|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - wyjście na obrotomierz z alternatora
do74 - 16 Mar 2008, 19:43 Temat postu: wyjście na obrotomierz z alternatora posiadam taki http://allegro.pl/item330...rnator_wwa.html alternator w swoim 1.8d jak z niego czy ma on gdzieś wyjście na obrotomierz czy też trzeba wyprowadzić takie wyjście??
ic3ek - 16 Mar 2008, 20:20
Kolego jeśli chodzi o silniki benzynowe w fieście to sygnał na obrotomierz jest wysyłany z modulu EDIS, nie wiem jak jest w 1.8D ale przypuszczam że tak samo.
EDIS znajduje sie na ściance grodziowej pod maska auta "taka czarna kostka z wtyczką na wierzchu podłużną"
madek - 16 Mar 2008, 21:08
ic3ek, to otworz maske diesla i znajdz cos na sciance grodziowej
ic3ek - 16 Mar 2008, 21:41
madek -> No wiec napisałem ze nie wiem jak to jest dokładnie w silniku diesla.
Wszystkie benzyny tak mają.
diodalodz - 17 Mar 2008, 14:20
silnik diesla nie ma edisa z jednego prostego powodu . ma zapłon samoczynny a nie iskrowy. Sygnał na obrotek jest brany z jednego z uzwojeń przed mostkiem prostowniczym .
Jeśli jest wyprowadzony poza altka to luxus .
zazwyczaj jest tak że masz D+ niebieski od kontrolki B+ plus z akku i 3 zacisk oznaczany często jako W zdaje się na obrotka .Jeśli nie ma wystarczy zdjąć tył razem z uzwojeniami i dolutować jeden przewód do 1 przewodu od uzwojenia przy mostku i wyprowadzić na zewnątrz .
Police - 20 Mar 2008, 09:33
Mam taki alternator jak na fotkach w zapasie, czy wyjście "W" oznacza że tam można podłączyć obrotomierz? Posiadam licznik z obrotomierzem z wersji benzynowej oznaczenie "V" Czy samo podłączenie ( wiem że musze pociągnąć kabel do kostki w liczniku ) wystarczy czy jeszcze coś trzeba zrobić.
diodalodz - 20 Mar 2008, 10:53
nie
inaczej jest wyzwalany obrotek z benzyny a inaczej z diesla . Sa możliwości zaadaptowania obrotka z benzyny do diesla ale to dość problematyczne zaczynając od skalowania , a kończąc na dokładności .
Police - 20 Mar 2008, 13:03
Zapomniałem o fotkach.
|
|