Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] rpoblem z odpalaniem

Orzeszex - 2 Lis 2008, 14:03
Temat postu: [MK3] rpoblem z odpalaniem
Witam
mam od niedawna następujący problem przy przekreceniu kluczyka stratuje mi sam bendix czasami probuje 3 razy zanim rozrusznik zacznie sie kręcić słyszałem ze to może być zużyte koło zamachowe czy to prawda??jak nie to co jest tego przyczyna??Ile to moze mnie kosztowac??Dodam ze rozrusznik jest po regeneracji nowe swiece kable.Pozdrawiam

Miły - 2 Lis 2008, 14:06

może cie z regeneracją w ch*** zrobili?? jak możesz, sprawdź na innym rozruszniku...
Orzeszex - 2 Lis 2008, 14:12

Widziałem jak robił bo nad nim stałem co prawda nie znam sie super ale zmieniał szczotki tulejki i mam cały nowy bendix. No chyba ze faktycznie cos tam jest spieprzone...Jednak problem nie zawsze sie pojawia najczesciej po nocy i po kilku dłuzszych godzinach nie odpalania
Freeman - 2 Lis 2008, 14:14

Wg. mnie masz zepsuty elektromagnes, wysuwa bendix, ale nie podaje prądu na wirnik. Ewentualnie szczotki lub stojan. Rozbierz rozrusznik i sprawdź czy szczotki się nie blokują. Koło zamachowe tu nic nie robi.
JoeMix - 2 Lis 2008, 16:46

Czyli przekręcasz stacyjkę - rozrusznik cyka, wyje, ale silnikiem nie kręci? Czy słychać jakieś chrobotanie?
Orzeszex - 3 Lis 2008, 16:28

Nie, przekrecam i słychac tylko jak sam bendix startuje(słychac taki wzzzzzz) i to wszystko po kilku próbach zaczyna krecic sie cały i wtedy odpala.mam stary aku moze to byc tego wina??
Miły - 3 Lis 2008, 16:33

Orzeszex napisał/a:
Nie, przekrecam i słychac tylko jak sam bendix startuje(słychac taki wzzzzzz) i to wszystko po kilku próbach zaczyna krecic sie cały i wtedy odpala.mam stary aku moze to byc tego wina??

wina rozrusznika - niczego więcej...

borgolot - 3 Lis 2008, 17:00

Pewnikiem zębatka rozrusznika nie zazębia za koło zamachowe. Sam rozrusznik może być ok.
JoeMix - 3 Lis 2008, 17:30

Musisz ustalić czy rozrusznik wysuwa do końca zębatkę i jej nie włącza (wirnik, szczotki itp) czy też zębatka nie jest wysuwana do końca (elektromagnes) jeśli zębatka się wysuwa i włącza się wirnik (znaczy ze elektromagnes doszedł do końca i włączył rozrusznik) to zapewne jest źle złożony.