Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - hamulec opada ;)

finster - 21 Mar 2006, 09:29
Temat postu: hamulec opada ;)
Witam
Wymienilem przewody hamulcowe w mojej fiescie + tarcze + cylinderki. Teraz pedał hamulca jest strasznie miekki. Układ odpowietrzany był z 3 razy nic nie pomogło. Przy wyłączonym silniku pedał jest ok, dopiero po zapalonym i dodaniu gazu opada :( Rurka podcisnieniowa (jesli tak sie nazywa :) ) dziala. Ma ktos pomysl co moze byc przyczyna ?

finster - 21 Mar 2006, 20:54

hmm dzisiaj zrobilem rundke kolo domku i tak jakby sie sztywniejszy pedal zrobil :] moze dioda masz racje :] a jak nie to moj kolejny wspanialy plan to zakup pompy i serwa nowego, jak wtedy nie zadziala to zmienie samochod :]
diodalodz - 22 Mar 2006, 00:52

Hehe zdradze ci dlaczego tak jest . Sa za małe otworki w pompie hamulcowej przez co odrazu nie może z niej całe potwietrze wylecieć . Po tygodniu hamulce wracaja do normy a jak nie wracaja to trzeba je jeszcze raz odpowietrzyć .
finster - 26 Mar 2006, 10:18

Pomeczylem ja troche :] narazie nic sie nie zmienilo, wiec jeszcze jedno odpowietrzanie zrobie i sie zobaczy :] Thx

[ Dodano: Nie Mar 26, 2006 19:37 ]
:cry: qrde dalej to samo, odpowietrzylem i nic, przy wylaczonym silniku jest ok jak tylko wlacze to opada ;( zostaje mi tylko mechanik bo moje nerwy sa juz zrzarte plynem hamulcowym ;)

diodalodz - 26 Mar 2006, 21:47

polej pompe gorąca woda . poczekaj aż ostygnie i potem znowu to samo . Powinno pomóc
.

fkp@autograf.pl - 26 Mar 2006, 22:05
Temat postu: Re: hamulec opada ;)
finster napisał/a:
Przy wyłączonym silniku pedał jest ok, dopiero po zapalonym i dodaniu gazu opada :( Rurka podcisnieniowa (jesli tak sie nazywa :) ) dziala.

Tak ma być, znaczy iż wspomaganie hamulca działa - jeśli tylko przy zwolninym pedale kołą nie są zablokowane, i jadąc z 40 na godzinę wcisniesz gwałtownie i wszystkie 4 kola staną to jest okej.... mozesz sprawdzić z 80 ale wtedy nie hamuj gwałtownie tylko powoli wciskaj - pod koniec też koal powinny stanąc... jeśli hamulce sa sprawne a denerwuje cie miekki pedał to podkręć troch na wspomaganiu... bedzie sztywniejszy, ale uważaj zeby hamulec sam nie hamował...

Presto - 27 Mar 2006, 00:33

fkp@autograf.pl napisał/a:
denerwuje cie miekki pedał to podkręć troch na wspomaganiu... bedzie sztywniejszy, ale uważaj zeby hamulec sam nie hamował...

jak, gdzie, kiedy..się to robi :?:

przypuszczam, że serwa w dielsu i benzyniaku sa takie same..

finster - 27 Mar 2006, 21:03

diodalodz napisał/a:
polej pompe gorąca woda . poczekaj aż ostygnie i potem znowu to samo . Powinno pomóc
.

tak tez zrobilem :] pare razy sobie jeszcze ja poleje i moze cos z tego bedzie :] a tak btw to ciekawe pomysly masz 8)
Pozdrawiam

diodalodz - 27 Mar 2006, 23:27

a to co pisze nasz nowy kolega to tez prawda . na wałku serwa jest nakrętka regulacyjna ale nia można 1mm max wyciagnąc a to prawie nic .
finster - 8 Kwi 2006, 22:25

wymienilem gumki z tloczkow w pompie i wreszcie pedal zaczal normalnie sie zachowywac :] dzisiaj fiesta przeszla pozytywnie badania techniczne :]
diodalodz - 9 Kwi 2006, 00:55

musiałeś ja ściąc przy odpowietrzanu . Jak sie za mocno w pedał walnie to potrafi pocharatać gumki 2 sekcji . A czasami od za dobrego płynu siadaja jak sa stare .
finster - 11 Kwi 2006, 21:47

no mozliwe, teraz wlalem dot-3 a po 2 w srodku ta pompa byla lekko zasyfiona wiec to tez moglo dawac takie objawy