Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Czujnik ci¶nienia bezwględnego - XR2i

DomiOl - 2 Mar 2007, 10:16
Temat postu: [MK3] Czujnik ci¶nienia bezwględnego - XR2i
Hey

Od czego moja fiesta zaczela walic kangurki?? wlalem dzis bezinke taknuje tam od czasu do czasu i samochodzik zaczol skakac:( Ale nie wiem czy to od bezyny czy nie bo rano jak jechalem na stacje to tez juz tak troche bylo:( ale myslelm ze od tego ze jest zimny! Wciskam gaz i sie kreci do 3 tys. i kangurki jak stoi i mu dam to sie nawet wkreci na 6,5tys, ale jak jade to moge zapomniec wyprzedzaniu i wciskaniu bo ski ski ski:[[[

Pomocy

[ Dodano: Pi± Mar 02, 2007 15:33 ]
slychac jeszcze jak pompa paliwa bardzo glosno pracuje :(( czyli chyba pompa

daro - 2 Mar 2007, 17:11

sprobuj wumienic swiece zaplonowe mialem tez taki przypadek wymienilem swiczki i przestało
diodalodz - 2 Mar 2007, 17:20

zmierz ci¶nienie na listwie a wszystkiego sie dowiesz .
szynszyl - 2 Mar 2007, 22:10

diodalodz napisał/a:
zmierz ci¶nienie na listwie a wszystkiego sie dowiesz .
a on wtryski suszy suszark± i gadaj mu.... :D
DomiOl - 3 Mar 2007, 15:21

haha szynszyl smiej sie siej:P ale pomoglo i przy mrozie odpalil:P Problem juz jest rozwiazany:]

Zwalony byl czujnik cisnienia bezwnglednego-wszytskie bolaczki przeszly:]
Jeszcze tarcze do wymiany i trzesc kiera nie bedzie i samochodzik malinka:]

Pozdroo dzieki za ''pomoc''

do szynszyla ta suczarka naprawde wtedy pomogla:P hhehe

Kowal - 3 Mar 2007, 15:52

Cytat:
Zwalony byl czujnik cisnienia bezwnglednego-wszytskie bolaczki przeszly:]

Co to jest za czujnik , jak wyglada i gdzie sie znajduje ??
Za co jest odpowiedzialny i czy tez takowy posiadam w silniku 1,3 na jednopunkcie ??
Pozdrawiam

madek - 3 Mar 2007, 16:02

Kowal napisał/a:
Co to jest za czujnik , jak wyglada i gdzie sie znajduje ??
Za co jest odpowiedzialny i czy tez takowy posiadam w silniku 1,3 na jednopunkcie ??

Tak, to inaczej map sensor (czarna kostka na srodku przegrody silnika), do niego idzie wezyk z kolektora dolotowego i kostka z przewodami.

Odpowiada chyba glownie za sterowanie zapłonem w zaleznosci od cisnienia powietrza w kol. dol.

Kowal - 3 Mar 2007, 17:12

Dzieki :D Wiem co to ten MapSensor , ale pod tak± profi nazw± go nieznałem :lol:

Jakie s± objawy jego uszkodzenia ??
Jak sprawdzic czy jest uszkodzony , nieuzywajac testera błedów ??

kazi - 3 Mar 2007, 20:54

pin 1 i 3 napiecie 5 V. Sprawdzic mozna albo dioda z komputerem, albo na oscyloskop musi byc tam czestotliwosc jak sie nie myle od 50hz- 150hz ale nie pamietam dokladnie.
DomiOl - 4 Mar 2007, 10:59

a ja go sprawdzilem po prostacku-odlaczylem wezyk od podcisniena i oroty wskoczyly na 2,5 zatkalem rurke od kolektora dolotowego spadly na 1,5-2tys. a jak podlaczalem to gasł. i pojechalem do goscia ktory ma takie sprzety;p wziolem 2 podlaczylem i bylo gites:)

pozdro