Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Nie działa ABS ( SCS ) - XR2i

Robert-CADI - 12 Mar 2006, 03:32
Temat postu: [MK3] Nie działa ABS ( SCS ) - XR2i
mam problem z ABSem gdy ostro depne na pedal kola sie blokuja ale ABS nie dziala nie wiem co jest kontrolka wady ukladu ABS nie swieci sie swieci sie jedynie na postoju gdy zaciagne hamulec reczny razem z kontrolka od recznego i plynu hamulcowego niby wszystko ok a nie dziala
jackrzec - 12 Mar 2006, 07:34
Temat postu: Re: XR2i problem z ABS
Robert-CADI napisał/a:
mam problem z ABSem gdy ostro depne na pedal kola sie blokuja ale ABS nie dziala nie wiem co jest kontrolka wady ukladu ABS nie swieci sie swieci sie jedynie na postoju gdy zaciagne hamulec reczny razem z kontrolka od recznego i plynu hamulcowego niby wszystko ok a nie dziala

To że masz kontrolkę nieoznaczaże masz ABS (SCS)! Ja też mam kontrolkę a niemam SCSu. Skąd wiesz że masz?

szynszyl - 12 Mar 2006, 07:45

no chyba widać paski na półośkach?
jackrzec - 12 Mar 2006, 08:07

szynszyl napisał/a:
no chyba widać paski na półośkach?

Nie jestem pewiem czy zwrócił na to uwagę - bo jak by był w miarę doświadczony, to by dobrze poszukał na forum, bo przecież o tym było - sam wysyłałem skany tego układu, a gość jest chyba nie w temacie, bo zadaje pytanie "czemu mi to niedziała". Jakoś mam takie wrażenie. Może się mylę, to wtedy sorry, ale by napisał że sprwdził np czy paski ma dobre i czy naciąg prawidłowy itp, itd..

szynszyl - 12 Mar 2006, 10:00

a to i tak działąć nie będzie.. mdcs znalazł rozwiazanie dlaczego nie działą.. ale trzeba wcisnac magiczny guzik szukaj i wpisać autor:mdcs. i tu sie kończy wszelka dyskusja.

amen

mdcs - 13 Mar 2006, 00:26

:i: znam ten układ od podszewki. Budowę wewnętrzną modulatorów odśrodkowych też zgłębiłem. Walczyłem długo:)

Po pierwsze sprawdź naciąg pasków.
Po drugie zdejmij plastikową osłonę (tą z napisem Girling) jednego i drugiego modulatora (trzeba przeciąć ją na obwodzie kołnierza ....i sprawdż 3 rzeczy (najczęściej padające):
- czy nie jest zablokowane koło zamachowe na wałku poprzez rdzę lub po prostu zatarte ze starości:), co uniemożliwia jego przesunięcie się w stronę dźwigni zaworu upustowego
- czy nakrętka na końcu wałka nie ma ściętego gwintu wewnętrznego i nie zsunęła się częściowo (nakrętka bardzo nietypowa 10x1, hartowana, ze specjalną fazą kołyskową - nie do kupienia... proponuję obrócić o 90* i zabezpieczyć)
- czy sprzegło cierne nie jest zjechane i nie stawia zbyt małego oporu.

Robert-CADI - 15 Mar 2006, 12:24

dzieki chlopaki za podpowiedz fure wstawilem do warsztatu i wszystko jest wymieniane a mechanik naszczescie zna problemy tyczace sie tej instalacj ABS
mdcs - 15 Mar 2006, 13:06

Mechanik modulatora Ci raczej nie naprawi tylko będzie próbował całość wymienić. W rozumieniu forda jest to część nieserwisowalna.
Robert-CADI - 17 Mar 2006, 17:22

wystarczy zalozyc nowe paski koszt 15zl
mdcs - 18 Mar 2006, 00:45

:) paski pomagają w około 30% przypadków niesprawnego SCSu.