Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Piszczenie :)

szef-mk3 - 12 Wrz 2007, 21:32
Temat postu: Piszczenie :)
:) Witam cały rząd administracyjny jak i wszelkie inne masy uzytkownicze, prosze w rade.
Zauwazylem ze w mojej fiescie dzieje sie cos dziwnego.Otóż. Przy zapalonym silniku na wolnych obrotach gdy włączę swiatła to silnik delikatnie przygasa co odczuwam w wibracjach silnika jak i w momencie włączenia swiatel mijania bądź innych odbiornikow elektrycznych zaczyna piszczec cos jakby stare lozysko, nie wiem i dlatego pytam sie was. Co to moze byc? Ładowanie jest w normie wg. wskazan elektryka, nowy akumulator.Czy to piszczenie jest normalne?

Damian-jg - 12 Wrz 2007, 22:24

Piszczy Ci pasek na alternatorze. Ja bym wlasnie w alternatorze szukał przyczyny poniewaz z tego co opisales stawia za duzy opór silnikowi.
diodalodz - 13 Wrz 2007, 03:04

albo słabo naciągnięty pasek albo już pasek stwardiał albo trzeba wymienić koło pasowe alternatora . Zaczyna się od paska . jeśli nie pomoże zakłada się nieco szerszy pasek o tej samej długości . Ewentualnie odkręca się regulator napięcia i trzeba zobaczyć czy pierścień komutatora się nie poprzecierał .
szef-mk3 - 13 Wrz 2007, 15:56

hmm....wiec wymienie pasek. Kiedys myslalem ze to piszczy pompa wody ale zauwazylem ze piszczy dopiero na wlączonych światłach. Dzięki za rade :)
barczu - 11 Lut 2008, 16:26

A mozna przy okazji spytac sie jaki pasek jest we fiescie 1.3i mk3 93r. :-)