|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Wybijanie korka wlewu oleju
piterosik - 17 Mar 2006, 08:24 Temat postu: [MK3] Wybijanie korka wlewu oleju Pomocy,
mam następujący problem, co pewien czas wybija mi korek wlewu oleju (chyba cisnienie pod korkiem). Dodam że oleju silnikowego bierze mi mało bo ok. 1l/10000km, spalanie w normie ok 7l/100km pół na pół po mieście i na trasie.
Mam mk3 96r., 97 tys. przebiegu, silnik 1.1i.
CO TO MOŻE BYĆ NIE TAK???
Pozdrowionka,
Dzieki za pomoc z góry
2smart - 17 Mar 2006, 08:35
Witam,
Słuchaj ja tez niedawno tak miałem ale już przeszło .. przyczyna może być dwojaka. Więc napisze tobie co ja zrobiłem moze i tobie pomoże.
1) Miałem masełko pod korkiem .. i w odmie więc rozebrałem odme i przeczyściłem
dokładnie wszystko co sie tylko dało, aby zebrać cały nagromadzony przez ostatni czas syf.
2)Wymień zimering (uszczelke) która znajduje sie na korku, powinieneś dostać takowa w sklepie z cześciami motoryzacyjnymi, a jak nie dasz rady kupić to nawiń troszkę teflonu pod tą uszczelke a pote ją załuż zpowrotem.
Powinno pomóc.
Pozdr 2smart
picio_18 - 17 Mar 2006, 17:48
na mój gust raczej bedzie to ten weżyk łączący korek z filtrem powietrza myśle że jest zapchany i poprostu to ciśnienie ze środka nie ma gdzie uchodzić i wywala korek!!
macziom - 17 Mar 2006, 17:54
j.w. ale jeszcze może być zapchany korek - tzn. majonez siedzi w tym druciaku.
picio_18 - 17 Mar 2006, 22:00
jw. zapomniałem o tym napisać
macziom - 18 Mar 2006, 00:55
W sumie to radzę w miarę szybko przeczyścić ten wąż z korkiem (odmę) przepłukać chociażby gorącą wodą. U mnie wywaliło (nie wiem czy od tego bo były różne teorie) uszczelniacz wału - uszczelkę przy kole pasowym - tam gdzie chodzi pasek napędzający alternator. Olej trafił na pasek klinowy i miałem pod maską pół fiesty "zakonserwowaną" olejem silnikowym + dodatkowe koszta .
szynszyl - 25 Wrz 2006, 21:38
szlag mnie trafia z korkiem, co chwila nowy,.rozłazi się uszczelka w srodku. co oprócz teflonu nawijanego przz 2smarta robicie?
Lokmen - 25 Wrz 2006, 21:46
szukamy oryginalnego metalowego korka za cięzką kasę a nie zamiennik za kilkanaście złotych....
szynszyl - 25 Wrz 2006, 21:49
a miałem... na chwile...
Piter - 25 Wrz 2006, 23:16
piterosik, znowu temat zjezdza na oleje. Na jakim jezdzisz? Jeśli to majonez Ci odmę zapchał to sobie olej zmień na lepszy.
|
|