|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - BĄBELKI Z POD ŚWIEC I masełko na korku oleju HELP
tomastepa - 11 Sty 2007, 20:01 Temat postu: BĄBELKI Z POD ŚWIEC I masełko na korku oleju HELP HYba mam poważny problem Moj silnik to 1,1 + LPG
Gdy silnik pracuje idą mi bąbelki spod świec chyba ciecz chłodząca z olejem do tego zbiera mi sie jasne masełko na korku wlewu oleju (czyli olej sie z wodą zmieszał
Na bagnecie sam olej
W zbiorniczku na pewno nic nie ubywa i chyba nie przybywa No predzej przybywa ale minimalnie i nie mam pewnosci. Ciecz w zbiorniku czysta bez oleju.
Najgorsze to bebelkownie spod swiec Mam caly silnik z tego zachlapany i scieka az po misce olejowej.
Co mi walneło waszym zdaniem
Ps: planuje wymienic uszczelke pod miska moze pomoze Jaki klucz jest mi potrezbny (to ze dynamometryczny to wiem:D) do odkrecenia głowicy bo wiem ze fordy maja nietypowe?
semek711 - 11 Sty 2007, 21:24
tomastepa, co do babelkow... to z tego co pisze moze masz zabrudzone te otwory i przez to swiece nie przylegaja dokladnie do glowicy
co do maselka to bylo tego duzo na forum... wpisz w wyszukiwarce np. majonez a odp bedziesz mial wiele... maselko to taka przypadlosc FoFikow
Pablo - 11 Sty 2007, 21:48
semek711 napisał/a: | maselko to taka przypadlosc FoFikow |
że co?
Pewnie robisz małe odległości co? Jak będziesz robił długie trasy to tego "masełka" nie bedziesz miał
[ Dodano: Czw Sty 11, 2007 21:50 ]
tomastepa napisał/a: | planuje wymienic uszczelke pod miska moze pomoze |
na masełko napewno nie
diodalodz - 11 Sty 2007, 22:23
Hm te bombelki to efekt złych świec bądź źle dokręconych . Ten silnik powinien mieć np NGK no 7 . Myśle że częściowym problemem jest nieszczelność z dekla zaworowego i olej spływa na gniazda świec . zrób zdjęcie to pomyślimy .
tymin - 11 Sty 2007, 22:41
Podstawowa sprawa : silnik 1,1 i 1,3 mają żeliwną głowicę i świece MUSZĄ być uszczelniane na STOŻKU - nie mogą to być świece z podkładkami ! Sprawdź ,czy masz świece z uszczelnieniem stożkowym - bo spotkałem się z "mechanikami" , którzy do tych silników zakładali zwykłe świece. Sprawa "masełka" : przy dużej wilgotności powietrza i niskich temperaturach zawsze będziesz miał taki efekt . Nie świadczy to o usterce silnika , więc się nie matw. Przede wszystkim sprawdź świece . Pozdro
jackrzec - 12 Sty 2007, 01:22
tymin napisał/a: | Nie świadczy to o usterce silnika , więc się nie matw. | Ale olac tego też nie może, bo skrajnych przypadkach potrafi tak zatkać odmę, z jeśli korek od wlewu oleju dobrze siedzi, to wywala uszczelniacz wału i wtedy trzeba się grzebać z wymianą.
odyniec - 12 Sty 2007, 02:08
albo starczy poprostu od czasu do czasu w dluzsza trase pojechac ...
kazi - 12 Sty 2007, 14:51
trzeba inwestowac w dobry olej raz ze samochod go nie bierze ( jesli ma sie dobry silnik ) a dwa ze ja masełka procz tego na stole to nigdzie nie widzialem
Pablo - 12 Sty 2007, 22:30
kazi napisał/a: | trzeba inwestowac w dobry olej |
Uważam że sie mylisz ... krótkie trasy niska temperatura i masz "masełko "
jackrzec - 13 Sty 2007, 09:08
Pablo napisał/a: | Uważam że sie mylisz ... krótkie trasy niska temperatura i masz "masełko " | To prawda, ale jak by silnika miał w dobrym stanie i zalał półsyntetykiem, to by masła nie zobaczył...
Longer_007 - 13 Sty 2007, 09:58
Co do masełka, samochod chyba nigdy nie mial czyszczonej odmy od roku 95, sprawdzilem to wczoraj i było tego masła dosyć dużo, ale wszystko pieknie wyczyścilem denaturatem. To normalne, pojawienie sie masełka nie oznacza jakiegoś defektu, wystaczy dobrze co jakis czas wymyć odme wraz z węzykiem.
kenczorf - 3 Paź 2008, 03:27
jackrzec napisał/a: | To prawda, ale jak by silnika miał w dobrym stanie i zalał półsyntetykiem, to by masła nie zobaczył... |
sory ze odkopuje ale dziwne...ja mam 10w40 valvoline maxlife...silnik w naprawde zaje...stanie, nie bierze ani oleju ani plynu chlodniczego...codziennie po 2x robie po ok 15km bez przerwy i mam maselko w odmie... Skoro nie olej i nie silnik to co?
JoeMix - 3 Paź 2008, 08:54
2x15km to bardzo niski przebieg... majonez norma, ja by było 2x60km,,, to wtedy
bidżej - 3 Paź 2008, 09:23
kenczorf, pary oleju mieszają się ze skondensowaną parą wodną i robi się majonez, przy wyższych przebiegach jednorazowych tego nie ma bo silnik się nagrzewa i pary nie ma
tadzias - 3 Paź 2008, 09:36
przeciągnij auto na autostradzie na obrotach, a problem zniknie
sulos - 3 Paź 2008, 10:16
tadzias87 napisał/a: | przeciągnij auto na autostradzie na obrotach, a problem zniknie |
na ktorym odcinku? tym 2 czy 3kilometrowym?
w sumie bez roznicy, bo po odjeciu ragmentow na ktorych jest ograniczenie do 70 pozostaje po kilometrze
tadzias - 3 Paź 2008, 10:41
tu akurat masz rację dlatego zapraszam na A4
GORYLEK - 5 Paź 2008, 18:57
Co do masełka i niskich przebiegów to prawda, kupiłem auto od starszego gościa jeżdził samochodem nie dużo, zebrało sie tego majonezu na odmie, wymieniłwm olej auto uzywam prawie codziennie do tego raz w tygodniu trzasnę dłuższą trasę i problem znikł. A MIAŁEM PIETRA BO MYSLAŁEM ZE TO USZCZELKA na poczatku ( przykre doswiadczenie z poprzednim autem -polonez )
|
|