2008, 20:45
Witam
Dluuugo tu nie zaglądałem..........teraz jeżdzę innym autkiem ale fiestkę też jeszcze mam:)
Odgrzewam dość stary wątek ale muszę wymienić drzwi w mojej MK2 i teraz pytanie jak zdjąć/ odkręcić drzwi od budy tzn karoserii???Trzeba zdejmować deskę rozdzielczą chyba no nie???A skoro trzeba ściągać deskę rozdzielczą to jak to zrobić w MK2???
Pozdrawiam
Andreoz
Troszkę mi sie śpieszy więc jak by ktoś mógł poratować radą to byłbym wdzięczny:)))
JoeMix - 17 Paź 2008, 21:16
Zdejmujesz boczek na słupku i tam są 2(3) nakrętki bodajże 10 ma jeden zawias czyli razem masz 4(6) do odkręcenia.
andreoz - 17 Paź 2008, 21:19
Witam
Hmmmm z dolnym zawiasem kurde nie ma problemu nie wiem jak odręcić górny zawias ...................:((
JoeMix - 17 Paź 2008, 21:31
Wsadzić łeb i rękę pod deskę. Jak nie da rady zdjąć deskę. Ale chyba odkręcałem bez demontażu (chyba!)
andreoz - 17 Paź 2008, 21:37
Witam
chyba kurde sie nie da bez zdejmowania deski:(tam nie ma miejsca na łape a co dopiero na wsadzenie łba:)Kurde ciężko jest zdjąć dechę z MK2???
Kurcze Joe Ty też jeszcze na tym forum siedzisz ?:))
Pozdro
Andreoz
JoeMix - 17 Paź 2008, 21:48
Chmmm,,, zdejmij boczek, przypasuj nasadkę z grzechotką, i potem po omacku do góry, śruby są zagłębione w słupku i choćby dlatego wydaje mi się że się da... i coś mi się wydaje że są 2 na zawias jednak, Mk2 stoi pod domem, ale leje deszcz i jest ciemno i nic nie zobaczę i tak i tak. Ze zdejmowaniem dechy trochę zabawy jest.
andreoz - 17 Paź 2008, 21:57
Witam
No zgadza sie jest po dwie śruby na zawias :(trza sie pomęczyć a z dechą to podejżewam kurde że jest pitolenia nieżle:((
Pozdro
Andreoz
[ Dodano: Czw Paź 23, 2008 19:36 ]
Witam
No poradziłem sobie z tymi drzwiami:) He he he zajeło mi tom troszkę ale poszło.....:)
Poprostu potrzebna jest do tego mała zgrabna grzechotka i zwinne ręce:)
Pozdro
Andreoz
|
|