|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika ogólna - Jaki olej przekładniowy 

Presto - 23 Sty 2006,  22:11 Temat postu: Jaki olej przekładniowy Skorzystałem z opcji "szukaj" ale nic nie znalazłem     

W książce pisze mi, że ma być SAE 80... poszedłem do sklepu i nie kupiłem bo nie miały takowych oznaczeń i sprzedawca nie umiał mi jednoznacznie odpowiedzieć czy dany olej odpowiada tej klasie.......

Stąd moje pytanie: jakim olejem mineralnym najlepiej uzupełnić (jestem przyzwyczajony do oznaczeń typu np. 85W/90) no i oczywiście marka oleju     ......
												 diodalodz - 23 Sty 2006,  22:33
  Hipol . Do puki nie mam mrozów to dobry olej . Hm cały bajer polega na tym ze w tej skrzyni nawet jak wody nalejesz to pojedziesz byle by mokre było .
												 Presto - 23 Sty 2006,  22:40

| diodalodz napisał/a: | 	 		  | Hipol . Do puki nie mam mrozów to dobry olej | 	  

Właśnie mi o to chodzi, żeby na mrozie też względnie chodziła skrzynia   
												 Żółwik Tuptuś - 23 Sty 2006,  23:37
  Ja także stosuje Hipol ( co prawda przy dzisiejszym, ochłodzeniu " -35 przy gruncie wg TVP1  " mogłem jeździć  na luzie i to całkiem szybko , ale odpaliłem i skrzynia wykazywała sporachęćdo współpracy ) 

Z tej klasy lepkościowej stosowałem też Spiraxa , quakera i jakies dziwne mobilowe . wniosek - Zakładam korki spustowe w moich skrzyniach i zostaje przy najtańszym czyli Hipolu ( wymienianym od czasu do czasu ) 

Heh niestety Dioda mówi o genialnych 4-ro biegowych skrzynkach . W piątkach numer z sikaniem do skrzyni  nie przechodzi :( . niby to to samo tylko jeden bieg więcej ale ...
												 noxx - 24 Sty 2006,  23:12
  ja polecam valvoline HP GL-4 80W
												 xr2fun - 25 Sty 2006,  11:07
  Firma nieistotna - tylko syntetyczny, skrzynia pracuje idealnie - szczególnie w zimie.
												 Presto - 25 Sty 2006,  13:59

| xr2fun napisał/a: | 	 		  | Firma nieistotna - tylko syntetyczny, skrzynia pracuje idealnie - szczególnie w zimie. | 	  

synetyk nie wchodzi w rachube ze względu na brak możliwości spuszczenia starego oleju ze skrzyni...a nie chce mi się wyciągać skrzynki, żeby zmienić olej   

| 

|