Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - termostat mk4

joker@ - 18 Kwi 2008, 20:29
Temat postu: termostat mk4
witam
czy ktos pomoze moze mi zlokalizowac termostat w mk4 chyba slabo szukam bo niemoge go zlokalizowac musze go sprawdzic bo cos z dwojga jest padniete wskaznik nie rusza sie nawet o milimetr wiec albo wskaznik albo termostat choc stawiam na pierwsze ale niewykluczam obu a przy okazji jak najprosciej sprawdzic dzialanie termostatu i czujnika

grzes87 - 18 Kwi 2008, 21:27

ale nie dziala Ci wskaznik temperatury na zegarach ten obok wskaznika paliwa ? jesli tak to sprawdz po prostu czy kable ze starosci sie nie poprzecieraly.. ja tak mialem wystarczylo polutowac i znow dziala ;)
Freeman - 18 Kwi 2008, 22:27

Raczej tarmostat to nie będzie bo po jakimś czasie pracy auto uzyskało by jakąś tam temperature i wskaźnik delikatnie podniósłby się. Więc albo to co kolega grzes87, pisze albo czujnik temperatury. A jak z ogrzewaniem, leci ciepłe powietrze po jakimś czasie?
mamuten - 18 Kwi 2008, 22:50

witam chciałbym sie podpiąć pod ten temat bo szkoda zakładać nowego u mnie jest tak że grzeje dobrze tylko wskazówka jest ciągle na jak jest NORM to jest na literce M i dalej nie pójdzie i jak sie zmienia ten czujnik wykręca sam czy na wcisk
Freeman - 18 Kwi 2008, 22:57

Czujnik jest wkręcany ( u mnie w mk3 1,1i w obudowę termostatu),a wciska się tylko wtyczkę na niego. Jest sposób na to by sprawdzić czy termostat jest na stałe otwarty, mianowicie trzeba odpalić i patrzeć czy po chwili jest już ciepły gruby wąż wychodzący z chłodnicy (ten do góry jeśli się nie mylę). Poszukajcie jeszcze dla pewności na forum. Za komplet termostat + czujnik ( ja kupowałem zielony) zapłacicie ok. 40 zł
joker@ - 19 Kwi 2008, 09:04

freeman3 napisał/a:
Raczej tarmostat to nie będzie bo po jakimś czasie pracy auto uzyskało by jakąś tam temperature i wskaźnik delikatnie podniósłby się. Więc albo to co kolega grzes87, pisze albo czujnik temperatury. A jak z ogrzewaniem, leci ciepłe powietrze po jakimś czasie?
tak leci cieple jak sie rozgrzeje to nawet gorace ale zmienie bywa czasem nie jest bardzo gorace tylko cieple

freeman3 napisał/a:
Czujnik jest wkręcany ( u mnie w mk3 1,1i w obudowę termostatu),a wciska się tylko wtyczkę na niego. Jest sposób na to by sprawdzić czy termostat jest na stałe otwarty, mianowicie trzeba odpalić i patrzeć czy po chwili jest już ciepły gruby wąż wychodzący z chłodnicy (ten do góry jeśli się nie mylę). Poszukajcie jeszcze dla pewności na forum. Za komplet termostat + czujnik ( ja kupowałem zielony) zapłacicie ok. 40 zł
no w mk3 wyglada troche inaczej w nk4 jest schowany tylko niewiem gdzie
Freeman - 19 Kwi 2008, 20:28

A napisz jeszcze kiedy robi się gruby wąż robi się ciepły.(ten do chłodnicy)