Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Wymiana filtru paliwa

Gifol - 20 Cze 2007, 19:22
Temat postu: [MK3] Wymiana filtru paliwa
Witam Zacnych Panów - no i Panie:)

mam pytanko:
jestem przed wymianą filtra paliwa w fiescie mk3 91 wtrysk.
I ciekawi mnie czy po założeniu nowego trzeba go jakos specjalnie potraktowac przed zalozeniem? Jakos odpowietrzyc, napełnić najpierw, zalac paliwem?

Czy jest cos na co powinienem zwrocic uwage?

Z góry dzięki za info!

Kubaes - 20 Cze 2007, 19:25

Poprostu montujesz nowy, nastepnie z dwa razy przekręcasz stacyjke az sie pompka nie wylaczy i normalnie odpalasz- zalewanie i odpowietrzanie to domena diesli :-/, ale tylko niektorych...
Gifol - 20 Cze 2007, 20:02

Czyli normalnie montuje go, przykrecam przewód od paliwa ten od strony baku i ten od silnika. Pozniej pare razy stacyjka (co by go pompka napelnila) i po temacie?
dday - 20 Cze 2007, 20:32

Gifol napisał/a:
Pozniej pare razy stacyjka (co by go pompka napelnila) i po temacie?

zgadłeś :ok:

SpiderMAN - 21 Cze 2007, 07:39

Gifol, a ile dales za filtr i jaki kupiles?
Piter - 21 Cze 2007, 08:19

Gifol napisał/a:
Czyli normalnie montuje go, przykrecam przewód od paliwa ten od strony baku i ten od silnika. Pozniej pare razy stacyjka (co by go pompka napelnila) i po temacie?

Na przewodzie jest taki pierścień (?) zaciskowy który musisz podważyć delikatnie płaskim śrubokrętem żeby przewód zszedł. Nie ciągnij na chama bo go urwiesz. Z powrotem wchodzi lekko i sam sie blokuje.
Nic nie musisz zalewać, to nie diesel.
I nie pomyl kierunków przy zakładaniu nowego filtra :he:

SpiderMAN - 21 Cze 2007, 10:01

Dobra zle pytanie... Znalazlem oryginal Motorcrafta za 38zl, wiec chyba dzisiaj pojade zakupic.
Gifol - 21 Cze 2007, 15:41
Temat postu: dzieki
Dzieki Pany za podpowiedzi!

zaraz ide monotowac:)

SpiderMAN - 22 Cze 2007, 17:14
Temat postu: Re: dzieki
Gifol napisał/a:
Dzieki Pany za podpowiedzi!

zaraz ide monotowac:)
Ja juz tez zalozylem...
Coz... autko na pewno dostaje teraz normalnie paliwko... Bo reakcja na wcisniecie gazu jest o wiele szybsza, a do tego nie ma dziury po depnieciu na gaz. Stary filtr byl na pewno zapchany paprochami juz konkretnie.

Ze starym filtrem, po dodaniu gazu potrafilo przymulic na sekunde i dopiero szlo jakos do przodu.

Kolejna rzecz zrobiona.
Lista rzeczy do zrobienia sie kurczy, ale i tak jest dluga jeszcze...