Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Test komputera - kod 60

Arkadius - 20 Paź 2006, 16:36
Temat postu: [MK3] Test komputera - kod 60
Dzisiaj zrobiłem sobie diagnoze komputerka w moim 1.1 i wystukało mi kod 60 "sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować zapłon" Ostatnio Fiesta więcej pali, zdażyło się pare razy że strzeliła w tłumik. Pytałem się sąsiada (teoretycznie mechanik) i mówił ze tam nic się nie da ustawiać od zapłonu.

I teraz pytanie: Czy jest jakaś opcja zeby mi się zapłon przestawił?? I jak go się ustawia? bo rozumiem ze problem tkwi w wyprzedzeniu zapłonu?

diodalodz - 20 Paź 2006, 17:49

o wyprzedzeniu zapłonu decyduje map sensor . Zazwyczaj takie błędy wychodza jak umiera czujnik położenia wału . Ale sprawdź rurke od mapsensora .
Arkadius - 20 Paź 2006, 17:59

Rurka jak i mapsensor są ok sprawdzane juz było chyba ze 100 razy. hmmm... czujnik położenia wału idzie go jakoś sprawdzić? Ale z drugiej strony to wtedy pewnie bym wogóle nie odpalił jakby był walnięty?
abla - 21 Paź 2006, 15:14

Kod 60 pojawiał się we wszystkich fiestach jakie testowałem i wg mnie ten kod 60 nie oznacza błędu przestawienia zapłonu, tylko oznacza, że teraz (tzn. od momentu gdy się pojawia w teście) masz czas na sprawdzenie i w razie potrzeby wyregulowanie zapłonu. Ale jak to się robi to już nie wiem :| dlatego ja kończę test na kodzie 60.
Arkadius - 21 Paź 2006, 15:37

hmm.... czyli ten kod ameryki nie odkrył.... to pozostaje orzech nie do zgryzienia czemu Fiesta pare razy mi strzeliła w tłumik, dusi się zdeczka i ostatnio dużo troszke pali... no nic będe jeździł póki nie przestanie się kulać innego wyjścia nie widze
jackrzec - 22 Paź 2006, 01:08

W książce jest napisane że kod 60 to tryb "service" testera i dalej jest tak jak pisze Abla. Po nim po jakimś czasie pojawia się kod 70 - "koniec trybu "Service"... Wszystko jest OK.