|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Który "+" , a który "-" ???
kaczoro - 23 Lip 2007, 20:32 Temat postu: Który "+" , a który "-" ??? Witam! Który kabelek od fabrycznej instalacji audio jest plusem, a który minusem? Jeden jest żółty, a drugi biały...ewentualnie jak to sprawdzić?
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach więc jeśli ten temat wydaje się być głupi to proszę o wyrozumiałość
FiFa - 23 Lip 2007, 20:48
zasilanie:
czerwony - zasilanie +akumulatora
czarny - masa
występują jeszcze dwa kable pomarańczowy (illumination) i żółty (permanent), gdzie często żółty łączy się z plusem (tutaj kolegów "znawców" proszę o małą pomoc jeśli się mylę)
przewód AMP REM (niebieski z białym paskiem) - sterowanie wzmacniaczem
przewód ATT (niebieski) - podłączenie anteny elektrycznej
teraz głośniki:
para - fiolet (+) fiolet z czarnym paskiem (-)- PRAWY TYŁ
para - szary (+) szary z czarnym paskiem (-)- PRAWY PRZÓD
para - biały (+) biały z czarnym paskiem (-)- LEWY PRZÓD
para - zielony (+) zielony z czarnym paskiem (-)- LEWY TYŁ
ZAWSZE PRZEWÓD Z CZARNYM PASKIEM PODŁĄCZA SIĘ DO (-) GŁOŚNIKA
Sobot - 23 Lip 2007, 22:23
Dobrze mówi polać mu
kaczoro - 23 Lip 2007, 22:42
Ja rozebrałem prawe drzwi i są po dwie pary kabelków kończące się dwiema wtyczkami...jedna para jest żółta, a druga biała (nie widziałem tam żadnego paska czarnego...jutro sie jeszcze przyjrze dokładniej) Ale najsmieszniejsze jest to, że podłączaczałem je naprzemiennie do oryginalnego głośnika i w każdej konfiguracji głośnik grał... nie miałem jedynie syczka podłączonego, ale to chyba nic nie zmienia
dawidek - 23 Lip 2007, 23:30
To nic nadzwyczajnego, ze gral ;-) powinien grac bez wzgledu na to jak podlaczysz plus i minus, bedzie tylko nieprawidlowo sfazowany jesli podlaczysz zle Prawdopodobnie nawet nie uslyszysz roznicy.
|
|