Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - rozrusznik nie odpuszcza

Larry76 - 25 Wrz 2007, 11:50
Temat postu: rozrusznik nie odpuszcza
Mk3 , po odpaleniu przez sekundę lub dwie słychać że rozrusznik pracuje. Co z tym zrobić?
Freeman - 25 Wrz 2007, 11:55

Rozebrać i sprawdzić czy bendix czy może widełki się zacinają
ps. to powinno być w mechanice

sawcio1234 - 25 Wrz 2007, 15:55

Moze "kleic styki" w automacie Tak jak pisal poprzednik trzeba wyjac i porzadnie powyczyszczac Jezeli automat masz rozbieralny to trzeba te styki przeczyscic Pozdro :hammer:
diodalodz - 25 Wrz 2007, 19:41

sawcio1234 napisał/a:
Jezeli automat masz rozbieralny to trzeba te styki przeczyscic

tego nie widziałem od 5 lat na oczy żeby była taka możliwość . zacznij od prawdzenia czy bendiks obraca się w jedną stronę a w drugą blokuje . Jeśli blokuje w obie to masz winowajce bez rozbierania rozrusznika na części . a jak to nie on to już niestety obdukcja zostaje i poszukiwanie usterki .

stasiek49 - 25 Wrz 2007, 20:25

diodalodz, a ja widziałem i rozbierałem automat,może to nie był orginał forda,ale fordowski też rozbierałam jak miałem eskorta 85r
Larry76 - 25 Wrz 2007, 20:45

Ale co to jest bendiks? i gdzie?? :|
diodalodz - 25 Wrz 2007, 21:01

tryb w rozruszniku .
Larry76 - 25 Wrz 2007, 21:03

może ktoś ma instrukcje obrazkową jak to sprawdzić, bo jestem laikiem w tym temacie. pozdro.
diodalodz - 26 Wrz 2007, 02:25

odkręć rozrusznik to się dowiesz . znajdziesz wtedy zębatkę i jak bedziesz chciał obracać ja palcem to w jedna bedzie szło lekko a w drugą się zablokuje albo i nie :)
jackrzec - 26 Wrz 2007, 07:46

diodalodz napisał/a:
bedziesz chciał obracać ja palcem to w jedna bedzie szło lekko a w drugą się zablokuje albo i nie :)
W tym problem, że najczęściej gdy sie kręci palcem, to wydaje się być wszystko OK, dopiero pod obciążeniem dostaje wariacji! Ale w tym wypadku to na 99% bendiks jest padnięty.
Freeman - 26 Wrz 2007, 15:23

Cytat:
diodalodz napisał/a:
bedziesz chciał obracać ja palcem to w jedna bedzie szło lekko a w drugą się zablokuje albo i nie :)
W tym problem, że najczęściej gdy sie kręci palcem, to wydaje się być wszystko OK, dopiero pod obciążeniem dostaje wariacji! Ale w tym wypadku to na 99% bendiks jest padnięty.
ale wtedy by mu nie odpalił a jemu odpala tylko bendix cofa sie dopiero po chwili
jackrzec - 26 Wrz 2007, 19:26

freeman3 napisał/a:
ale wtedy by mu nie odpalił a jemu odpala tylko bendix cofa sie dopiero po chwili
Ale nie w tym wypadku! Odpali, ale sprzęgło w bendiksie nie odpuszcza i rozrusznik kręci się razem z silnikiem, dopuki elektromagnes go nie cofnie - niecały miesiąc temu sam to wymieniałem, bo miałem takie same objawy. Po odpaleniu przez sekundę słychać takie wycie.
sawcio1234 - 26 Wrz 2007, 20:54

Apropo rozbieralnych automatow to w moim jest rozbieralny ma 2 sruby odlutowuje sie przewody odkreca sruby i styki na wierzchu Pozdro