Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Podlaczenie alternatora sierry do 1.8D

Fordon - 4 Wrz 2007, 20:19
Temat postu: Podlaczenie alternatora sierry do 1.8D
Mam taki problem... altek mam ze sierry gdzie mam oznaczenia B+ W+ i W w fabrycznej wiazce sa 3 kable 2 grube czerwone i jeden niebieski, pamietam tylko tyle ze W jest do obrotomierza, a moje pytanie jest takie: czy te dwa przewody czerwone (grube) trzeba zlaczyc i dac pod B+ a ten niebieski pod W+ ?? Mialem cale foty jak to bylo zrobione ale niestety jakis wirus mi zjadl calosc... i teraz ni chsteczki nie pamietam... :D
Wojtass - 4 Wrz 2007, 22:01

Tak, 2 grube przewody trzeba złączyć w jeden i podłączyć w miejsce gdzie prawdopodobnie będzie wcięcie na końcówkę najgrubszego przewodu, zapewne właśnie B+. Drugi w pozostałe miejsce.
Fordon - 4 Wrz 2007, 22:05

Wojtass napisał/a:
Tak, 2 grube przewody trzeba złączyć w jeden i podłączyć w miejsce gdzie prawdopodobnie będzie wcięcie na końcówkę najgrubszego przewodu, zapewne właśnie B+. Drugi w pozostałe miejsce.

Podziekowal :) jutro tak zrobie a w razie czego i tak bede mial odlaczony aku :) jak nic nie zaiskrzy to bedzie lala... :ok:

diodalodz - 5 Wrz 2007, 01:14

B + to Battery + czyli rozbijasz kostkę ucinasz przewody i zagniatasz oczoko na M8 albo m10 z tego co pamiętam . A cienki niebieski przewód podłączasz pod diody wzbudzenia D+ ( jest to przewód od kontrolki jeśli zostanie zwarty do masy ma się palić kontrolka po przekręceniu stacyjki - jeśli go nie podłączysz altek nie zacznie ładować) wejście W jest przewidziany na sygnał dla obrotomierza w silnikach Diesla
Fordon - 5 Wrz 2007, 14:14

No dzieki super altek laduje a kontrolka sie zapala i gasnie po odpaleniu, ale no wlasnie ale sa jaja z obrotomierzem bo na wolnych obrotach mam 6k/rpm :yyy: i teraz nie wiem czy to ja cos zle podlaczylem czy co jest grane... tam sa 2 bialo czarne kabelki ktore podlaczylem do alternatora, po odlaczeniu jednego nic sie nie dzieja obroty sa te same, po podmianie rownierz to samo... i co z tym fantem zrobic :?:
diodalodz - 5 Wrz 2007, 15:29

schemat mi zrzucić na maila mk3 dizel to ci powiem co i jak . dzwne rzeczy opowiadasz z tymi 2 przewodami .