Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Problem z odkręceniem świecy

Lukas - 11 Sty 2007, 10:35
Temat postu: Problem z odkręceniem świecy
Witam, mam problem z odkręceniem świecy tzn. tego co zostało. Dokładniej mówiąc próbowałem odkręcić świece dosyć długo nie ruszane, no i jedną urwałem w taki sposób że został w głowicy sam gwint świecy. No i teraz do końca nie wiem co zrobić. Mam jeden czy dwa pomysły ale chciałem poradzić się was. Zależy mi żeby nie odkręcać głowicy.
diodalodz - 11 Sty 2007, 12:01

kupić w sklepie długa śrube 6-8 na twardość 10.9 i przyspwać migiem do wystających resztek świecy . zrób zdjęcie jak wygląda problem .
tymin - 11 Sty 2007, 19:15

W niektórych sklepach narzędziowych (a czasem nawet w hipermarketach ) można kupić tzw "wykrętaki". Jest to rodzaj śruby stożkowej (w kompletach o kilku średnicach) z lewym gwintem. Jeśli jest taka możliwość (a z reguły jest) wkręcamy ją w pozostałość świecy (w lewo) do oporu. Później dokręcanie jej w lewo kluczem powoduje WYKRĘCANIE świecy. Pozdro:)
modell1 - 11 Sty 2007, 19:31

dokładnie tak jak pisze kolega. miałem taki sam problem ale pozyczylem wykretak ma on gwint przecywny do zwykłego i jak się go wkreca w to co zostalo z swiecy ona sie wykreca. :ok: a nie zapomni wcisnąc kawalka szmatki na dno swiecy, aby ci nic nie wlecało do silnika. prosta sprawa. 8)
iceman1979G - 11 Sty 2007, 19:49

Ja mialem ten sam problem niestet u mnie w gre wchodzilo tylko i wylacznie wymiana glowicy
Lukas - 11 Sty 2007, 20:53

Dzięki Panowie za odpowiedzi ja miałem zamiar dospawać coś do resztek po świecy ale widzę że drugi sposób jest lepszy.
Pozdro.

diodalodz - 11 Sty 2007, 22:54

średnio lepszy . Ale spoko . Wykombinuj palniczek na LPG i podgrzej świece przed wykręcaniem . Możesz jej jeszcze dzień wcześniej jakiegoś penetratora nalać (WD40) .
A mowie że średnio lepszy bo trzeba mieć naprawde mocne wykrętaki to raz a dwa czasami kaszani sprawe bo rozbija tulejkę i świeca jeszcze bardziej zaczyna siedzieć w gnieździe .