Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Podświetlenie panelu pokręteł MK4

MKL - 2 Lut 2008, 21:04
Temat postu: Podświetlenie panelu pokręteł MK4
Witam!

Padło mi podświetlenie pokręteł ogrzewania. Jedyne co się świeci to część skali regulacji temperatury. Jakie są tam żarówki?

--
MKL

sulos - 2 Lut 2008, 21:29

w5w
MKL - 2 Lut 2008, 22:33
sulos napisał/a:
w5w

Zapomniałem zapytać jeszcze ile ich tam jest... ;-)

W allegro wpisując W5W wyskakują takie diodki (oznaczane też T10). Czy to taka obudowa?
Przykład: Kliknij tutaj

--
MKL

Marcin - 2 Lut 2008, 22:34

są dwie
MKL - 2 Lut 2008, 22:42
Marcin napisał/a:
są dwie

Dwie na pokrętło, czy dwie na cały panel?

--
MKL

Marcin - 2 Lut 2008, 22:49

na caly panel
kaczoro - 2 Lut 2008, 22:50

Żarówki w panelu to T5 !!! Nie radzę stosować diodowych zamienników bo nie świecą światłem na tyle rozproszonym żeby dostatecznie oświetlić panel... Najlepiej kupić nowe żarówki (chyba po 50gr sztuka) :ok:
Aha... są dwie żarówki na cały panel.
Pozdrawiam.

diodalodz - 3 Lut 2008, 03:32

z tego co pamiętam to przy odrobinie siły i sprytu da się wydłubać te żarówki z oprawek i są to żarówki pt W1,2W szklane ze szklanym cokołem . Jak powiesz w sklepie że takie jak do poloneza do deski rodzielczej to ci dadza . głowy nie dam ale wydaje mi się że je wydłubałem kiedyś z tych oprawek
kaczoro - 3 Lut 2008, 11:14

diodalodz napisał/a:
z tego co pamiętam to przy odrobinie siły i sprytu da się wydłubać te żarówki z oprawek i są to żarówki pt W1,2W szklane ze szklanym cokołem

Żarówkę bez najmniejszego problemu wyjmuje się z tej oprawki <8> Tak jak pisałem wyżej jest to żarówka T5 czyli inaczej, tak jak dioda napisał W1,2W.

P.S. tak wygląda taka żarówka
tylko cena na aukcji to chyba z kosmosu ;-|