Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - stukot w lewym kole

finster - 10 Gru 2006, 12:49
Temat postu: stukot w lewym kole
Witam

Poratujcie mnie bo juz mnie szlag trafia :( Przy dosc ostrym skrecie w lewo slysze stukot z lewego przodu, przy skrecie w prawo jest ok. Dzwiek wydobywa sie z okolic kola. Jakies 2 miesiace temu wymienialem lozyska i do tego zewnetrzne przeguby. Lozyska sprawdzilem i sa ok, przegubu nie chcialo mi sie demontowac, ale oslona jest szczelna wiec nie wiem :/ zastanawiam sie czy czasem wewnetrzny przegub nie pada ale w takim wypadku przy skrecie w prawo tez by sie chyba odezwal :) Jakby ktos mial pomysl to prosze o rade
Pozdrawiam

Radziu - 10 Gru 2006, 13:43

sprawdź końcówki drążków
diodalodz - 10 Gru 2006, 15:46

skasuj luzy w tylnych łożyskach i zobacz wtedy . Czasami dzwieki dochodza z tyłu a słychać je jak przód . Jakie masz felgi i jakie śruby do nich .
finster - 10 Gru 2006, 19:18

koncowki drazkow wymienilem razem ze sworzniami jak wymianialem przeguby, felgi mam stalowe 5J na 155 13'' , tylne lozyska tez mam wymienione i luzu tam nie ma :( pol samochodu juz wymienilem a on dalej jest uparty i cos w nim stuka :) qrde stukot jest tylko przy skrecie wiec moze to ten nowy przegub jest padniety :[
łysy - 14 Gru 2006, 07:31

Cześć
Czasami takie stuki występują jak sie zatrze łożysko gniazda amortyzatora i spręzyna
gwałtownie odbija.
Trzeba wyjąć amortyzator i sprawdzić łozysko. Przeważnie pomaga samo umycie i
przesmarowanie. Powodzenia
łysy

finster - 16 Gru 2006, 18:36

qrde wymienilem przegub dzisiaj i dalej to samo czyli nie wina przegubu :( chyba ze wewnetrznego, jak sie sprawdza czy lozysko na amortyzatorze jest zwalone ? i jeszcze jedno zauwazylem ze gdy samochod skreca na luzie to tego stuku nie ma :/ teraz to juz sam nie wiem
diodalodz - 16 Gru 2006, 22:39

w mk1 nie ma łożysk mc persona . Sa pierścienie ebonitowe . zobacz czy masz dokręcone amory w kielichach. Jeśli tak to możliwe ze górna poduszka amora jest uszkodzona .
finster - 16 Gru 2006, 23:54

:) no wlasnie nie moglem znalezc tego lozyska :D te gumy sa wporzadku i mc person dokrecony :/ coz trzeba szukac dalej przyczyny stukania :/

[ Dodano: Sro Sty 10, 2007 11:05 ]
panowie pomożcie, bo jezdze dalej i ten stukot sie juz czesciej pojawia, pojawia sie juz nawet jak jade pod gore (czyli to tak jakby przegub byl walniety) i sie zastanawiam czy kupic wewnetrzny przegub czy nie :/