|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Szpilki kół przednich
szef-mk3 - 24 Wrz 2007, 16:15 Temat postu: [MK3] Szpilki kół przednich Mój problem ma się następująco: wymieniłem dzisiaj osłone przegubu zewn. i juz na fajrant roboty podczas przykrecania pękła mi jedna szpilka ale to zaledwie 7mm.Zaledwie...no właśnie. Czy mogę jeździć bez wahania tym autem czy wymienić szpilki na nowe wraz z nakretkami? Jaki to jest koszt ( same częsci), chodzi mi o przód. szukałem w archiwum ale tam nie ma idealnej odpowiedzi na moj problem.
squadak - 25 Wrz 2007, 12:26
jak to pekla szpilka? w ktorym miejscu to pekniecie na 7mm?
szef-mk3 - 25 Wrz 2007, 14:02
przy koncu, od tarczy wystaje jeszcze okolo 1.5mm szpilki, nie mam pojecia dlaczego sie tak stało, urwało się 7mm od konca jednej ze szpilek
squadak - 25 Wrz 2007, 15:27
no to rozumiem - urwalo a nie peklo
wiec radze wymienic bo nakretka pewnie ledwo sie trzyma na tej szpilce - wymienic tylko ta szpilke bo jak teszta jest ok to nie ma sensu wyrzucac pieniedzy
szef-mk3 - 25 Wrz 2007, 18:03
Slyszalem ze jedna szpilka to koło 7zł, nakretka tez kolo tego a czy zeby wybic szpilke trzeba zdejmowac piaste czy jest wystarczajaco miejsca zeby ją wybic bez demontazu piasty?
squadak - 26 Wrz 2007, 09:53
mozna to zrobic bez demontazu piasty, wystarczy ja odpowiednio obrocic wzgledem zwrotnicy, troche bedzie tylko ciezko wbic nowa szpilke, ale mysle ze jest to wykonalne, ostatecznie zdejmujesz cala zwrotnice razem z piasta i bedzie latwiej
szef-mk3 - 26 Wrz 2007, 15:58
a przy wymianie szpilki z piasty bez demontaazu ze zwrotnicy nalezaloby zdjąc tarcze i wszystko co moze zawadzac, prawda?
diodalodz - 26 Wrz 2007, 22:15
tarcze tylko a żeby zjdąć tarcze trzeba odkręcić zacisk . Zadajesz pytania retoryczne , bo ci to tłumaczyłem przecież .
szef-mk3 - 27 Wrz 2007, 15:13
Wolę mieć pewność niż coś później zepsuć. :lol: U mnie w miescie w żadnym sklepie nie mieli szpilek, dopiero będą sprowadzać <zadupie>...dziękuje za wszystkie rady, bez Was była by lipa i przepraszam za wiekszosc glupich pytan ale wole sie trzy razy upewnic niz cos pozniej schrzanic, dopiero sie ucze
pozdrawiam
diodalodz - 27 Wrz 2007, 18:43
jak nie popsujesz to się nie nauczysz .
szef-mk3 - 28 Wrz 2007, 18:54
hehe, co racja to racja. dziękuję za wszystko :lol:
matrix-1990 - 28 Kwi 2010, 18:52
pozwólcie że odświeże temat z pytaniami:
Urwała mi się szpilka wczoraj no i koło trzyma się na 3. I teraz czy można wybić starą i wbić nową młotkiem czy potrzebna prasa do tego. I jeszcze czy przy zdejmowaniu piasty tak jak koledzy wcześniej mówili czy trzeba wtedy łożysko wymieniać czy po prostu zdejmuje, wybijam, wbijam i skręcam wszystko? Nic się nie stanie jak pojeżdżę z tydzień na 3 śrubach?
ps. szpilka urwała się z przodu na tarczy
Mara - 28 Kwi 2010, 21:08
Ja jeżdżę na 3 szpilkach z przodu już pól roku i wszystko OK .. tyle dodam .... W końcu teraz to wymienię
matrix-1990 - 2 Maj 2010, 12:38
no ok, a na pozostałe pytania ktoś zna odpowiedź? bo nie wiem czy zabierać się do tego samemu młotkiem, czy to musi być prasa a dwa, że mechanik jeden powiedział, że będzie musiał zdejmować piaste i odrazu łożysko wymienić i ja pierwsze co o tym słysze
Tommur - 2 Maj 2010, 12:42
Mi szpilka zaczęła się obracać przy dokręcaniu koła. Żadnej piasty nie zdejmowałem. Wybiłem śrubokrętem starą szpilkę i wbiłem nową. Wszystko w temacie. A co domłożyska to są tam chyba te łączone i trzeba je skręcać kluczem dynamometrycznym , bo inaczej zaraz b ędziesz je wymieniał
|
|