Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Czujnik wstecznego

djtaso - 7 Gru 2007, 20:13
Temat postu: Czujnik wstecznego
Witam,? mam pytanie gdzie znajduje sie czujnik wstecznego w fiescie 1.1?
Bo nie mam wstecznego a sprawdzalem wszystkie kable i zarowke i sa dobre.
Prosze o odpowiedz . Pozdrawiam

diodalodz - 7 Gru 2007, 21:13

z przodu skrzyni . Idą do niego dwa przewody i jest ukryty pod gumowym kapturkiem .
djtaso - 8 Gru 2007, 15:02

aha dobra. znalazlem go ale jest chyba speiprzony... jaki bedzie koszt nowego z gory dziekuje
diodalodz - 8 Gru 2007, 18:20

z kad wiesz że jest spieprzony jak to ładnie powiedziałeś :) ??
Zrobiłeś zwarcie w kostce ?? wtedy maja sie zapalić światła jak połączysz oba przewody i włączysz zapłon . Najlepiej wbić kawałek miedzianego drutu z instalacji w domu np . Nie plecionkę tylko drut :) .

stahoojedyn - 10 Gru 2007, 06:42

kolego na szrocie sobie kup,mam czujnik ze szrotu i nie narzekam
WRonX - 11 Gru 2007, 15:34

Podpinam sie pod temat - ktoredy mniej-wiecej ida kable od tego czujnika do swiatel? Bo tez mi nie dziala, a ostatni ojak auto bylo na podnosniku, widzialem luzny uciety kabel, jak wystawal z tylu po lewej z otworu w podlodze. Ale chyba kable raczej ida gdzies srodkiem, prawda?
diodalodz - 11 Gru 2007, 18:02

Prawda . Wszystko idzie po lewym progu o ile się nie mylę :)
yuror - 21 Gru 2007, 12:58

Witam szanownych. Również mam problem ze światłem cofania i po zwarciu kostki dalej nie świeci. wnioskuję, że czujnik może być ok. a winne są kable; wychodzi czarny i czarno niebieski kabelek, który później stopniowo ginie w coraz większej wiązce. Odizolowałem kawałek za lewym światłem, zwarłem i też lipa. Dalej już robi się wiącha i kilka takich kolorów. Powiedzcie proszę gdzie powinny dochodzić te z czujnika i jak się do tego dobrać. Z podziękowaniem za wcześniejsze porady, życzę Wesołych Świąt.
PYJO - 21 Gru 2007, 13:24

a zarówke sprawdziles
yuror - 21 Gru 2007, 13:47

Prąd nie dochodzi do tej wtyczki, którą wpina się w lampę. Oczywiście na innych blaszkach jest napięcie i wszystko świeci a ta jedna blaszka, odpowiadająca za wsteczne światło nie żyje.