Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z rozgrzanym silnikiem - 1.1

dj magic - 11 Mar 2007, 16:08
Temat postu: [MK3] Problem z rozgrzanym silnikiem - 1.1
Witam. Posiadam od września 2006 Forda Fiestę. Kupiłem go żonie aby z dzieckiem mogła swobodnie się poruszać po mieście i nie tylko :) Problem jaki się ostatnio pojawił jest taki iż jak zaczynam jechać to tak do prędkości 80 km/h zrywa mi silnik efekt jest taki jakby paliwa nie dostawał, ale powyżej 80 km/h jest już ok. Dodam iż jak mi zrywa i dodam zsanie (ręczne) To jest ok ale dużo pali. Kolejny ból jest taki iż jak jest na luzie i chce nagle dodać gazu przy ruszaniu np. to dławi się i czasami gaśnie. Jest to samochód z końcówki 89' 1.1 silnik benzyna. W styczniu wymieniłem świece, przewody, olej, filtry itp. dodam też że przy odpalaniu jak kest zimny to idzie czarny dym z tłumika i pozotaje coś na ziemi al'a osad. Świece też są czarne tak jakby nie przepalało. Nie wiem co o tym sądzić. Brak mi słów na ten defekt. Dodam jeszcze że silnik na luzie chodzi jak w zegaraku, nic nie strzela, nic nie puka po prostu chodzi równiutko.
Lokmen - 11 Mar 2007, 16:32

gażnik trzeba dać do wyczyszczenia i renowacji
diodalodz - 11 Mar 2007, 22:28

trzeba rozebrać gaźnik i sprawdzić czy pływak nie utonoł .Wyregulować poziom paliwa i sprawdzić zaworek iglicowy . Poskładać do kupy . wstawić i wyregulowac dawke paliwa zazwyczaj sa dwa wkręty regulacja dawki wolnego biegi i regulacja wolnych obrotów . Zabieg moim zdaniem nie skomplikowany . Czarny osad na świecach wskazuje na bogatą mieszanke .
Wiec albo gaźnik sie rozregulować albo jest zły poziom w komorzy pływakowej (tzw przelewanie).