Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Nie ubywa p³ynu ch³odz±cego

Robert_S - 4 Sty 2007, 09:56
Temat postu: [MK3] Nie ubywa p³ynu ch³odz±cego
Ja z dosc dziwnym pytaniem :) Mamo d dwoch lat fieste 1.3i z 1995 r. Przejechalem nia w sumie nieduzo - jakies 15.000 km, od roku mam LPG. Przez ten okres poziom w zbiorniku cieczy chlodzacej obnizyl mi sie tylko o 1 cm. Kupilem 5l nowego plynu chlodzacego zeby wymienic lub uzupelniac stary ale co uzupelniac jak nic mi nie ubywa?? Rowniez przez 2 lata nigdy nie slyszalem aby pracowal wentylator przy chlodnicy. Silnik nigdy mi sie nie przegrzewal - max dochodzilil do literki O w napisie NORM. Dwa razy mialem tak, ze raz stojac w korku a raz na trasie wskazowka nagle (w ciagu ok 30 sec) przesunela sie z litery M na O. Byc moze mam uszkodzony termostat bo w samochodzie nawiew ktory powinien byc cieply jest letni. Autko pali 10-11l po miescie.

Moje pytanie brzmi - dlaczego nie ubywa mi cieczy chlodzacej?

Kamil - 4 Sty 2007, 12:50

ja od kiedy wymieni³em p³yn jaki¶ rok temu nie zaowa¿y³em ¿eby co¶ ubywa³o...poprostu masz szczelny uk³ad bez ¿adnych wycieków a p³yn nie gotuje siê w obiegu tak jak woda w czajniku wiêc tak nie paruje...i dla tego nie ubywa..
a co do wentylatora mój te¿ siê nie w³±cza³ ,autko siê nie grza³o..niedawno wymienilem termostat i teraz w³±cza siê czê¶ciej...za w³±czanie wentylatora odpowiada równie¿ w³acznik termiczny wentylatora ch³odnicy je¿eli jest uszkodzony wtedy równie¿ wentylator siê nie w³±cza..

abla - 4 Sty 2007, 14:39

Chcesz mieæ wyciek w uk³adzie ch³odz±cym a tu lipa, wszystko szczelne ;-( ;/ ;-)
Ale jak koniecznie chcesz mieæ co¶ do roboty przy autku, to sprawd¼/wymieñ ten termostat. I skoro masz now± bañkê p³ynu to mo¿esz go wymieniæ, bo p³yn zmienia siê co 2 lata.
Pozdro :)

madek - 4 Sty 2007, 17:05

abla napisa³/a:
bo p³yn zmienia siê co 2 lata.

ja zala³em fordowski, pisze ze jest na 10 lat :D

stasiek49 - 4 Sty 2007, 17:24

nie ma takiego p³ynumadek, 2 lata to jest wszystko
madek - 4 Sty 2007, 17:36

Cytat:
nie ma takiego p³ynumadek, 2 lata to jest wszystko

ja tylko mowie co pisz± na opakowaniu takiego p³ynu
wiadomo ze za 10 lat to on juz raczej nie bedzie trzyma³ wlasciwosci, ale chyba nie pisza tego tez dla jaj :)

stasiek49 - 5 Sty 2007, 20:59

dla reklamy i kasy