|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK3] cieknie olej z półosi
bartboro - 11 Wrz 2006, 11:44 Temat postu: [MK3] cieknie olej z półosi witam problem poważny mi się pojawił:
Pod samochodem mam gigantyczną kałużę oleju - z półosi leje mi się olej ciurkiem i półoś się wysunęła ze skrzyni biegów - samochód jest teraz u mechanika i chciałbym wiedzieć co może być przyczyną żebym mógł z nim gadać.
Czy przyczyną mogłobyć zacięcie się przegłubu i to spowodowało wysunięcie się półosi?
jaco11 - 11 Wrz 2006, 18:22
http://www.fiestaklubpols...ight=p%F3%B3osi może to coś pomoże
diodalodz - 12 Wrz 2006, 19:20
może . Ale zeby tak sie stalo musza byc uszkodzone bieżnie krzyżaków albo auto po dobrej bombie . Częściej jest winny pierścień zabezpieczający albo łożyska kola tależowego w skrzyni . jak skrzynia wyje to zazwyczaj sa łożyska koła tależowego . Z tego co pamiętam to wojujesz z tym już od dłuższego czasu . Mowiłem jak sprawdzić te łożyska i nie pamiętam odpowiedzi . Jeszcze może być to wina uszkodzonej poduszki skrzyni tej bliżej kierowcy . Mam taka technike ze postawiam lewarek pod skrzynie i podnosze . jak skrzynia idzie dogóry to wiadomo odrazu co jest grane.
bartboro - 13 Wrz 2006, 19:29
Jak sie okazało przyczyna był pierścień zabezpieczający i na skutek tego uległ też uszkodzeniu przegub ... a że do mojego modelu fiesty nie można kupić samego przegubu zewnetrznego muszę kupić całą półoś (do 1,8D przegób zewnętrzny można dostać dopiero od rocznika 94...)
szynszyl - 13 Wrz 2006, 22:10
przypomniuj mi na PW jutro sprawdze
diodalodz - 13 Wrz 2006, 22:55
to wsadź cała półoś od 1.4 i też bedzie chulać najprawdopodoniej .
|
|