Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Drżenie kierownicy.

maciek987 - 6 Wrz 2008, 19:19
Temat postu: Drżenie kierownicy.
Witam. Od pewnego czasu podczas hamowania odczuwam drżenie na kierownicy. Przy wyhamowywaniu samochodu z większych prędkościach jest ono strasznie mocne, aż uniemożliwia jazdę. Proszę o pomoc. Co to może być??
madek - 6 Wrz 2008, 19:39

krzywe tarcze hamulcowe. jak sa w miare nowe to moze wystarczyc przetoczenie inaczej do wymiany (oczywiscie obie na przodzie)
Marcinowaty - 7 Wrz 2008, 08:09

Pewnie są cieniutkie jak papier.. Sprawdz grubość, jak dobrze pamiętam ponizej 8 mm aut, przy pełnych, a jak wentylowane nie pamietam
Matis - 7 Wrz 2008, 22:08

ja wymieniłem tarcze i kłocki drganie jest dużo mniejsze przy chamowaniu ale całkiem nie ustało, wcześniej to mało auta nie rozwaliło.
Marcinowaty - 8 Wrz 2008, 18:46

Tylko przy chamowaniu drży?? Moze tarcze sa krzywo zamontowane..
LOY - 9 Wrz 2008, 17:08

Marcinowaty napisał/a:
Tylko przy chamowaniu drży?? Moze tarcze sa krzywo zamontowane..

jak sa krzywo zamontowane to tez juz sa krzywe :fox:
nie kombinujcie ...przetoczenie to usługa w cenie nowych tarcz ...kupuj tarcze ,klocki i smigaj
PS...sprawdz czy masz dokrecone felgi :-) ...tez tak bywa

Kondziu - 9 Wrz 2008, 17:15

Oczywiście nikt o tym nie pomyślał i nie zapytał... Jakie masz kolego felgi??? Może są krzywe, zle wyważone albo masz gdzies balona w oponie....
LOY - 9 Wrz 2008, 17:38

konrad-lubin napisał/a:
Oczywiście nikt o tym nie pomyślał i nie zapytał... Jakie masz kolego felgi??? Może są krzywe, zle wyważone albo masz gdzies balona w oponie....

pomyslał ..pomyslał ..krzywe albo zle wywazone tłuka przy wyzszych predkosciach ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce

Lokmen - 9 Wrz 2008, 19:32

LOY napisał/a:
....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce
lub luzy w zawieszeniu przednim
LOY - 9 Wrz 2008, 23:19

Lokmen napisał/a:
LOY napisał/a:

fakt :yes:

zeraili - 10 Wrz 2008, 08:32

Ello.

U mnie problem przestał występować po wymianie łączników stabilizatora :) Podobno właśnie to jest objaw, trzepanie kierownicą podczas wyhamowywania.

Pozdrowionka :)

Peedro - 10 Wrz 2008, 19:54

LOY napisał/a:
Lokmen napisał/a:
LOY napisał/a:

fakt :yes:

Ja tylko dodam że wystarczy ściągnąć koło i obejrzeć stan tarcz, by wyeliminować jedną z tych możliwości. Akurat u mnie są to tarcze, bo to widać nawet gołym okiem że są już w stanie nadającym się do wymiany...

adamuus - 10 Wrz 2008, 21:31

LOY napisał/a:
konrad-lubin napisał/a:

pomyslał ..pomyslał ..krzywe albo zle wywazone tłuka przy wyzszych predkosciach ....tłuczenie przy hamowaniu to hamulce

nieprawda. moze nie same felgi ale opony na pewno moga powodowac drzenie podczas hamowania. dodam ze podczas jazdzy auto moze nawet poprawnie sie zachowywac.ja tak mialem. kupilem nowe tarcze i po okolo 1,5 tygodnia zaczynaly bic podczas hamowania. przetoczylem i znowu kilkanascie dni i od nowa. kupilem kolejne nowki tarcze z klockami i znowu sie zaczynalo. dopiero jak kumpel mechanior powiedzial mi zebym se opony wymienil to tak zrobilem. kupilem nowki sztuki i problem zniknal. malo tego kiepski stan bebnow tez moze powodowac bicie podczas hamowania.