Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Szarpanie po wymianie kabli WN

elvis25 - 8 Paź 2008, 22:22
Temat postu: [MK3] Szarpanie po wymianie kabli WN
Temat wrzuciłem tutaj, ponieważ objawy wystąpiły po zmianie kabli WN.
Stare kable to już była maskara poowijana taśmą izolacyjną (poprzedni właściciel chyba chciał aby kable były orginalne :twisted: ).
Po wymianie na nierozgrzanym jeszcze dobrze silniku pojawia się szarpanie podczas zmiany biegów z 2 na 3. Później to szarpanie znika ... czasami pojawia się gdy autko postoi kilka godzin i ostygnie silnik.

Nie miałem dziś czasu aby sprawdzić świece ale chciałem zapytać speców czy to wina świec, kabli czy może cewki?

kandyk - 9 Paź 2008, 17:41

elvis25, Jeśli zastałeś tak artystycznie ubrane kable, to raczej na bank świece są też do wymiany. Cewkę zostaw "na zaśpotem". :)
elvis25 - 9 Paź 2008, 20:09

Świece to była pierwsza rzecz jaką wymieniłem :-)
Koleś miał włożone świece dwuelektrodowe z napisem BMW M3 ... stan agonalny. Wymieniłem na NGK. Potem już było robione zawieszenie, wydech i kilka innych rzeczy a finanse jak zwykle nadzorowała żona, więc wszystkiego od razu nie dało rady :twisted:
Teraz sama jeździ więc inaczej widzi wydatki na auto :-)

Dziś zauważyłem po testach i jeździe, że szarpanie jakby gubił zapłon występuje przy gwałtownym wciśnięciu gazu na 3 i 4 biegu, obroty wtedy wynoszą pomiędzy 2500 i 3000.
Świece sprawdzone i wyczyszczone, przewody WN siedzą dobrze.

Można temat zamknąć. Nowe czy stare kable i świece a efekt ten sam. Wygląda że winny jest mapsensor.... szczególy w tym poście:
http://www.fiestaklubpols...3b030747#339950