Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - zap³onu brak - znowu:(

Gifol - 28 Sie 2007, 19:05
Temat postu: zap³onu brak - znowu:(
Witam szanowna brac!

Nie dawno pisa³em, ¿e po wymiane sprzeg³a "zabrak³o" iskry w mojej pszczo³ce - suma sumarum okaza³o sie, ¿e pad³ EDIS. Wymiana na "nowy" ze szrotu za³atwi³a sprawe....
tyle, ¿e na ok miesi±c!

Nie musze pisaæ jak mnie dopad³o wqr.....

Postanowi³em, ¿e tym razem nie dam sie skroic (ostatnio musia³em fikn±c i mechanikowi i elektrykowi...) i zacz±³em sprawe badac sam.
Zgodnie z przytaczana na naszym forum istrukcja sprawdzania zap³ony by wielce szanowny DIODALODZ ustali³em:

1. Rezystancja czujnika po³o¿enia wa³u 250 ohmów (5i6 pin). Przy sprawdzaniu czy indukuje jakies napiecie (ró¿ne wersje na forum ile powinno byæ od 0,05 v do nawet 0,3 V ) mój przyrzad mierniczy nie wykazuje nic. Nie wiem czy to jego wina, mo¿e zbyt ma³a czêstotliwo¶c próbkowania (nie jest to sprzet markowy - jaki¶ supermarketowy DT-830 B) Niestey nie dysponuje ¿adnym analogowym - co by wskazówka mu mog³a drgn±æ.

2. Przy wypietej kostce od cewki (ciê¿ko tam ³apy wcisn±c:) na ¶rodkowym pinie jest 12 V.

3. Na z³±czce do edisa na 8 pinie jest 12V.

4. Na 9 pinie napiêcia brak.

I tu prosze o pomoc:
Z tego co czyta³em to na 9 pinie~(licz±c od lewej) te¿ powinno byæ napiêcie - a u mnie brak. Prosze potwierdzcie czy dobrze to interpretuje i jaka jest ewentualnie tego przyczyna.

Po drugie martwi mnie ten czujnik po³o¿enia wa³u - rezystancja dobra tylko co z tym indukowanym sygna³em? Mo¿e jest jaki¶ inny sposób by stwierdzic czy jest on sprawny.

Co o tym s±dzicie?

Na zakoñczenie powiem, ¿e fiesta rocznik 91, silnik 1.1 wtrysk. A iskry zabrak³o w czasie jazdy - w pewnym momencie samochód zgas³ i ju¿ nie zapali³. (qrna ledwie zda³y³em na ¶lub przyjaciela - dobrze, ¿e miasto i taxy by³u:).

ZDRÓWKO!

kazi - 28 Sie 2007, 19:31

Moze znowu ci sie edis spali³ wez spróbuj od³aczyc map sensora i pokrecic chwilke u mnie mia³ zwarcie i blokowa³ zap³on - samochod nie chcial zapalic sprawdz to a pozniej bedziemy dalej szukac przyczyny i sprawdz czy jak krecisz jest iskra
Gifol - 28 Sie 2007, 20:05

Iskre sprawdzi³em na pocz±tku - bez tego bym w ogóle nie zaczyna³:)

te¿ obstawiam Edisa - chcia³em najpierw wyeliminowaæ inne elementy uk³daniki pod tytu³em zap³on FIESTA:)

co do mapsensora to odpi±æ go i sprubowac? czy na ja³owym biegu jako¶ on bieze udzia³ w generowaniu iskry? Nie znam sie na tym za bardzo. Ale spoko sprubuje zaraz - choc sie sciemnia, ale co tam.

CO MYSLICIE O TYM 9 PINIE we wtyczce od EDISA - powinno byc tam 12 v czy nie?

[ Dodano: Wto Sie 28, 2007 20:14 ]
od³aczy³em MAPSENSOR i nic iskry brak - czyli to nie to.

diodalodz - 28 Sie 2007, 22:13

9 pin to masa wiec nie powinno . Moim zdaniem zasyfi³o ci czujnik po³o¿enia wa³u . Wykrêæ wyczy¶æ wkrêæ i powinien byæ spokój .
Gifol - 29 Sie 2007, 17:48

Czujnik wykreci³em - ³adny czy¶ciutki wiec raczej nie on.

Znalaz³em na allegro modu³ - kupie i zamienie.

Z tej uj³adanki wygl±da mi ¿e to EDIS znowu pad³.

Dam znaæ jaki bedzie fina³.

No chyba, ¿e macie jeszcze jakie¶ sugestie>?

POzdrawiam!

szynszyl - 29 Sie 2007, 19:29

nie lepiej pozyczyc od kolegów ze szczecina na chwile? .... jest was tam jak .. mrówek..
Gifol - 2 Wrz 2007, 09:16

witam ponownie!

qrna i nic!

Nowy EDIS - iskry brak.

Pozyczy³em inny czujnik po³ozenia wa³u, zamnieni³em - tez nic!

Panowie co jeszcze? Moze cewka, ale jak ja sprawdzic?

Pomo¿ecie:)

diodalodz - 2 Wrz 2007, 13:44

nie ma sygna³u z czujnika nie bedzie iskry , na 2 pin kostki od cewek dochodzi +12 V ??
Gifol - 2 Wrz 2007, 21:51

Tak - jak pisa³em na samym poczatku na kostce od cewki, srodkowy pin dochodzi 12V.
2 czujniki polozenia wa³u sprawdzone i nic.

moze cewka - jest jakis sposob zeby ja sprawdzic?

diodalodz - 2 Wrz 2007, 21:56

cewka hm wsad¼ zamiast cewki w kostkê od cewki ¿arówkê 5W z lampy przedniej (odegnij nowe i wsad¼ pod pin 1 i2 a potem 2i 3 i zobacz czy beda migaæ .
Gifol - 2 Wrz 2007, 22:09

Sprawdze jutro.

Powiedz jeszcze co moze byc z tym czujnikiem - qrna martwi mnie ze miernik nie pokazuje ¿adnych szpilek przy kreceniu - nie wiem czy to wina miernika, moze ma za ma³a czestotliwosc próbkowania? Ale z drugiej strony jakby by³ popsuty, to jak go zamieni³em na inny powinno zadzia³aæ, a tu nic.
No chyba, ¿e moze magnes na kole zamachowym, czy gdzie on tami jest. Ale raczej to chyba ma³o prawdopodobne? Qrna nie usmiecha mi sie sciagac skrzuni zeby se tam dostac!

zobacze jutro ta ceke - moze to to.

diodalodz - 3 Wrz 2007, 10:43

ja mia³em taki przypadek w mondeo 2 razy . Raz go¶cie za³o¿yli silnik z automata do manuala i nie zmienili oprawki czujnika a zmienili ko³o zamachowe i wysz³a prawie centymetrowa szpara , raz w escorcie przy zdejmowaniu skrzyni go¶æ uszkodzi³ ³omem obsadke czujnika i te¿ by³ zbyt daleko ko³a zamachowego . Na kole nie ma magnesów . Magnes jest w czujniku , w momencie jak ko³o przelatuje zmienia siê "wielko¶æ" magnesu
Gifol - 6 Wrz 2007, 19:03

witam!

od fiesty wróci³o ¿ycie:)

Ja sie podda³em i odda³em samochód do fachowca.

Okaza³o siê, ¿e winny braku iskry by³ przep³ywomierz. Po jego wymianie iskra wróci³a - przynajmniej taka diagnoze postawi³ fachowiec.

Co o tym myslicie - bo tak po prawdzei nie widzia³em nigdzie na naszym forum, ¿eby przyczyn± braku iskry by³ przep³ywomierz? Ale z rugiej strony nie mam powodów nie wierzyæ elektrykowi - mo¿e mój przypadek bêdzei dla nas nowym do¶wiadczeniem:)

Pozdrawiam i jescze raz dzieki panowie za pomoc!

diodalodz - 6 Wrz 2007, 19:27

mo¿e dla tego ze 1,1 nie ma przep³ywomierza .
Hehe je¶li ju¿ to mo¿e map sensor . A pogromc± tego mitu jest Kazi który odkry³ to z rok temu .

Gifol - 6 Wrz 2007, 19:51

hmm... to ciekawe.

elektryk pokaza³ mi tê czê¶æ - podobno jest gdzies pod filtem powietrza. Jak t³umaczy³ jest to "drucik" który jest ch³odzony przep³ywaj±cym powietrzem i dzieki temu odpowiednie dane przekazywane sa do komputera. Pokazywa³ mi nawet te czê¶æ. Pyta³ czy chodzi mu o map sensor - zdecydowanie zaprzeczy³ - zreszt± sam doskonale wiem jak wyglada map i gdzie jest.
Tez mnie qrna zadziwi³ ten przep³ywomierz datego wam o tym pisze.

Qrna juz sam nie wiem co o tym mysleæ. Ale fakt jest faktem fiesta jezdzi.

[ Dodano: Czw Wrz 06, 2007 20:00 ]
a tak na marginesie to czy ten przp³ywomierz to to samo co miernik przep³ywu powietrza co to go kody b³êdów przydiagnostyce moga wyjazaæ?

sawcio1234 - 6 Wrz 2007, 20:01

Ten drucik to wedlug mnie czujnik temperatury zasysanego powietrza ale on do iskry to wedlug mnie ma "nic" Pozdro
diodalodz - 6 Wrz 2007, 21:44

hehe
w mk3 1,1 nie ma przep³ywki na milion procent . TO jest monowtrysk zwyk³y . Kto¶ cie zrobi³ w konia .jedynie map sensor ma wp³yw na zap³on bo generuje czêstotliwo¶æ i Edis przestawia sobie zap³on w zale¿no¶ci od obci±zenia silnika .

Gifol - 6 Wrz 2007, 22:12

Podjade jutro do tego magiga co to mi naprawi³ i wyjasnie sprawe!

Dzieki za podpowiedzi, przynajmniej kitu mi nie wcisnie!

kusko13gp - 6 Wrz 2007, 22:46

te¿ mia³em tak± rozkmine w 1.3 okaza³o siê ¿e na bezpiecznikami jest zielony przeka¿nik króry odpowiada za zap³on (iskrê) i pompke paliwa. Jest to czêsta bol±czka po prostu co¶ tam nie ³±czy.
Gifol - 7 Wrz 2007, 16:58

eh....
powiem wam, ¿e elektryk upiera siê, ¿e wymieni³ mi ów "przep³ywomierz"
nawet pokaza³ mi stary i gdzie w³o¿y³ nowy.

Przesy³am wam fotki - powiedzicie mi o czym on do mnie rozmawia!

sawcio1234 - 7 Wrz 2007, 21:13

Fotka troche nie wyrazna ale dla mnie to jest czujnik temperatury zasysanego powietrza i on mierzy jaka jest temperatura zassanego przez filtr powietrza A elektryk wie ze dzwonia ale nie wie w ktorym kosciele Bo sa auta ktore maja przeplywomierz powietrza zamocowany w filtrze powietrza i on tak nazywa ten czujnik Jesli sie myle to prosze o korekte Pozdro :hammer:
kazi - 8 Wrz 2007, 10:51

kusko13gp napisa³/a:
te¿ mia³em tak± rozkmine w 1.3 okaza³o siê ¿e na bezpiecznikami jest zielony przeka¿nik króry odpowiada za zap³on (iskrê) i pompke paliwa. Jest to czêsta bol±czka po prostu co¶ tam nie ³±czy.

eee za jaka iskre? :| przekaznik to jest od pompy paliwa tylko i wy³±cznie

To na zdjeciu jest to czujnik zasysanego powietrza. AMEN[/quote]