|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - Zetec
PumaRST - 29 Lip 2007, 20:43 Temat postu: Zetec Witam,
wiem ze kilka osób to zrobiło wiec co by ruszyć troche to forum zadam pytanie:
Jak wyglada montarz kolektora plastikowego w mk3. jakie są różnice miedzy systemami wtryskowymi itd.
Mile widziana fotorelacja.
No Mafios i Gaszu do pisania
gaszu - 29 Lip 2007, 23:39
Marcin - jak skończę, to dam relację. Niestety nie wygląda to za różowo...
[ Dodano: Pon Lip 30, 2007 10:24 ]
Więc po krótce sprawa wygląda tak:
1. Wywalamy kolektor metalowy wraz z całym jego osprzętem i początkiem wiązki (ta od czujników do wtyczki 12pin)
2. Wywalamy flanszę z uszczelkami (tą pomiędzy silnikiem a kolektorem)
3. Przerabiamy węże wchodzące do nagrzewnicy tak, aby było więcej miejsca - dajemy na wejście nagrzewnicy kolanka metalowo-gumowe (takie 90stopni, jakie używają gazownicy).
4. Kupujemy z focusa 1 2,0 lub 1,8:
- kolektor ssący,
- przepustnicę,
- linkę gazu (zupełnie inne mocowanie),
- listwę wtryskową,
- czujnik położenia przepustnicy,
- przewody paliwowe (trzeba przedłużyć oryginalne),
- rurkę z zaworem do serwa hamulcowego (w foce ma inną średnicę wejściową od strony kolektora),
- silnik krokowy,
- rurę-czapkę, która przychodzi na przepustnicę.
5. Z mondka kupujemy:
- wiązkę początkową od wtrysków (z foki nie, bo ma inną wtyczkę),
6. Przerabiamy pin 2 wtyczki wiązki wtrysków tak, aby podłączyć dodatkowy czujnik temperatury zasysanego powietrza, który w tym miejscu mieliśmy poprzednio (w mondku jest to rozwiązane inaczej). Przerabiamy również wtyczkę czujnika temp. wody na taką, jak jest w zetecu, lub kupujemy czujnik wody z mondka.
7. Montujemy kolektor (oczywiście trzeba dobrać śruby, bo oryginalne nie pasują - są za długie).
8. Wsadzamy przepustnicę, listwę, rurkę do serwa, przygotowaną wiązkę, przedłużamy rurki zasilające listwę w benzynę, nakładamy czapkę, wklejamy do rury (tej od czapki ) czujnik temp. zasysanego powietrza (pozyskany z naszego starego kolektora), montujemy "jakoś" linkę gazu, uprzednio ją skrócając.
9. Instalujemy MAF i rzeźbimy custom dolot:)
10. Jedziemy na hamownię
11. Cieszymy się, że mamy plastikowy dolot w MK3.
Pozdro!
PumaRST - 30 Lip 2007, 11:14
gaszu napisał/a: | ......
10. Jedziemy na hamownię
11. Cieszymy się, że mamy plastikowy dolot w MK3 |
i co nam taka zmiana daje?? jak wzrazsta lub spada moc auta lub jak sie zmienia krzywa mocy lub momentu??
tu by sie przydały 2 wykresy z hamowni:
1) kolektor aluminiowy
2) -//- ABS
żeby było wiadomo czy koszta i praca jest warta zachodu.
PS: Dziekuje Adamie za dokładny opis, (jak zwykle z resztą )
zoharek - 30 Lip 2007, 13:17
A nie lepiej polerować ten co jest?
I nie bijcie jeśli pytanie było głupie ;D
gaszu - 30 Lip 2007, 20:06
zoharek, głupie:) Kolektor z foki ma większą powierzchnię przekroju poprzecznego oraz inną długość, a co za tym idzie i w innym "miejscy" rezonans. Powinien być lepszy "dół" i lepsze napełnianie oraz większe możliwości przy psuciu silnika "świnią".
PumaRST, dowiemy się, jak zajadę na hamownię. W obecnej chwili ten mój drugi dwulitrowiec, to seria. Nie jest grzebany. Sam jestem ciekawy. A już w niedzielę moja fofi jedzie na rajdzie pod ręką jednego z braci Radeckich .
zoharek - 30 Lip 2007, 20:39
OK, myślałem bardziej o różnicy między metalowym a plastikowym, a nie wziąłem pod uwagę kształtu i rozmiarów
gaszu - 1 Sie 2007, 21:51
Po testach jest zauważalna różnica:) Autko ma lepszy "dół" i chętniej się wkręca na obroty. Dziś nie miałem zbyt dużo czasu żeby potestować, ale różnicę czuć od razu. Bracia "Radzieccy" stwierdzili, że trza to jeszcze "wystroić", ale jest o dużo lepiej.
Żółwik Tuptuś - 2 Sie 2007, 01:23
czyli dolot ma większąpojemność ( długość ? )
Mafios - 2 Sie 2007, 15:52
bez przesady ...
przewodow paliwowych nie trzeba przerabiac tylko weze od nagrzewnicy przy absie trzeba go wywalic ;-) sila wyzsza przepustnica i ccp pasi od rs1800 silniku krokowym trzeba zmienic wtyczka podlaczyc przewody 2 podcisnieniowe reszte zaslepic , zalozyc wieksze zimmernigi na wtryski listwa z rsa pasuje bez problema gdzies mam zdjecia jak w milce to zrobilem noi co mocowania kolektora krotsze sroby albo wsadzic za kolektorem tulejke lub pare nakretek ;-)
Daras84 - 3 Sie 2007, 12:04
Patryk ale ty mowisz o mondku a Gasz o Foczce
|
|