Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - obrotek

Daras84 - 5 Paź 2006, 16:03
Temat postu: obrotek
czy obrotomierz z auta 8 zaworowego bedzi enormalnie hulał w 16V ??

sory za laickie pytanie al ena elektryce totalnie sie nieznam ;/

Parch - 5 Paź 2006, 17:52

Chyba nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi na tak lub na nie, bo praktycznie może działać a może nie działać.

Z tego co się orientuję, to do zetecków powinny być liczniki z symbolem 2E (1.6 i 1.8 16V), lub EFI (1.6 16V), ewentualnie zupełnie nie naznaczone.

Ja bym postawił, że nie będzie działał, ale mimo tego sprawdziłbym empirycznie. A nuż jak podłączysz to będzie wszystko ładnie śmigać.

Pozdrawiam.

jackrzec - 5 Paź 2006, 18:56

Wg mnie to ilość zaworów ma się nijak do obrotów - reszta układu jest przecież identyczna!
squadak - 5 Paź 2006, 23:57

identyczna to moze nie jest, ale podobnie jak w 8V EFi w zetecu masz sterownik wtrysku EEC IV i modul zalonu EDIS ktory to wlasnie wylicza predkosc obrotowa na podstawie czujnika polozenia walu i przekazuje go do EEC i do obrotka
jackrzec - 6 Paź 2006, 08:27

squadak napisał/a:
identyczna to moze nie jest, ale podobnie jak w 8V EFi w zetecu masz sterownik wtrysku EEC IV i modul zalonu EDIS ktory to wlasnie wylicza predkosc obrotowa na podstawie czujnika polozenia walu i przekazuje go do EEC i do obrotka
Tak to jest nawet w 1,1... a obrotek jest inny. Chodzi mi o to że ilość zaworów nie ma wpływy na obrotomierz. EDIS tak, ale czy się bardzo różni pomiędzy 8V a 16V to nie wiem - w końcu napewno nie robili tylu rodzajów obrotka co silnika!
Daras84 - 6 Paź 2006, 15:36

no wlasdnie czyli stoimy w pkt. wyjscia ;)
Parch - 6 Paź 2006, 16:27

jackrzec napisał/a:
w końcu napewno nie robili tylu rodzajów obrotka co silnika!

Jest co najmniej sześć różnych rodzajów obrotomierzy ;-|

jackrzec - 6 Paź 2006, 19:48

Parch napisał/a:
Jest co najmniej sześć różnych rodzajów obrotomierzy ;-|
A silników 11... czyli po dwa na jeden ;)
odyniec - 8 Paź 2006, 23:37

z 16V do mojej 1.1i spasowal bez problemu. bez zadnych zmian!!