Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Czujnik cisnienia oleju - jak dziala? Jak wskazuje?

Toro - 15 Kwi 2007, 21:49
Temat postu: Czujnik cisnienia oleju - jak dziala? Jak wskazuje?
Witam,
jakis czas temu, podczas grzebania sie przy wentylatorze, udalo mi sie odczepic przewod czujnika cisnienia oleju. Nie zauwazylem tego i jezdzilem jakis czas. Nie zapalila sie zadna kontrolka. Dzisiaj wlazlem pod fieste, wygrzebalem luzny przewod z wtyczka (szedl chyba od rozrusznika???) i podpialem go do gniazda na bloku silnika. I znowu zadna kontrolka sie nie zapalila.
Jak dziala taki czujnik? Czy przy odpieciu wtyczki z bloku silnika nie powinna sie zapalic jakas lampka na desce rozdzielczej?
Co moglem zrobic zle:
1. Znalazlem i podpialem inny (niewlasciwy) przewod.
2. Jakis czas temu mialem dzwon z przodu i fiesta byla "rozprostowywana" - wyciagany pas przedni, walka z chlodnica itp. - moglo zostac cos uszkodzone.
Mam sie juz niepokoic? ;)
zdjatko z gniazdem z ktorego spadl przewod czujnika

pozdrawiam
Piotr

diodalodz - 16 Kwi 2007, 00:12

hm Z tego co pamiętam w mk2 zielony przewód jest od czujnika . Ma charakterystyczna wtyczkę kątowa 90 stopni . jak przekręcisz stacyjkę i dotniesz do masy powinna zapalić sie kontrolka . czujnik musi mieć przejście do masy przy nie pracujaćym silniku . Jak weźmiesz lampke 5 watt i dotniesz do plusa i do czujnika ma sie palić po odpaleniu silnika ma zgasnąć .
Toro - 17 Kwi 2007, 15:08

Dzieki :)
wzialem zarowke (nie wiem czy 5 watt), polaczylem czujnik z + aku. - przy wylaczonym silniku swieci, przy przekreconym kluczyku (niepracujacy silnik) swieci, przy wlaczonym silniku gasnie. Czyli cisnienie oleju ok. moge tak co jakis czas sprawdzac ;) ;)
Trzeba by sie wiec dobrac do zarowki w zegarach - albo niepodlaczona, albo spalona.
Dzieki - naprawde fajnie ze jest takie miejsce w ktorym mozna liczyc na pomoc :) :) :)

pozdr
Piotr