Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Zapalanie zimnego silnika - czas

sawcio1234 - 16 Paź 2006, 07:41
Temat postu: [MK3] Zapalanie zimnego silnika - czas
Mam takie pytanie do użytkowników 1.1 (wtrysk) Auto jak były ciepłe dni paliło na dotyk Teraz muszę kręcić jakieś3-4 sekundy żeby odpaliło Czy w waszych "brykach" macie tak samo czy może u mnie coś jest nie tak? Swiece mam nowe NGK i przewody też Proszę o informacje Pozdrawiam ziom
jackrzec - 16 Paź 2006, 07:53
Temat postu: Re: Zapalanie zimnego silnika
sawcio1234 napisał/a:
Mam takie pytanie do użytkowników 1.1 (wtrysk) Auto jak były ciepłe dni paliło na dotyk Teraz muszę kręcić jakieś3-4 sekundy żeby odpaliło Czy w waszych "brykach" macie tak samo czy może u mnie coś jest nie tak? Swiece mam nowe NGK i przewody też Proszę o informacje Pozdrawiam ziom
U mnie tak niema. Odpala "na dotyk" - żadko kiedy zdarzy się że kręce ze 2-3 sekundy.
sawcio1234 - 16 Paź 2006, 07:59

No właśnie może jakiś pomysł co może być tego przyczyną?
jackrzec - 16 Paź 2006, 08:19

sawcio1234 napisał/a:
No właśnie może jakiś pomysł co może być tego przyczyną?
Stan techniczny silnka. Mój jest praktycznie po kapitalce - przed remontem tez dłużej kręcił.Ale 3-4 sekundy, tak jak piszesz, to nic strasznego i odpuść sobie kombinowanie.
sawcio1234 - 16 Paź 2006, 08:37

Nówka to on nie jest pali olej a kompresja między 8.5 a 9.5 Więc chyba masz rację narazie odpuszczam Bo chciałem już grzebać w krokowcu i cpp ale chyba to nie ma sensu bo jak zapali to chodzi OK obroty w normie nie gaśnie Dzięki za radę i pozdrawiam Cześć
madek - 16 Paź 2006, 15:25

Tez tak mam, rano musze go chwile przypiłowac a w ciagu dnia odpala praktycznie od razu. Zobaczymy jak bedzie w zimie...

Poki co jeszcze sie nie zdarzylo zeby nie odpalił za pierwszym razem, wiec czym sie martwic ;)

I tak jak pisze jackrzec, na to ma wpływ ogolny stan silnika bo ja np. mam porobione lub powymieniane wszystko oprocz dołu silnika, a ten powoli domaga sie remontu (kompresja po ok. 9 na kazdym cylindrze i lubi sobie zakopcic na wyzszych obrotach ;) ).

Marcinus - 16 Paź 2006, 18:39

Ja tez musze rano krecic 3 sekundy jak zimny a jak po rozgrzaniu na dotyk zaznacze że mam silnik po remoncie i żadnej zmiany ale ostatnio zauwazyłem za jak przekreciłem kluczyk to ledwo zakrecił rozrusznik ale zdarzyło mi sie dopiero 3 razy narazie spokój tylko cos pada powoli albo rozrusznik albo akumulator ?
sawcio1234 - 16 Paź 2006, 20:16

Dzięki wszystkim za odpowiedzi jeżdżę i tak jak pisze Madek czekam do zimy Pozdrawiam wszystkich pop
timmoteusz - 16 Paź 2006, 22:08

a u mnie jest za to na odwrot jak jest zimny ( z rana ) zapali od razu ale jka chwilke go zgasze jak sie nagrzeje to czasem i z 5 10 sekund sie kreci i lapie jakby nie na wszystkie gary ( tak cichutko powoli sie rozkreca ) dopiero jak lekko dodam gazu to lapnie i jest ok co to moze byc
habit_m - 17 Paź 2006, 07:36

bo tak sie zapala silniki benzynowe - jak jest zimy to z wcisnietym sprzeglem, a jak jest ciepły to ze sprzeglem i gazem old

pozdrowienia

Piter - 17 Paź 2006, 11:17

U mnie to samo :?
Jak ciepły to pali od kopa. Na zimnym 2-3 sekundy kręcenia.

timmoteusz, zawory sobie ustaw.

maciej :) - 17 Paź 2006, 15:18

Na twoim miejscu sprawdziłbym w jakim stanie jest akumulator. On może miec duży wopływ na rozruch. Jeśli masz garaż, to podłącz na nockę, na bardzo małym prądzie, akumulator, no i zobacz jak będzie odpalać. Jak nie masz garażu to w domu podladuj akumulator. Na 99% to jego wina!!
Pozdrawiam Maciej :)

timmoteusz - 17 Paź 2006, 16:32

gdyby tak sie opalalo silniki benzynowe to by tak bylo u kazdego a mailem okazje jezdzic inna fiesta i polowka i czintkiem i czymstam i nie wiedzialem zeby az tka roznica byla miedzy zimnym a cieplym ...... gdyby to bylo na odwrot ze na zimnym zle a na cieplym lepiej to luzik ale znaczne pogorszenie odpalania jak jest cieply??? nie kumam
Piter - 17 Paź 2006, 21:11

timmoteusz, mówię Ci, zawory sobie najpierw ustaw.

Może dioda się wypowie :)

timmoteusz - 18 Paź 2006, 02:06

zawory kurcze al tak jest od zawsze zawory ustawial mij juz mechanik 3 razy ja sam 1500 po poskladaniu silnika tez ustawialem wiem ze teraz tez powiniennem ale czakm az bede mial chwilke chodzi mi o to ze zawsze tak odpalanie bylo czasem od razu a jak cieply to niekiedy strasznie to dziwnie sie zapala