|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - filtr stożkowy
jez733 - 8 Paź 2007, 10:59 Temat postu: filtr stożkowy może się teraz wygłupie ale nie wiem to pytam..
filtr stożkowy zakłada się zamiast puszki z zwykłym filtrem powietrza?
bo ja rozumiem to tak ze wywalam puszkę i na końcu dolotu zakładam filtr stożkowy? dobrze rozumuje czy jestem w błędzie?
i drugie pytanie, co ten filtr daje?
Lokmen - 8 Paź 2007, 11:06
jedna rada - doprowadź przede wszystkim silnik do porządnego stanu technicznego a potem sie pytaj o stożki
sowa - 8 Paź 2007, 11:16
ja słyszałam ze daje wiecej brudu silnikowi :8: ..ale niech sie fachowcy wypowiedza
W xrce wystarczy zdjac gorną pokrywe filtra i stożek powinien sie zmiescic
zefir - 8 Paź 2007, 11:45
stozek typu a'pexi, Fujita, Injen moze pozniej K&n nie powienien zaszkodzic silnikowi, dac ladny dzwiek, na wiecej bym nie liczyl ;D
popieram Lokmena ;D
Kolin - 8 Paź 2007, 12:25
ja tam wole wkładki...i dać dodatkowy nawiew zimnego powietrza...lepiej się sprawdza...bo tak to trzeba dobrze stożek osłonić i dać w zimne miejsce itp
stożki już mnie przestały kręćic...
Popieram wypowiedz Łokiego
Fordon - 8 Paź 2007, 12:28
zefir napisał/a: | stozek typu a'pexi, Fujita, Injen
popieram Lokmena ;D |
Tak w/w stozki sa bardzo dobra propozycja ale i dosc kosztowna Apex'i kolo 600zl
Fujita hmmm w granicach 300zl moze troche taniej ale to sie okarze jak przyjedzie do mnie to z kraju kwitnoscej wisni
Injen to juz zupelnie inna bajka i cena moze o zawal doprowadzic...
Tez popieram Lokmena.
trzeci - 8 Paź 2007, 13:02
A Ty Łoki nie miałeś hamowanej Xrki ze stożkiem i na seryjnym filtrze ?
Coś mi się kojarzy, że chyba tak i różnicy znaczącej nie było - jakieś 2 czy też 3 KM więcej
Lokmen - 8 Paź 2007, 13:06
była róznica 4-5KM tylko ze silnik był przed remontem
PumaRST - 8 Paź 2007, 13:21
trzeci napisał/a: | A Ty Łoki nie miałeś hamowanej Xrki ze stożkiem i na seryjnym filtrze ?
Coś mi się kojarzy, że chyba tak i różnicy znaczącej nie było - jakieś 2 czy też 3 KM więcej |
to i tak duża róznica
zefir - 8 Paź 2007, 13:25
Fordon napisał/a: | zefir napisał/a: | stozek typu a'pexi, Fujita, Injen
popieram Lokmena ;D |
Tak w/w stozki sa bardzo dobra propozycja ale i dosc kosztowna Apex'i kolo 600zl
Fujita hmmm w granicach 300zl moze troche taniej ale to sie okarze jak przyjedzie do mnie to z kraju kwitnoscej wisni
Injen to juz zupelnie inna bajka i cena moze o zawal doprowadzic...
Tez popieram Lokmena. |
hmm no GRT na dniach ma miec Fujite ;D tez jestem ciekaw ;D
PumaRST - 8 Paź 2007, 13:58
a co to za filtry?? dajcie jakąś linke ;-)
zefir - 8 Paź 2007, 14:01
http://www.f5air.com/index2.html praciem Cie bardzo, bardzo zacnie sie prezentuja ;D
Żółwik Tuptuś - 8 Paź 2007, 14:06
Zefir - odrobinęmijasz sięz prawdą . Skoro stożek służy do minimalizowania oporów przepływu powietrza to niestety nawet te najdroższe ( nie piszę najlepsze ) będa miały mniejszą zdolność filtrowania cząstek stałych niż wkłąd papierowy . Stożki nie zostały zaprojektowane do tego żeby chronićsilnik i wydłużać jego trwałość:)
Jeż733 - ad 1 : dobrze myślisz tylko musisz odmępodpiąć do tego filtra i go umocować .
Ad2 :W sumie to tylko Łoki w pokretny sposób to wyjaśnił wzrost mocy o 4-5 km :yyy: ( nie spodziewałem sieaż tyle ) Łoki opisz jak zmieniłą siękrzywa mocy ( jeżlei sięzminiła ) i momentu ) i temat z głowy .
Lokmen - 8 Paź 2007, 14:09
kurna wykres ma teraz trzeci - jego molestuj zresztą kiedyś na forum umieszczałem to se go szukaj
zefir - 8 Paź 2007, 14:11
zolw zdarza mi sie fantazjowac ale http://garazraceteam.pl/s...PEXi/filtry.jpg
Lokmen - 8 Paź 2007, 14:15
macie i nie zawaratajta mi dupy
Żółwik Tuptuś - 8 Paź 2007, 14:20
hmm i dziwnym trafem to pewnie była fotka załączona do reklamóki APEXi tak ?
Poza tym nie widze tam odniesienia do filtra papierowego ( oryginalnego ) bo to by sporo wyjaśniło
Gadałem kiedyś z facetem przygotowującym auta dla takich co to niekoniecznie drogą im po drodze i powiedział mi bardzo pouczajace słowa : Jeden c.hooy !
zefir - 8 Paź 2007, 14:40
nie to nie jest dolaczane do filtrow apexi, to sa niezalezne badania, to ze akurat jest to w folderze apexi , a GRT uzywa go do reklamy. zreszta puma i kurecki moga potwierdzic jakosc filtrow apexi, jak dla mnie kosmos przy np. K&N
pozdro
Żółwik Tuptuś - 8 Paź 2007, 14:58
Zefir - niezależne badania sąwtedy gdy proowadzi je niezależna firma ( nawet w przypadku badań w gazetach motoryzacyjnych niezależne sa one tylko z nazwy ) .
W przypadku filtrów powinny one być prowadzone w opdniesieniu do seryjnego filtra powietrza , z podaniem dystansu na którym auta były testowane i to conajmniej w 10 przydadkach na każdy ze stożków żeby wyniki były w miarępowtarzalne . To co pokazujesz to zwykły świstek który udowadnia że populacja reniferów na alasce jest zależna od ilości wyprodukowanych zegarkó w chinach . Internet jest pełen tego typu " niezależnych " i " żetelnych " badań i wykresów , a turbosprężarki do diesela sąinne niż do beny ;-)
Poza tym gadałem z Kureckim i Pumą nt stożków
zefir - 8 Paź 2007, 15:07
dobra co do niezaleznosci... ale trzeba w cos wierzyc jak sucho w barku
przy mnie ziomy stwierdzili ze Apexi sa zajebiste
a bylem wtedy trzezwy
pozdro
PumaRST - 8 Paź 2007, 15:42
ZÓłw czepiasz sie!!
2 rzeczy nie podlegaja dyskusji.
1) przepływowość powietrza przez storzek jest dużo lepsza niz przez papierową wkładke!!
2) 90% storzków nie chroni w żaden sposób silnika (lub bardzoo minimalny), a faktycznie Apexii to chyba najlepszy filtr jaki widziałem!!
Marcinus - 8 Paź 2007, 16:01
Nie lepiej kupic taki wkład przykład do 1,1 mozna dostac haaa ciekawe czy to coś pomoże ?
http://sklep.tuning.pl/pr...d=61&d_id=94718
zefir - 8 Paź 2007, 16:07
jak najbardziej polecam wkladki k&N
Lokmen - 8 Paź 2007, 19:32
skorupa jęczałeś o wykres to ci dałem zamiast całą pare tracić na pierodły zrób interpretację wykresu i reszta też niech zrobi
Fordon - 8 Paź 2007, 21:46
PumaRST napisał/a: | ZÓłw czepiasz sie!!
2 rzeczy nie podlegaja dyskusji.
1) przepływowość powietrza przez storzek jest dużo lepsza niz przez papierową wkładke!!
2) 90% storzków nie chroni w żaden sposób silnika (lub bardzoo minimalny), a faktycznie Apexii to chyba najlepszy filtr jaki widziałem!! |
Moze i sie nie czepia natomiast w jakis sposob ma tez i racje...
Jesli chodzi o Apexi to filtr jako stozek jest bardzo dobra propozycja dla silnikow wyposazonych w przeplywomierz typu Hot wire... Fijita to to samo co Apexi, sprawa polega na tym ze odeszlo kilka osob z Apexi oraz Injen-a i zrobili Fijita gdzie polaczyli w jedno technologie itp. a raz razem dali dobra cene a raczej bardzo dobra, malo tego Fujite pozwali do sadu (Injen i Apexi) gdzie wygrala sprawe Fujita
PumaRST - 8 Paź 2007, 22:20
poprostu sie czepiasz!! niech zakłądajawszyscy stożki,
poprawiaja one przepływ powietrza?? TAK i oto chodzi sonda podniesie troszke dawke paliwa i bedzie auto mocniejsze odrobine ale jednak,
Żółwik Tuptuś - 8 Paź 2007, 22:24
PumaRST napisał/a: | poprostu sie czepiasz!! niech zakłądajawszyscy stożki,
poprawiaja one przepływ powietrza?? TAK i oto chodzi sonda podniesie troszke dawke paliwa i bedzie auto mocniejsze odrobine ale jednak, |
Puma - dobrze wiesz że na tym forum można na palcach jednej ręki policzyć auta w któych stożki mająjakikolwiek sens istnienia ( oprócz designu ) . Zaprzecz
LOY - 8 Paź 2007, 22:35
PumaRST napisał/a: | poprostu sie czepiasz!! niech zakłądajawszyscy stożki,
poprawiaja one przepływ powietrza?? TAK i oto chodzi sonda podniesie troszke dawke paliwa i bedzie auto mocniejsze odrobine ale jednak, |
tak bedzie mocniejsze ...ale bedzie miało gorszy moment lub moment przesunie sie w góre gdzie z niego nie bedziemy korzystac ..lub zaczniemy korzystac skutecznie skracajac zycie starego silnika ...z braku dolotu zimnego powietrza -który jest przy zachowaniu orginalnej puszki i własciwego zaizolowania stozka ..stozki efektywnosc traca...tuz po rozgrzaniu silnika ...ogłupiały silnik zwiekszy dawke paliwa ..co skutecznie podniesie nam spalanie a nie osiagi , po paru tysiacach ...kazdy stozek uzytkowany w miescie na codzien bedzie juz tak brudny ze przepustowsc nowej papierowej wkładki przy jego -staje sie niedoscignionym ideałem :-( ....Krótko jak kupowałem auto i po otworzeniu maski znajdowałem brudny stozek ..auto było juz dla mnie spalone w przedbiegach . Zostawmy stozki wysilonym lub doładowanym autom który jego zwiekszone pole filtrujace i wieksza przepustowosc potrafia wykorzystac ....dla lepszego samopoczycia i efektu wizualnego montujmy stozki na tor i zloty ..na codzien to bzdura i bajka dla nierozgarnietych dzieci
PumaRST - 8 Paź 2007, 22:44
Loy masz racje w 100%
Daras84 - 9 Paź 2007, 16:20
toscie sobie pogadali przeczyszczam ta telenowele, i zapraszam na PW Panowie
Tommy - 4 Lut 2009, 07:26
Klimas napisał/a: | Ogólnie filtr stożkowy ci nie doda koni
On powoduje większe przyspieszenie |
Możesz to jakoś rozwinąć?
Krawiec - 4 Lut 2009, 09:39
też jestem ciekaw
elmek13 - 4 Lut 2009, 11:16
Najpierw niech poprawi błędy a później wyjaśni o co loto z tym filtrem.
Żółwik Tuptuś - 5 Lut 2009, 15:53
Temat nieco przeterminowany , a wyłapując szczątkowy sens z wypowiedzi Klimasa, wnioskuję że nic dobrego i wartościowego z niego nie wyniknie .
popieram archeologię forumową , ale wnoszącą cokolwiek , i pisaną po polsku .
Pozdrawiam
|
|