Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [Ogólny] Ubywanie benzyny

TomekkemoT - 5 Mar 2008, 20:26
Temat postu: [Ogólny] Ubywanie benzyny
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że ubywa benzyny ze zbiornika (nie jakieś wielkie ilości ale więcej niż kiedyś). Wycieków nie zauważyłem. Jeżdżę w zasadzie na gazie (tylko odpalam na benzynie). Czy jest jakiś zawór (czy coś innego) przy wtrysku który odcina paliwo jak przełącza się na gaz?

diodalodz - 6 Mar 2008, 00:33

zazwyczaj nie ma . odcięty jest tylko wtryskiwacz i on blokuje dostarczanie paliwa do silnika . Pompa zazwyczaj nadal pracuje i miesza sobie paliwo w układzie . sprawdź czy masz szczelny korek bo dużo paliwa jest w stanie sobie poprostu wyparować .
TomekkemoT - 6 Mar 2008, 07:47

Ostatnio trochę pociło mi się pod wtryskiem i mechanik zdjął go i trochę mocniej dokręcił i martwiłem się, że coś poruszył. Możliwe jest, że wtrysk nadal podaje paliwo razem z gazem? Co do korka to bardzo ciężko się otwiera, ale uszczelka dookoła niego wydaje się dobra. Co odcina wtrysk, żeby nie podawał paliwa. Może tam coś nie łączy?
mareno - 6 Mar 2008, 14:21

trzeba tez pamietac o tym, ze im nizsza temperatura tym mniejsza objetosc paliwa, wiec przy mrozach moze nam trochu tej wachy z baku ubywac.
TomekkemoT - 6 Mar 2008, 18:49

Rozumiem zmiany objętości pod wpływem temperatury. Ale kiedyś dolewałem benzyny co jakieś 1,5 - 2 miesiące, a teraz 2 - 3 tygodnie i wizyta na stacji. Takie różnice to chyba nie od temperatury?
habit_m - 6 Mar 2008, 19:05

Od temperatury :ok:

Ja jezdze na gazie i benzyny mam tylko na rozruch, tylko że stwierdzone że na rozruchu (zwłaszcza teraz w zimie) to zassysa w przeliczeniu z 25 litrów / 100. Niby tylko odpalam z rana i później znów z wieczora ale w zime to conajmniej 30 litrów m wychodzi na miesiąc - a niby tylko na gazie jeżdze :ok:

I tak co roku jak sie ochłodzi, wycieków niemam bo w lato praktycznie niedolewam - no może z 5 litrów na miesiąc - coby pompy niezatrzeć :-P

pozdrawiam

ps. zaznaczam że termostat sprawny :1xf:

TomekkemoT - 6 Mar 2008, 19:10

Od temperatury zmienia się objętość gazu czy benzyny i jej oparów i wskaźnik może rożnie wskazywać.
do cent - 8 Mar 2008, 14:45

jak chcesz byc pewny ze nie pali jednoczesnie beni i gazu zaloz wylacznik pompy paliwa, na alledrogo sa za grosze

podjedz do gaziarza niech sprawdzi moze rzeczywiscie pali jedno i drugie

jez733 - 9 Mar 2008, 16:29

Ja miałem tak samo jeździłem na gazie, tylko odpalałem na benzynie a musiałem dolewać benzyny co ok 2 tyg, wymieniłem "regulatora ciśnienia na listwie wtryskowej"
i dolewam benzyny max co 2 miesiące

Ale głowy sobie uciąć nie dam że u ciebie jest to samo o ile w ogóle taka część jest, mówię tylko co było u mnie..

genov - 9 Mar 2008, 20:33

jez733 napisał/a:
Ja miałem tak samo jeździłem na gazie, tylko odpalałem na benzynie a musiałem dolewać benzyny co ok 2 tyg, wymieniłem "regulatora ciśnienia na listwie wtryskowej"
i dolewam benzyny max co 2 miesiące

Ale głowy sobie uciąć nie dam że u ciebie jest to samo o ile w ogóle taka część jest, mówię tylko co było u mnie..

Ile Cie ten regulator kosztowal??

jez733 - 9 Mar 2008, 21:27

Cytat:
Ile Cie ten regulator kosztowal??

żebym cię teraz nie skłamał ale w granicach 500zł ( kupowałem nowy )

genov - 10 Mar 2008, 18:47

a masz moze jakas fotke ew moglbys zrobic zebym wiedzial co wymienic musze :) ????
jez733 - 10 Mar 2008, 19:51

niestety, szczerze to mechanik to wymieniał a ja z powodu braku czasu przyjechałem na gotowe więc nie wiedziałem jak to wygląda..