Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - czym wyczyścic nielakierowany zderzak popryskany farbą

zebro78 - 1 Gru 2006, 07:47
Temat postu: czym wyczyścic nielakierowany zderzak popryskany farbą
Krótko i na temat - czym usunąć lakier z plastikowego zderzaka ( troche żle go obkleiłem przy malowaniu klapy i w jednym miejscu mam nakropioną delikatną mgiełkę z lakieru - bardzo widoczne gdy zderzak jest mokry).
jackrzec - 1 Gru 2006, 08:30

QBOSS napisał/a:
Jak to czym ?? Bierzesz docierarkę ,a jak nie masz to papier ścierny w łape , matujesz ,odtłuszczasz i malujesz od nowa :D
Jesli zderzak ma zwykły czarny, to pomysł z papierem jest nie bardzo! Zderzak jest lekko chropowaty, a papierem to zetrze i bedzie widac. Normalnie możesz jechac benzyna lakowa i zejdzie bez problemu.
zebro78 - 1 Gru 2006, 15:15

Trochę żle opisałem problem :) Zderzak jest czarny plastikowy nie malowany !! Został poplamiony lakierem koloru czerwonego przy malowaniu innego elementu. Nie chcę go malować a jedynie zmyć ten lakier, ale tak aby nie było widać śladów tarcia, odbarwienia czy rozpuszczenia plastiku !! Kiedyś czyściłem kokpit - był poplamiony jakimś smołopodobnym środkiem ( uszczelniacz dekarski zostawił mi kolega w aucie ) . Efekt taki że dziś mam jaśniejszy w tym miejscu - nie chcę tego powtórzyć ze zderzakiem.
jackrzec - 1 Gru 2006, 17:17

QBOSS napisał/a:
Jeśli ma czarny zderzak a chce go pomalować pod kolor
Wcale tak nie pisał...

zebro78 napisał/a:
Kiedyś czyściłem kokpit - był poplamiony jakimś smołopodobnym środkiem ( uszczelniacz dekarski zostawił mi kolega w aucie ) . Efekt taki że dziś mam jaśniejszy w tym miejscu - nie chcę tego powtórzyć ze zderzakiem.
Dlatego Ci piszę żebyć go czyścił benzyna lakowa - kupisz w jakimś skladzie typu "nomi"czy "obi" za parę złotych. To jest bezpieczne - wiem, bo sam czyściłem całą deskę i oba zderzaki! Tylko w życiu nie próbuj acetonu - bo on rozpuszcza ABS (plastik z jakiego jest zrobiony zderzak).
LOY - 1 Gru 2006, 17:57

benzyna ekstrakcyjna moze okazac sioę słaba - rozwaznie mozna próbowac przeczyścic rozpuszczalnikiem. Jesli nie zejda -odtłuszczić zderzak -obkleic -bo bedzie powtórka :) ,kupic motip aczarny spray na zderzaki za 35 pln i ..jak nowy bedzie -wazne napylic cienką warstwę -spray jest i tak mat więc nie trzeba się bawic w super powieżchnie
zebro78 - 3 Gru 2006, 17:28

Wyczyściłem zderzak benzyną lakową ( Practicer - 3,99zł za butelkę 1l) :) Wszystko poszło ok - lakier zeszedł bez problemu i nie zostało po nim żadnych śladów typu smugi , przetarcie czy zmatowienie plastiku :) I na dodatek nie namachałem się przy tym zbytnio - łatwo zeszło :) Zderzaczek jak nówka wygląda :)
LOY - 3 Gru 2006, 18:20

i barzdzo dobrze ....zamykam i pozostawiam potomnym :-)