Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Drgania kierownicy przy hamowaniu

marek_mb - 20 Lip 2007, 22:45
Temat postu: [MK3] Drgania kierownicy przy hamowaniu
Witam
Problem polega na tym ze podczas hamowania wali kierownica.Wymieniono opony, tarcze,klocki na nowe i nic,dalej wali. Co to może byc???

diodalodz - 21 Lip 2007, 02:44

skrzywiony bemben z tyłu . albo krzywa piasta . moja rada kupić 2 nakrętki od przewodów hamucowych i wsadzić w nie śruby na krzyżak (śrubokręt) tak zeby ładnie łby pasowały i zaślepić na chwile cała tylną sekcję i zobaczyć czy bedzie ok . Czasami to na dźwigni ręcznego czuć jak sie podczas jazdy delikatnie zaciągnie .
marek_mb - 21 Lip 2007, 21:41
Temat postu: drgania kierownicy
Aly czy krzywa piasta tylna miała by wpływ na kierownice???
diodalodz - 21 Lip 2007, 21:50

przednia piasta albo tylne bembny .
Fero - 21 Lip 2007, 22:32

witam, u mnie przy hamowaniu jak stukało w kierownicy i był na niej lekki luz to pomogła sama wymiana krzyżaka
kazi - 24 Lip 2007, 13:07

jak u mnie stukało to wymienilem krzyzaka oraz taki plastik pod spodem za kierownica co jest jak sie ja odkreci to na tym precie jest taki plastik i przestalo pukac.
a1topgear - 26 Lip 2007, 21:24

wywalone gumy wahaczy przednich albo krzyzak...
marek_mb - 26 Lip 2007, 22:05

to chodzi o ten krzyzak w kabinie na dole??? i dodam jeszcze ze to stuka tylko podczas hamowania i kierownica zaczyna falowac w prawo i w lewo w bardzo waskim zakresie ale bardzo intensywnie
diodalodz - 27 Lip 2007, 00:14

sprawdziłeś bębny ??
marek_mb - 27 Lip 2007, 21:31

bębny chyba ok bo jak w czasie jazdy zaciągam delikatnie ręczny to nic sie nie dzieje :he:
a1topgear - 28 Lip 2007, 11:35

od bebnow nie powinna drgac kierownica- predzej bylyby odczowalne wibracje w tylnej czesci samochodu. A dzieje Ci sie to w kazdym przedziale predkosci, czy tylko w jakims szczegolnym? (ja mialem w okreslonym, tzn miedzy 100-130- wczesniej byl spokoj i wyzej tez byl spokoj) Kiedys tam wymienilem tylne gumy przednich wahaczy, a stare przednie zostaly i to bylo powodem...
diodalodz - 28 Lip 2007, 18:48

marek_mb napisał/a:
bębny chyba ok bo jak w czasie jazdy zaciągam delikatnie ręczny to nic sie nie dzieje

nie czujesz delikatnego pulsowania linek ?? w fieście jest krzyżowy układ hamulcowy . jedź na rolki i zobacz co się bedzie działo . tam powinno wyjść wszystko .

razmoos - 29 Lip 2007, 10:15

ja mam drgania kierownicy powyżej 100km/h pojechałem na rolki i dowiedziałem się że lewą tarczę mam krzywą ;-|
marek_mb - 29 Lip 2007, 13:05

apropo tarczy to wymienione sa obie, a co do prędkości to faktycznie wali tylko w okolicach setki - jutro wymiana gum na wahaczach co bedzie sie działo po tym zabiegu zobaczymy !!!