Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Stukanie z tyłu

waber - 11 Wrz 2008, 17:25
Temat postu: [MK3] Stukanie z tyłu
Witam mam Fiesta 1994 r. 3-D i mam taki problem z tyłu samochodu dochodz taki dziwny stukot sprawdziłem amory są sprawne gumy wszystkie też i nie moge zlokalozowac tego stukania w bagażniku tez sprawdziłem i nie ma niczego co by mogło stukać prosze o pomoc.
bidżej - 12 Wrz 2008, 11:03

zajrzyj do kosza z kołem zapasowym, sprawdź dokręcenie, ewentualnie podciągnij śrubą w bagażniku, możesz też sprawdzić czy jest dobrze zamocowany od strony tylnej belki (może np. jest skrzywiony i wypadło jedno mocowanie)
klusek - 14 Wrz 2008, 09:37

a może zobacz czy Ci gdzieś tłumik sie nie tłucze ja tak mam ;p końcowy bije o osłonę może tam poszukaj.
pablon - 14 Wrz 2008, 15:51

ja sie dołanczam do pytana. jak jade czasami słychać metaliczny brzdęk, jakby sprerzyna w cos uderzała.
AndPal - 14 Wrz 2008, 17:43

Można sprawdzić jeszcze czy śruba mocująca tuleje belki do nadwozia nie jest poluzowana. U mnie była - tulejka tłukła sie o śrobę przy najechaniu na nierówność. Też szukałem długo gdzie to się może tłuc.
pablon - 14 Wrz 2008, 18:39

Napisz gdzie tego szukac:]
BlackJack - 14 Wrz 2008, 19:52

albo sprawdz czy niezrobił się luz na kielichach amora bo ja tak miałem musialem podociągać sroby mocujące amortyzator
AndPal - 15 Wrz 2008, 10:33

Tylna belka zamocowana jest do nadwozia dwoma śrubami (które przechodzą przez tuleje metalowo gumowe) - jeżeli wszystko nie jest dobrze skręcone (odpowiednim momentem) - belka będzie się przemieszczać a tulejka (wewnętrzna- przez którą przechodzi śruba) będzie właśnie wydawać takie dziwne stuki, uderzając o śrubę.
Można to sprawdzić dokręcając odpowiednio tę śrubę i przejechać się po kostce brukowej.
U mnie pomogło.