Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Szwankująca pompa paliwa

ari - 9 Kwi 2006, 22:03
Temat postu: [MK3] Szwankująca pompa paliwa
Jestem szcześliwym posiadaczem fiestki. Ale dzisiaj sie zawiodłem a dokladniej na paliwie nie jedzie. Jestem pewien ze to pompa bo normalnie po przekreceniu kluczyka odzywała sie na 3sekundy a teraz cicho. Dodam ze po dwóch godzinach z powrotem zaczeła działać tyle ze z nowu przestal. Ma ktoś jakieś pomysly dlaczego tak sie dzieje i jak mozna z tym walczyc??? Z góry dziękuje za pomoc
Lokmen - 9 Kwi 2006, 22:06

zagazowaną masz fiestę??
ari - 9 Kwi 2006, 22:12

Dokładnei zagazowana. Ale zawsze ja odpalalem na pliwie i tego mialem troszke w baku na gazie zzrobiłem 10 tys km
Lokmen - 9 Kwi 2006, 22:16

ari napisał/a:
...mialem troszke w baku...

widać troszke okazało sie niewystarczające i być może pompa sie zatarła - jesli do kostki zasilającej dochodzi prąd to znaczy ze popma paliwa sie zatarła

ari - 9 Kwi 2006, 22:18

a jak to sie ma z naprawą regeneracja czy trzeba nowa kupowac i moze wiesz jakie sa koszta???Ale jak by sie zatarła to by juz nie dzialała a ona po pewnym czasie znowu sie włączyła i zaczeła dzialać
diodalodz - 10 Kwi 2006, 14:42

Prawdopodobnie skończyły jej sie szczotki . niestety jest to element nie regenerowalny . Wymienia sie wkład pompy dostępny za ok 150 zł i chodzi dalej . Wsłuchaj sie czy po przekreceniu stacyjki cyka przekaźnik od pompy bo to może być też jego wina . A szkoda nie potrzebnie części wymieniać . najlepiej zlokalizuj ten przekaźnik wyjmij i rozbierz . Zobacz czy klucz nie jest wypalony jakoś strasznie . Co do sprawdzenia czy dochodzi prąd do pompy to ściagasz tylna kanape znajdujesz przewody od pompy (zdaje sie że 3 ida) jeden to masa drugi to plus trzeci to sygnał do wskaźnika . Wpinasz żarówke 21 W 12V pomiędzy plus a mase i patrzysz czy po przekręceniu stacyjki zapali sie na ok 1,5 sek i czy później zapali sie odrazu po ruszeniu rozrusznika .
ari - 10 Kwi 2006, 17:01

jakprzekrece kluczyk to słychac takie pyknięcie więc przekaźnik chyba dziala zaraz będe właśnie rozbieral wiec zobacze co tam sie dzieje
szynszyl - 10 Kwi 2006, 18:28

ja tez kiedyś myślałęm że pompa siadła. nie słychac jej było po przekręceniu kluczyka. po wyjęciu jej okazało sie że gumki były postrzępione i przepuszczały paliwo.. nie było jak pociągnąć paliwa.
jackrzec - 11 Kwi 2006, 00:39

Co prawda masz fiestę z 92 roku, ale jednak wersję Ghia. Może masz wyłącznik wstrząsowy pompy paliwa i może się wyłaczył. Nie wiem czy masz (ze wzgl na rocznik) ale zobacz i jesli jest to go sprawdź
Mafios - 11 Kwi 2006, 09:25

sprawdz przekaznik maly czerwony w puszce czy sie nie wypalil jak u mnie sprawdz glowna wtyczke pod maska czy Ci styki nie zasniedzialy to sa identyczne objawy jak u mnie gdy mnie fredziu z bialej sciagal
ari - 11 Kwi 2006, 17:49

Posprawdzałem i nic fiesia idzie jutro do mechanika bo sam nie jestem w stanie jej wymieć bo jak popatrzylem to rzeba zbiornik wyciągać.
diodalodz - 11 Kwi 2006, 23:13

?????? ???? do czego chcesz zbiornik wyjmować ??
ari - 12 Kwi 2006, 13:09

Od góry ciężko wyjąć a ciąć blachy nie chce wiec pozostaje wyjęcie zbiornika
jackrzec - 13 Kwi 2006, 06:22

ari napisał/a:
Od góry ciężko wyjąć a ciąć blachy nie chce wiec pozostaje wyjęcie zbiornika
A po co chcesz wyjmować całość? Wyjmij samą pompę bez tej obudowy!
ari - 16 Kwi 2006, 10:31

I juz po zabiegu. Pompa wymieniona 150zl pompa + 50 zl wmiana i jak narazie dziala
szynszyl - 16 Kwi 2006, 13:05

ari napisał/a:
Pompa wymieniona
przyjmę starą jako prezent na święta.. poważnie
ari - 19 Kwi 2006, 20:07

Dlugo nie mialem dostepu do neta a pompa pjechala dzisiaj ze śmieciami wiec nie da rady