|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Obrotomierz do fiest 1,3i inny niz fabryczny
Marcinowaty - 8 Wrz 2008, 20:14 Temat postu: [MK3] Obrotomierz do fiest 1,3i inny niz fabryczny Mam lumela, takiego kwadratowego, od duzego fiata. Jak to ustrojstwo podłaczyć??
JoeMix - 8 Wrz 2008, 21:05
Przekaż Diodzie on ma bandziora to będzie mu pasował,,,
diodalodz - 8 Wrz 2008, 21:49
myśle że lepiej i prosciej zastosować taki :
http://www.allegro.pl/ite...owy_benzyn.html
Lumel generalnie jest mało dokładny a jego ergonomia pasuje do jawy z lat 60 .
SpiderMAN - 10 Wrz 2008, 09:23
A nie lepiej kupić zegary z obrotkiem?
Taki dokładany obrotek będzie wyglądał jak kupa...
Arkadius - 10 Wrz 2008, 16:52
SpiderMAN napisał/a: | Taki dokładany obrotek będzie wyglądał jak kupa... |
jak mi kumpel powiedział że zakłada gay looki na tył do gofra 2 bo mu się podobają to jestem w stanie uwierzyć że komuś może się taki lumel podobać w Fofi
stafcio - 10 Wrz 2008, 20:56
mam cale zegary z obrotkiem do sprzedania. moze tak najlepiej?
Marcinowaty - 11 Wrz 2008, 19:40
Ale ja bym chciał podlączyć lumela, bo mi sie podoba No i mam nówke sztukę Jak to zrobić w silniku 1,3i
JoeMix - 11 Wrz 2008, 22:27
Do obrotna dołączona jest instrukcja,,, skąd ktoś kto tego na oczy nie widział ma wiedzieć jak to podłączyć?
marian - 1 Cze 2009, 13:37
wskrzesze temat też mam obrotomierz od"fajtera"i on elegancko pasuje w miejsce zegarka w mk3 tylko jak to podłączyć.troche się znam na elektryce ale nie chce kombinować.ten obrotomierz podłącza się do+,do masy czyli-,i do przerywacza i w takich autach nie było problemu bo ja nawet w maluchu miałem a we fieście jest zapłon bezstykowy i stąd problemy.mam książke do fiesty i z tego co sprawdzałem wg schematu wynika że do cewki na stałe idzie + a minus jest rozłączany przez moduł.jak ktoś wie i nie sprawi mu to problemu to niech mi to objaśni.nie odpisze do wieczora bo będe w pracy.z góry dzięki
JoeMix - 1 Cze 2009, 14:43
Nie wiem gdzie jest problem, zwykły aparat na przerywacz, też ma cewkę zasilaną na stałe, a masa jest rozłączna przez przerywacz (w chwili rozłączenia jest iskra), we DISie jest tak samo, tylko że cewki są 2, zasilanie (środkowy przewód) jest na stałe, a elektronika na zmianę odcina masę na zewnętrznych przewodach - i wtedy odpowiednio jest iskra.
kuba87 - 1 Cze 2009, 17:23
a ja zalozylem do fiesty licznik z obrotomierzem i nie dziala wcale ehhh
mam 1,1 i na monowtrysku
podlaczylem dwa liczniki w sumie i zaden nie pokazywal
w czym rzecz?
JoeMix - 1 Cze 2009, 19:34
kuba87, w złym podłączeniu - jak nie pokazuje nic, to o ile obrotek sprawny to znaczy że źle podłączony,
jackrzec - 1 Cze 2009, 19:53
kuba87 napisał/a: | a ja zalozylem do fiesty licznik z obrotomierzem i nie dziala wcale ehhh
mam 1,1 i na monowtrysku
podlaczylem dwa liczniki w sumie i zaden nie pokazywal
w czym rzecz? | A masz instalację do obrotomierza? W Twoim przypadku musisz pociągnąć dodatkowy przewód.
kuba87 - 2 Cze 2009, 01:37
a gdzie wpodlaczyc ten dodatkowy przewod?
pod cewke czy pod alternator?
marian - 2 Cze 2009, 02:17
JoeMix napisał/a: | Nie wiem gdzie jest problem, zwykły aparat na przerywacz, też ma cewkę zasilaną na stałe, a masa jest rozłączna przez przerywacz (w chwili rozłączenia jest iskra), we DISie jest tak samo, tylko że cewki są 2, zasilanie (środkowy przewód) jest na stałe, a elektronika na zmianę odcina masę na zewnętrznych przewodach - i wtedy odpowiednio jest iskra. | też coś tak właśnie kojarzyłem ale mi się poj...ało wszystko będe miał czas to wnikne dziękiJoeMix
JoeMix - 2 Cze 2009, 07:17
kuba87 napisał/a: | a gdzie wpodlaczyc ten dodatkowy przewod?
pod cewke czy pod alternator? | Na module jest chyba specjalny pin, jest opis na forum.
kuba87 - 7 Cze 2009, 16:47
tak jest bardzo proste podlaczenie
jesli ktos ma wtrysk i EDIS
to przewod nalezy dolaczyc do 3 przewodu wychodzacy z EDISU
oczywiscie trzeci z lewej patrzac na EDIS zamontowany w aucie i podlaczonymi kabelkami
|
|