|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Blacharstwo] Wyklepanie rantów błotników.
Ługol - 15 Lut 2006, 20:55 Temat postu: [Blacharstwo] Wyklepanie rantów błotników. Jak w temacie, jak to zrobić metodą domową, mam błotniki do malowania i przed tym chciałbym podklepać ranty żeby opon mi nie cięło. Jakim narzędziem to robić, młotek gumowy??? Prosze o rady
Daras84 - 15 Lut 2006, 21:00
jak masz blotniki i tak do malowania to wydaje mi zie ze zwykły młotek wystarzy
LOY - 15 Lut 2006, 21:16
sa dwie szkoły ;
szlifierka i ścinasz rant zupełnie albo podginasz do wewnątrz - często trzeba wówczas ponacicac rancik .
Sklepując rób to ostroznie żebys tuningując nie zdeformował kształtu błotników.
andrew - 16 Lut 2006, 06:25 Temat postu: Re: wyklepanie rantów błotników tył [mk3] jezeli chodzi o ranty to albo musisz dopasowac opone lub wspawac nowe nadkola bo czy ty ponacinasz czy wyklepiesz to i tak ci nic nie da poniewaz kolo pracuje i nadkole ci bedzie darło opone tak wiec pierwsze co to sprawdz amory i pózniej dopiero mysl o przerabianiu pozdro andrew
jaco11 - 17 Lut 2006, 07:28 Temat postu: Re: wyklepanie rantów błotników tył [mk3]
andrew napisał/a: | jezeli chodzi o ranty to albo musisz dopasowac opone lub wspawac nowe nadkola bo czy ty ponacinasz czy wyklepiesz to i tak ci nic nie da poniewaz kolo pracuje i nadkole ci bedzie darło opone tak wiec pierwsze co to sprawdz amory i pózniej dopiero mysl o przerabianiu pozdro andrew |
dokładnie tak jak napisał Andrew szkoda potem wydawac pieniązki na opony 8)
Jackxtor - 17 Lut 2006, 14:47
ja bym nacioł w trzech miejscach boschem błotnki podgioł do odpowiedniego kształtu i zaspawał a nadkole poalarką nagioł
Ługol - 20 Lut 2006, 17:29 Temat postu: Re: wyklepanie rantów błotników tył [mk3]
andrew napisał/a: | jezeli chodzi o ranty to albo musisz dopasowac opone lub wspawac nowe nadkola bo czy ty ponacinasz czy wyklepiesz to i tak ci nic nie da poniewaz kolo pracuje i nadkole ci bedzie darło opone tak wiec pierwsze co to sprawdz amory i pózniej dopiero mysl o przerabianiu pozdro andrew |
Chyba nie wiesz o co biega. Rant błotnika jest zagięty do środka (ok 2 cm) I to właśnie on na dobrym wyboju tnie mi oponke. Wiem ze podklepanie tego rantu załatwi sprawę, bo to obowiązkowa rzecz jak wsadzasz szerszą oponę. Zrobiłem tak w matizie i przestało obcierać a miałem tam oponke 14 195/45. Robili mi to w warsztacie takim specjalnym narzędziem i zapłaciłem 150 zł więc teraz chce zaoszczędzić i zrobić to sam
Macie jeszcze pomysły, tylko bez postów typu zmień opone itp
MATEUSZ - 20 Lut 2006, 18:46
fajny pomysł!!! zaklep ranty a potem czekaj aż cie wszystkie ranty szybciej zgniją!!!!
jak je obetniesz ro rozdwoi ci sie błotnik od wewnętrznego nadkola bo są one tam zgrzane!!
LOY - 20 Lut 2006, 18:52 Temat postu: Re: wyklepanie rantów błotników tył [mk3]
Ługol napisał/a: |
Macie jeszcze pomysły, tylko bez postów typu zmień opone itp |
kolego nie przesadzaj ..jeszce ci mało dobrych rad . wszystko co mozna- zostało napisane i nie przeczytasz juz raczej niczego lepszego . więc wybierz którąś albo ZMIEŃ OPONY
andrew - 21 Lut 2006, 13:44 Temat postu: Re: wyklepanie rantów błotników tył [mk3] [quote="Ługol"] andrew napisał/a: | jezeli chodzi o ranty to albo musisz dopasowac opone lub wspawac nowe nadkola bo czy ty ponacinasz czy wyklepiesz to i tak ci nic nie da poniewaz kolo pracuje i nadkole ci bedzie darło opone tak wiec pierwsze co to sprawdz amory i pózniej dopiero mysl o przerabianiu pozdro andrew |
Chyba nie wiesz o co biega. Rant błotnika jest zagięty do środka (ok 2 cm) I to właśnie on na dobrym wyboju tnie mi oponke. Wiem ze podklepanie tego rantu załatwi sprawę, bo to obowiązkowa rzecz jak wsadzasz szerszą oponę. Zrobiłem tak w matizie i przestało obcierać a miałem tam oponke 14 195/45. Robili mi to w warsztacie takim specjalnym narzędziem i zapłaciłem 150 zł więc teraz chce zaoszczędzić i zrobić to sam
Macie jeszcze pomysły, tylko bez postów typu zmień opone itp [/quote
wiem co pisze mam opony r15 195 \45 i jakos mi nie obciera po wymianie amorów ale sprawdz sobie czy nie masz przekoszonego autka bo ze 2cm sa zagiencia na rantach to chyba kazdy wie i to jest wzmocnienie błotnika i bez tego to na nic forma blotnika nadkola chyba ze chcesz aby ci zaczelo gnic bo i tak musial bys wspawac wzmocnienie rantu nadkolaaby mialo to jaki kolwiek wyglad i wytzrymalosc jezeli masz inne lepsze udoskonalenia to podziel sie z nami to tyle
|
|