|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Gaścięcie 1.1 kat wtrysk 94'
BrowarJno - 15 Lis 2008, 07:50 Temat postu: [MK3] Gaścięcie 1.1 kat wtrysk 94' Witam, mam taki problem z moją fieściną, a więc gdy silnik jest zimny, odpalam bez problemu, ssanie się włańcza jak należy po upływie 15s schodzi z obrotów, niby wszystko ok(odpala szybciutko nie naciskając pedału gazu), ale po ruszeniu i przejechaniu kilkunastu czasami kilkaset metrów, ma humorki jak się zatrzymam gaśnie, lecz idzie to odratować czasami wciskając w odpowiednim momencie gaz i powoli obroty pną się ku górze(jak już odratuje i obroty wskoczą, to obroty przy naciśnięciu gazu wchodzą szybko i bez zamulania), ale jak już zgaśnie, na nic kręcenie i próba odpalenia silnika, czuć tylko w kabinie intensywny zapach benzyny, po jakiś 2 minutach kręcenia i deptanie na gaz silnik odpala i zaczyna pracować normalnie(jak kręce to silnik ma burkniecia jak by chytał już). Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Z góry thx za rade.
Ps: Dodam że w cieplejsze dni, sytuacja nie występuje.
mGz - 15 Lis 2008, 11:05
Sugestie co sprawdzić:
1. Filtr paliwa.
2. Czy filtr powietrza nie jest rozszczelniony(sama pokrywa jak i uszczelka miedy filtrem a aparatem wtryskowym).
3. Silnik Krokowy biegu jałowego.
4. Potencjometr wyżej wymienionego silnika.
bidżej - 16 Lis 2008, 23:05
wygląda jakby przylewało świece.
jak bolid już jedzie to ma "normalną" moc i Vmax?
elvis25 - 17 Lis 2008, 22:25
Miałem podobne objawy ostatnio i z pomocą forumowiczów szukałem przyczyny.
Zdejmij patelnię i na pracującym silniku zobaczy czy wtrysk daje mgiełkę czy też leje mocniej i ścieka paliwo po ściankach. U mnie uszkodzony był regulator ciśnienia paliwa i brak odpływu paliwa spowrotem do baku.
Jak masz możliwość to sprawdź ciśnienie paliwa.
borgolot - 20 Lis 2008, 15:19
zobacz sobie jeszcze przewody powietrza na około filtra powietrza. Do serwa, i z pokrywy zaworów czy nie są popękane i nie biorą lewego powietrza, a ten bypass do neutralizacji par benzyny (od filtra powietrza do zaworka (?) i dalej pod prawy leflektor) czy jest drożny! (np czy nie jest zagięty). U mnie właśnie ta rurka była zagięta pod filtrem powietrza i jak ułożyłem ją poprawnie to problem znikł, a też miałem takie same problemy. Jak poprawisz te rurki to dopiero szukaj przyczyny w dolocie paliwa i układzie zapłonowym. (j.w.).
kenczorf - 21 Lis 2008, 08:29
sprawdz tez odme...ja mialem zasyfiona taka biala mazia i tez gdy silnik zimny to lubial przygansac... Innym razem przygasal i falowaly obroty od CPP wiec to tez sprawdz. U mnie jak sprawdzalem miernikiem to niby byl ok ale jak zalozylem inny to sie poprawilo
|
|