|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - Blos
Daras84 - 25 Sie 2006, 15:42 Temat postu: Blos ostatnio chodiz mi po glowie to ustrojstwo duzo sie naczytalem ale to zazwyczaj samoreklama producentow... warto go zakładac??
Lokmen - 25 Sie 2006, 17:51
Faza ma BLOSA - zagadaj znim to ci powie co i jak
doogi - 27 Sie 2006, 10:01
powiem jedno.
jak masz gaz to naprawde warto
semek711 - 27 Sie 2006, 13:29
a tak w ogule to ktos moze mi wytlumaczyc co to jest ten Blos?
Lookas0001 - 30 Sie 2006, 17:32 Temat postu: hmm Mój kumpel ma blosa. On twierdzi ze warto to założyć. Po pierwsze osiągi są te same co na benie, po drugie spalanie gazu średnio o dwa litry mniej na sto kilometrów . Podobno wstawiają to zamiast aparatu krokowego czy coś ale się nie znam .
pablonas - 30 Sie 2006, 17:49
blosa montuje się w dolot zamiast mixera. działa tylko "mechanicznie", nie steruje nim żadna elektronika. ponoć ciężko go wystroić ale jak już się uda to pięknie się sprawuje. bardzo obszerny wątek na ten temat jest tutaj
[ Dodano: Sro Sie 30, 2006 17:54 ]
aha zapomniałem. jest tylko jedno ale (ale małe ) w Polsce jak wiadomo mamy durne przepisy i dotykają one również nieszczęsnego blosa.
jest przepis który mówi, że po jakiejś tam dacie (1 kwietnia 2002 mi po głowie chodzi) każda nowa instalacja LPG w aucie na wtrysku musi być sterowana elektronicznie. jak mówiłem wcześniej blos nie jest sterowany elektronicznie więc teoretycznie diagnosta może nie podbić przeglądu. inna sprawa, że mało który tam wogóle zagląda.
doogi - 30 Sie 2006, 20:25 Temat postu: Re: hmm
Lookas0001 napisał/a: | Mój kumpel ma blosa. On twierdzi ze warto to założyć. Po pierwsze osiągi są te same co na benie, po drugie spalanie gazu średnio o dwa litry mniej na sto kilometrów . Podobno wstawiają to zamiast aparatu krokowego czy coś ale się nie znam . |
male sprostowanie.
pali 2L więcej nie mniej
Lookas0001 - 31 Sie 2006, 02:13 Temat postu: hm Kumplowi pali mniej. Po to jest to właśnie wymyślone...
doogi - 31 Sie 2006, 14:08
to chyba mu sie pomyliło
nie jest możliwe zeby mniej paliło.
auto szybciej jeździ, więcej powietrza zasysa, więc i gazu musi więcej brać.
kazdy z moich znajomych (a kilku ich było) mowił ze osiągi sie sporo poprawiły a ubytki w butli z gazem da sie tym zrechabilitować
zefir - 31 Sie 2006, 14:20
ja tez pierwsze slysze ze na dobrze wyregulowanym blosie palil wiecej gazu :/
Darekmk3 - 31 Sie 2006, 14:23
Gebal napisał/a: | to chyba mu sie pomyliło
nie jest możliwe zeby mniej paliło.
auto szybciej jeździ, więcej powietrza zasysa, więc i gazu musi więcej brać.
kazdy z moich znajomych (a kilku ich było) mowił ze osiągi sie sporo poprawiły a ubytki w butli z gazem da sie tym zrechabilitować |
pali mniej gazu na dobrze wyregulowanym albo tyle samo ale napewno nie wiecej poczytaj sobie na fcp tam masz obszerna lekture opartą na faktach tych co to zakładali...
Lookas0001 - 20 Wrz 2006, 07:22 Temat postu: hmm No hmm trochę czasu mineło a kumpel nadal twierdzi, że pali mu mniej o dwa litry gazu. Palił mu 10 litrów gazu przed założeniem. Teraz pali mu 8 i ani nie drgnie by palić więcej. I tak jak mówiłem do tego nie odczuwa już różnicy czy jedzie na benie czy na gazie. A że kolega to taki żydek troszkę i ciągle siedzi z kalkulatorem w ręce to skrupulatnie przelicza spalanko .
|
|