Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [mk5] rodzaj sprzęgła w modelu z silnikiem 1.25l zetec

yanek - 18 Gru 2008, 13:31
Temat postu: [mk5] rodzaj sprzęgła w modelu z silnikiem 1.25l zetec
Witam,
coś dziwnego zaczęło się dziać w mojej Fiescie (produkcja kwiecień 2000). Podczas jazdy gdy dodam więcej gazu obroty wzrastają ale auto nie przyspiesza. Podejrzewam sprzęgło, ale dowiedziałem się że są co najmniej dwa rodzaje: hydrauliczne i z linką, i nie wiem które mam kupić. W sklepie powiedzieli mi że LUK oferuje obie wersje.

diodalodz - 18 Gru 2008, 14:46

mk4 ma hydrauliczne
awilk - 18 Gru 2008, 16:18

Ja tez mam hydrauliczne w swojej. Dla pewnosci popatrz w komorze silnika ale watpie zebys tam linke znalazl, za to bedzie szla rureczka dodatkowa z plynem hamulcowym do silownika sprzegla.
regis440 - 7 Sty 2009, 22:37

Ja mam MK5 i jest hydrauliczne. Tez mam problem ze sprzegłem tylko na odwrot mi strasznie ciagnie. Patrzylem w TIS do Fiesty mk5 i tam nie było żadnego modelu ze sprzegłem na linke. Sprawdz ile masz plynu hamulcowego ja malo to mozeze ci wysprzeglik cieknie juz .
zebro78 - 9 Sty 2009, 12:32

Właśnie też będę wymieniał sprzęgło w mojej MK5. Wiem ,że hydrauliczne ale w sklepie zapytali się mnie o średnicę tarczy: 180 czy 190. Są różne średnice tarcz do MK4/MK5?? W książce do MK4 podana jest średnica 180. Kupować czy lepiej rozebrać , zmierzyć i dopiero kupić.