|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Montaż przednich głośników
Longer_007 - 18 Wrz 2007, 18:39 Temat postu: Montaż przednich głośników Witam, mam pytanie, wiekszosc glosnikow 130mm jest za głeboka do seryjnych miejsc montazowych z przodu, znalazlem na allegro dystanse pod glosniki KLIK . Jak to sie montuje ? Trzeba w tych plastikowych panelach wyciac w kratce otwór ?
SpiderMAN - 19 Wrz 2007, 11:24
Co za gleboka... Bzdury gadasz... ja mam Magnaty Ultra S 130mm, zestawik komponentowy i wlazl bez dystansow ladnie...
Longer_007 - 19 Wrz 2007, 12:33
nawet przy otwartej szybie ?
SpiderMAN - 19 Wrz 2007, 15:46
Longer_007 napisał/a: | nawet przy otwartej szybie ? | Nawet... Nic nie chaczy, nie przeszkadza...
Swoja droga polecam te glosniki bo graja naprawde bardzo ladnie...
kmb - 19 Wrz 2007, 15:52
A ja musiałem wykonać dystanse bo mi sie szyba nie otwierała.Wykonałem je jednak samemu z mdfu i wyszły bardzo dobrze moim zdaniem. Jeśli chodzi o kształt to właśnie taki miały jak te z aukcji. Tylko te na aukcji maja parę mm grubości na oko wiec nic nie dadzą - tak mi sie wydaje. Mój dystans miał około cm. A jeśli zastanawiasz sie dopiero nad kupnem głośników do przodu to kup takie których głębokość montażowa będzie pasować. Weź suw miarkę w rękę i sie przekonasz ile masz od szyby do płaszczyzny drzwi. Na każdej aukcji z głośnikami podane są głębokości montażowe. wybierz takie by pasowały.
Longer_007 - 19 Wrz 2007, 17:20
kmb a przerabiales cos panele dzrwiowe pod te dystanse ?
kmb - 19 Wrz 2007, 19:49
Troche. Wyciąłem troche boczek, ale nie na tyle by kieszeń nie zakrywała dziury.Była okrągłą dziura a ja je troche poszerzyłem. Ale moje dystanse to samoróby więc moze przy tych kupnych nie bedziesz musial nic przerabiac. Ale wszystko zalezy od głębokości montażowej głosnika. W jednym glosniku ten kupny dystans nic nie da a przy innym będzie totalnie zbędny.
daniel - 19 Wrz 2007, 20:58
gdzieś na forum były fotki z przerobionymi tymi "kasetami"
kmb - 19 Wrz 2007, 22:09
"kasetami" czyli czym?
daniel - 20 Wrz 2007, 09:44
chodzi mi o tą kieszeń fabryczną na dole
MichaelPL - 20 Wrz 2007, 10:57
z tego co ostatnio ogladalem to na allegro sa glosniki o wysokosci montazowej DO 55mm
bo tyle MAX moga miec glosniki do bezproblemowego otwierania szybki
Longer_007 - 20 Wrz 2007, 11:31
Mysle z tymi problemu zadnego nie bedzie KLIK
kmb - 20 Wrz 2007, 12:32
tak pasować pewnie będą. ale co z tego jak takich głośników sie w drzwi nie montuje.
Longer_007 - 20 Wrz 2007, 13:18
A to czemu ? Ja nie zamierzam miec jakiegos profesjonalnego car audio.
kmb - 20 Wrz 2007, 14:08
Nie no nie chodzi o profesjonalne car audio bo takiego pewnie nie ma nikt na tym forum. Jedyny argument z mojej strony to taki by szanować pieniążki. 70 zł to dla mnie nie mała kwota i szkoda byłoby mi jej przeznaczyć na coś nie wartego swojej ceny. Poszukaj zestawu odseparowanego - serio. Nie mowie ze droższego tylko po prostu by szerokość pasma rozdzielić pomiędzy dwa głośniki. w przeciwnym razie wszystkie wysokie tony będą tłumione przez twoje nogi fotel i do twojego ucha dotrze resztka tego co powinno dotrzeć. Nawet zestaw w tej samej cenie składających sie z 4 głośników będzie grał dość poprawnie. Montaż tweeterów wymaga minimalnej przeróbki w mk3 wiec nie sprawi ci to na pewno problemu.
Longer_007 - 20 Wrz 2007, 14:32
A jak juz mam 3-drozne glosniki z tylu ?
kmb - 20 Wrz 2007, 14:56
Nie no twoja decyzja. To ze będziesz mieć zestaw 2-drożny z przodu to to jak będzie grać zależy od tego czy będzie wspólosiowy czy odseparowany.To tyle decyzja należy do ciebie.
Longer_007 - 20 Wrz 2007, 15:07
Pozastanawiam sie nad tym, no i dzieki za pomoc.
SpiderMAN - 20 Wrz 2007, 20:41
Będzie pięciodrożna kupa, a nie dźwięk... Sorki, ale tak jak koledzy upieram się przy odseparowanych głośnikach. Kup jakikolwiek tani, byle nie BOSCHMANN... zestaw komponentowy i będzie OK.
kmb - 20 Wrz 2007, 21:05
no ta jaki tani zaproponujesz jak nie boschmann?:)Albo kupi za 40 otalne głwno albo za 150 ale to juz 2 razy wiecej niz planował. Do 100 to nie widze lepszej propozycji odseparowanej. Jaki według ciebie bedzie lepszy zestaw odsebarowany do powiedzmy 90 zł?
eristoff - 21 Wrz 2007, 06:59
SpiderMAN napisał/a: | Longer_007 napisał/a: | nawet przy otwartej szybie ? | Nawet... Nic nie chaczy, nie przeszkadza...
Swoja droga polecam te glosniki bo graja naprawde bardzo ladnie... |
Magnat to syf, nie kupuj tego to to samo co boschmann
kmb - 21 Wrz 2007, 09:02
Ciekawe co kolega doradzi? Hertz, helix? Wszystko wporzadku ale kolega ma racje ze chyba magnaty w tym przedziale cenowym najlepsze. Konkurować moga z nimi chyba jedynie phonocary, Choć też bym sie zastanawiał.
Longer_007 - 21 Wrz 2007, 10:50
Ludzie ja nie wiem co Wy chcecie od tych BOSHMANNOW ? Mam 3 drozne wlasnie z tylu 165mm, od dwoch lat i nie narzekam, nie jestem audiofiliem wiec duzo mi nie potrzeba do szczescia. A tak przy okazji to glowny watek tematu chyba jest wyjasniony, a co do kupna glosnikow to moze w innym miejscu..........pozatym bylo to omawiane juz chyba setki razy.
kmb - 21 Wrz 2007, 13:20
Ja mam boschmanny z tylu i z przodu, do tego zmontowałem własnie skrzynie na głosniku stx igra to wszystko moim zdaniem poprawnie. Kumple maja z przodu philipsy inny pyle jeden ma blaupunkty i nie gra u nich to wcale lepiej. Sadze ze głosniki w tej cenie i jeszcze 13 cm nie zagrają rewelacyjnie. Wszystko zalezy ile kto ma pieniedzy.
SpiderMAN - 21 Wrz 2007, 14:38
A co powiecie o tych magnatach -> http://www.allegro.pl/ite...gwarancja_.html
Mysle nad nimi intensywnie... te co mam w tej chwili pojda na tyl w fabryczne miejsca na przejsciowkach...
Jednostka sterujaca to bylby -> http://www.allegro.pl/ite...agwar_fvat.html
lub ewentualnie
http://www.allegro.pl/ite...v_warszawa.html
P.S.
W tej sytuacji moje radio bedzie na sprzedaz takze, jesli ktos jest chetny na Kenwooda KDC-W3037 z czerwonym podswietleniem przyciskow, to prv...
kmb - 21 Wrz 2007, 21:36
Radio polecam to drugie. Głosniki moim zdaniem bardzo dobre.
SpiderMAN - 21 Wrz 2007, 23:03
No cóż... właśnie bardziej się skłaniam tutaj ku Sony... Muszę wcześniej zrobić odsłuch, to coś więcej powiem... ten Kenwood mi nie leży, ze względu na wygląd... wygląda jak stary model bez USB... taki też mam, pozatym na dziurach lubi przeskoczyć płyta, więc raczej AntiShock ma kiepski... Kumpel jeździ z Soniakiem po tych samych dziurach i jemu nic nie skacze.
kmb - 22 Wrz 2007, 09:33
ja osobiscie nie mam doświadczenia z sonny, ale spytaj na www.elektroda.pl tyle ze tam wszyscy ale to wszyscy jak uslyszą sony to wyzywają jak tylko można(jesli chodzi o radia samochodowe) Wiec zanim wydasz duzo kasy spytaj tam o ten konkretny model
Longer_007 - 22 Wrz 2007, 15:07
Tak na marginesie powiem, ze kupiłem dzisiaj Magnaty 48-21.000 Hz, 90dB, 4Oohm. Zaraz je lece montowac
SpiderMAN - 14 Lis 2007, 13:33
U mnie wygrala ekonomia... i mam Peioneerka 2900MP... w prezencie od zony...
jestem z niego bardziej zadowolony niz z kenwooda...
Druga sprawa, to wygluszenie... Bede jeszcze w tym roku zakladal centralny z ojcem, to pomecze temat wygluszenia drzwi przednich...
Zastanawiam sie nad identycznym zestawem jak mam z przodu na tyl... jak juz mowilem, ekonomia wygrala
|
|