|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - wytłumienie drzwi w fieście - pytanie
mikolaj_r - 28 Maj 2006, 13:05 Temat postu: wytłumienie drzwi w fieście - pytanie Mam następujący problem a może raczej wątpliwość: Przymierzam się do wytłumienia drzwi w mojej fofi mk3 matami APP(zawsze używam tych mat - niezły stosunek jakości do ceny), i nie jestem pewien tych zawiasów drzwiowych - tzn. gdy obciąże każde drzwi po ok. 5kg boję się że będą sie krzywić lub co gorsza urwą się, szczególnie że mam wersję 3drzwiową a więc długie drzwi - większa dźwignia - większa siła. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z wytłumianiem drzwi w fieście i ewentualnym problemem z zawiasami Czy to tylko ja panikuje
maerik - 28 Maj 2006, 13:18 Temat postu: Re: wytłumienie drzwi w fieście - pytanie
mikolaj_r napisał/a: | Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z wytłumianiem drzwi w fieście i ewentualnym problemem z zawiasami Czy to tylko ja panikuje |
Odkad wytlumilem coraz ciezej chodza drzwi pasazera ale to chyba nie przez ciezar?! Nie wiem... Szczerze? Nidgy bym na to nie wpadl...
Nie polecam mat bitumicznym APP do otworów - w zimie pękają! Do powierzchni zamkniętych są OK.
Crash_1 - 28 Maj 2006, 16:02
Witam , osobiscie zastanawiam sie nad czyms takim http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=105967635 na jedne drzwi w mk3 3 d wychodzi2m bierzace czyli 3kg wagi, tylko nei jestem pewnein co do jakosci tego specyfiku ,ale chyba zaryzykuje ;-) wydaje sie byc dobra alternatywa dla mat app
Fordon - 28 Maj 2006, 18:41
Ehhh zerknijcie co i jak...
http://www.powe.pl/fiesta.html?
Pozdrawiam
mikolaj_r - 29 Maj 2006, 00:31
maerik: Widziałem jak wytłumione drzwi w zakładzie car audio w escorcie 3d osunęły się przy zamku o jakieś 1,5 cm. Ja do tej pory nie miałem problemów z APP, miękka na blache twarda na otwory i było dobrze. Czego Ty użyłeś do wytłumienia
fordon: ten link nie odpowiada na moje pytanie, wiem jak sie za to zabrać, tylko zastanawam się czy nie bedzie z tego wiecej szkody jak pożytku i chce się dowiedzieć jak inni radzili sobie z wytłumieniem.
cinot - 29 Maj 2006, 00:53
Dziwne z tymi zawiasami.
Miałem w mk3 drzwi wytłumione około 8 kilogramami( maty+ pasta bitumiczna) na strone i było ok, nic się złego nie działo
maerik - 29 Maj 2006, 08:42
cinot napisał/a: | Miałem w mk3 drzwi wytłumione około 8 kilogramami( maty+ pasta bitumiczna) na strone i było ok, nic się złego nie działo |
Bo to w końcu fiesta
Mikolaj_r ja mam wytłumione tymi alu matami co zapodał Crash_1 kilka postów wyżej (tyle że kupionymi w jakimś budowlanym bo to do ocieplania komiów było wymyślone ) i na powierzchnie zamknięte matami APP (za głośnikiem).
I specjalnie nie waliłem na drzwi dużo, tylko tam gdzie konieczne - za głośnikiem i wszystkie otwory modułowo (znaczy wycinałem ) Wyszło mniej niż 1 kg.
marcus_87 - 29 Maj 2006, 19:40
maerik napisał/a: | I specjalnie nie waliłem na drzwi dużo, tylko tam gdzie konieczne - za głośnikiem i wszystkie otwory modułowo (znaczy wycinałem ) Wyszło mniej niż 1 kg. |
i jak efekty? napisz czy ladniejszy masz dzwiek od tego i czy wytlumilo to troche chociaz dzwiek na zewnatrz samochodu, nie wiem czy tak miales ale u mnie nawet jak mam cicho w miare w srodku to slychac na zewnatrz muzyke
molu - 29 Maj 2006, 20:38
ja powiem tak-nawet jak nalepilem jedna mate za glosnikiem byla roznica na plus w dzwieku 8
ps
http://pictureposter.allb...res/lomax/mata/
tak pogladowo ;-)
marcus_87 - 29 Maj 2006, 23:05
ja chyba bede robil matami dekarskimi, molu znakujesz sobie fure? ;-)
molu - 29 Maj 2006, 23:42
marcus_87 napisał/a: | molu znakujesz sobie fure? ;-) |
dopatrzyles sie ? ;-) tak taka oznakowana sprzedalem :lol:
pzdr
jaczylibodzio - 30 Maj 2006, 09:20
Ja wytlumialem filcem. Z jednej strony bylo cos w rodzaju gumy no i ta strona przylepialem na butaprenie Ale sie nakiralem Z tym ze do tego trzeba przykryc to jakas folia albo czyms nieprzemakalnym bo jak sie zawilgoci to klapa :/ Otwory technologiczne zreszta tez trzeba pozakrywac, a najlepiej zrobic to wlasnie matami. Z tym ze tam gdzie sa wieksze powierzchnie to wstawiamy jakies kawalki blachy czy czegos zeby usztywnic konstrukcje., Zreszta tutaj macie: http://www.powe.pl/fiesta.html
marcus_87 - 30 Maj 2006, 11:40
z tym filcem to mozesz miec nieciekawie, przeciez za kazdym razem jak pada deszcz albo myjesz fure, masz niezly wodospad na wewnetrznej stronie drzwi, bo woda przecieka miedzy szyba a uszczelka
jaczylibodzio - 30 Maj 2006, 11:56
wiem, nie pierwszy raz to robilem
Cytat: | Z tym ze do tego trzeba przykryc to jakas folia albo czyms nieprzemakalnym bo jak sie zawilgoci to klapa :/ | ;-)
[ Dodano: Wto Maj 30, 2006 12:57 ]
I tu jeszcze cos ciekawego dla posiadaczy MK4 albo tych co maja tapicerke z tej wersji
http://www.audiocomplex.c...rd&model=fiesta
molu - 3 Cze 2006, 12:41
Jeszcze odnosnie mat-gadalem z kims w ZG na temat mat i tego ze ich nie bylo w castoramie 8)
Jako ze bylem wczoraj w castoramie-tak ona wyglada i jest ich do wyboru:
jest jeszcze tasma marki Tytan - ponoc jeszcze lepsza :-D
pzdr
Crash_1 - 3 Cze 2006, 16:23
A ile takie cudo kosztuje w castoramie i jakie to ma wymiary??
molu - 3 Cze 2006, 22:23
To jest akurat 10 cm i kosztuje 42 zeta reszta wymiarów:
http://www.soudal.pl/prod..._techniczna.pdf
cena - nie wiem - proporcionalnie wyższa
pzdr
lehu8 - 4 Cze 2006, 21:10
W sklepach motoryzacyjnych można kupić takie pasty głuszące, co o tym myślicie?
Samą taką pastą można posmarować drzwi? :i:
jaczylibodzio - 5 Cze 2006, 10:29
Najlepiej to by bylo wykleic matami i pasta wytlumic... Powaznie mowie!
marcus_87 - 6 Cze 2006, 16:44
bylem w obi i 15cm kosztuje 55zl teraz pytanie czy taka tasma 15cmx10m starczy na pare drzwi??
AeRJot - 6 Cze 2006, 17:07
mam prawie cały samochód wyciszony (drzwi wewnątrz i z zwenątrz, oraz 2 warstwy na podłogę) jesli chodzi o drzwi ... nie zauwazylem by z nimi cos sie działo (w poprzedniej fiescie tez miałem) a co do zysku dzwieku .... nie ma porównania jest równiez troche ciszej.
Do wygłuszania uzywawem maty dekarskiej (najpierw Soudalowskiej, potem Tytan) za 22,5cm, płaciłem w Castoramie kolo 85zł, a Tytan 30cm kosztawał 99zł (oczywiscie długośc 10M) na wnętrze + drzwi zuzyłem 2 rolki 22,5cmx10M + 1 sztuke 30cmx10M
i powiem .... WARTO

maerik - 8 Cze 2006, 09:27
Ale żeś tam nakiprował... nieźle
Ja wybrałem przyśpieszenie ponad ciszę i wytłumiłem za głośnikiem oraz dziury ale wyszło bardzo podobnie!
cinot - 8 Cze 2006, 10:35
Aerjot to masz tak jak ja, proponuje jeszcze dac maty na dach ( nie śmiac się pomaga0 i wytłumienie od komory silnika( trzeba by zdjąc deskęrozdzielczą ale warto) naturalnie ważnym elementem jet wytłumienie tylnych nadkoli i podłogi bagażnika.
Powiem takmiałem do auta naładowane około 60 kilo wytłumień wszelakiej maści ( maty, pasty itd).
Warto jak cholera w aucie cisza jak w jakimś lexusie ;-)
AeRJot - 8 Cze 2006, 13:22
jak widziąłes mam cała podłoge i przegrode czołową tez, na bagaznik zabrakło czasu ale jest to w planach na najbliższe ciepłe dni. Co do dachu .... zastanawiałem sie nad tym, ale nie znalazłem nikogo kto to ma i z "zycia" powdzielił sie tym jaki efekt, moze powiedz coś wiecej
cinot - 8 Cze 2006, 13:45
Ja miałem i powiem ci tak, że IMHo w aucie jest ciszej, wiatr opływający byde przy prędkościach rzędu 120-140 jest wyraxnie mniej słyszalny, co więcej dach to sporapołac blachy i bas lubi sięna niego przenosić i rezonowac na zewnątrz samochodu, po wytłumieniu ten problem znika.
y mnie było tak, że moje auto osiągąło koło 125 decybeli i jak siępozamykało dzrwi i okna to mało było z tego słychac na zewnątrz, tylko czasem potęzne BUUUUUUm :-D ale tyo przy naprawe ,,cięzkich kawałkach" tony wysokie w ogóle nie wydostawały siępoza samochód
Kamil - 16 Cze 2006, 10:10
Witam.Ja jak wygłuszałem w swojej mk3 pomalowałem je najpierw tzw.barankiem a potem nakleiłem na to maty i jest nawet ok.
marcus_87 - 16 Cze 2006, 13:38
a nie pachnie Ci w srodku 'tzw. barankiem' jak jest cieplej?
Kamil - 17 Cze 2006, 09:32
nie wszystko jest oki i bez problemów zapachowych tylko nie pomyl baranka z biteksem bo wtedy czy ciepło czy zimno na bank do autka nie wsiądziesz
Pozdro
|
|