|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Drżenie kierownicy.
maciek987 - 6 Wrz 2008, 19:19 Temat postu: Drżenie kierownicy. Witam. Od pewnego czasu podczas hamowania odczuwam drżenie na kierownicy. Przy wyhamowywaniu samochodu z większych prędkościach jest ono strasznie mocne, aż uniemożliwia jazdę. Proszę o pomoc. Co to może być??
madek - 6 Wrz 2008, 19:39
krzywe tarcze hamulcowe. jak sa w miare nowe to moze wystarczyc przetoczenie inaczej do wymiany (oczywiscie obie na przodzie)
Marcinowaty - 7 Wrz 2008, 08:09
Pewnie są cieniutkie jak papier.. Sprawdz grubość, jak dobrze pamiętam ponizej 8 mm aut, przy pełnych, a jak wentylowane nie pamietam
Matis - 7 Wrz 2008, 22:08
ja wymieniłem tarcze i kłocki drganie jest dużo mniejsze przy chamowaniu ale całkiem nie ustało, wcześniej to mało auta nie rozwaliło.
Marcinowaty - 8 Wrz 2008, 18:46
Tylko przy chamowaniu drży?? Moze tarcze sa krzywo zamontowane..
LOY - 9 Wrz 2008, 17:08
Marcinowaty napisał/a: | Tylko przy chamowaniu drży?? Moze tarcze sa krzywo zamontowane.. |
jak sa krzywo zamontowane to tez juz sa krzywe
nie kombinujcie ...przetoczenie to usługa w cenie nowych tarcz ...kupuj tarcze ,klocki i smigaj
PS...sprawdz czy masz dokrecone felgi ...tez tak bywa
Kondziu - 9 Wrz 2008, 17:15
Oczywiście nikt o tym nie pomyślał i nie zapytał... Jakie masz kolego felgi??? Może są krzywe, zle wyważone albo masz gdzies balona w oponie....
LOY - 9 Wrz 2008, 17:38
konrad-lubin napisał/a: | Oczywiście nikt o tym nie pomyślał i nie zapytał... Jakie masz kolego felgi??? Może są krzywe, zle wyważone albo masz gdzies balona w oponie.... |
pomyslał ..pomyslał ..krzywe albo zle wywazone tłuka przy wyzszych predkosciach ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce
Lokmen - 9 Wrz 2008, 19:32
LOY napisał/a: | ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce | lub luzy w zawieszeniu przednim
LOY - 9 Wrz 2008, 23:19
Lokmen napisał/a: | LOY napisał/a: | ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce | lub luzy w zawieszeniu przednim |
fakt
zeraili - 10 Wrz 2008, 08:32
Ello.
U mnie problem przestał występować po wymianie łączników stabilizatora Podobno właśnie to jest objaw, trzepanie kierownicą podczas wyhamowywania.
Pozdrowionka
Peedro - 10 Wrz 2008, 19:54
LOY napisał/a: | Lokmen napisał/a: | LOY napisał/a: | ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce | lub luzy w zawieszeniu przednim |
fakt |
Ja tylko dodam że wystarczy ściągnąć koło i obejrzeć stan tarcz, by wyeliminować jedną z tych możliwości. Akurat u mnie są to tarcze, bo to widać nawet gołym okiem że są już w stanie nadającym się do wymiany...
adamuus - 10 Wrz 2008, 21:31
LOY napisał/a: | konrad-lubin napisał/a: | Oczywiście nikt o tym nie pomyślał i nie zapytał... Jakie masz kolego felgi??? Może są krzywe, zle wyważone albo masz gdzies balona w oponie.... |
pomyslał ..pomyslał ..krzywe albo zle wywazone tłuka przy wyzszych predkosciach ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce |
nieprawda. moze nie same felgi ale opony na pewno moga powodowac drzenie podczas hamowania. dodam ze podczas jazdzy auto moze nawet poprawnie sie zachowywac.ja tak mialem. kupilem nowe tarcze i po okolo 1,5 tygodnia zaczynaly bic podczas hamowania. przetoczylem i znowu kilkanascie dni i od nowa. kupilem kolejne nowki tarcze z klockami i znowu sie zaczynalo. dopiero jak kumpel mechanior powiedzial mi zebym se opony wymienil to tak zrobilem. kupilem nowki sztuki i problem zniknal. malo tego kiepski stan bebnow tez moze powodowac bicie podczas hamowania.
|
|