Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - MK4 1.8d 1996r.Prośba od znajomej.

AmigoTczew - 18 Gru 2008, 21:59
Temat postu: MK4 1.8d 1996r.Prośba od znajomej.
JW Znajoma ma mk4 diesla i ma problem z diodą która zapala się przy włączeniu zapłonu. Problem powstaje przy dużej wilgotności powietrza i mruga. A jak mruga to nie można przekręcic rozrusznikiem. jakie znaczenie ma ta dioda, od czego to jest i jak zlikwidowac tą usterkę. Proszę o rady. Z góry dzięki w imieniu Znajomej.
Pablo784 - 19 Gru 2008, 00:04

Może coś więcej nam powiesz gdzie jest ta dioda umieszczona ??? chyba że sie we wróżkę zabawimy :D
AmigoTczew - 19 Gru 2008, 00:22

Ta dioda jest na środkowej konsoli nad radiem. Jest to czerwona dioda która jak jest ok to po włączeniu zapłonu pali się na stałe a jak "nawala" to mruga i nie załancza rozrusznika tak jak by nie dochodził prąd do niego. Jutro jak będę się widział z Nią w pracy to zrobię fotkę i wrzucę tutaj żeby pokazac.
ohnedich - 19 Gru 2008, 10:51

To jest dioda od Imobilaizera. Moze jakies spięcie ma. Powinno byc tak ze jak włożysz kluczyk do stacyjki przekrecisz to sie zapali na stałe na chwilke i zgasnie i wtedy mozna uruchomic autko.
AmigoTczew - 19 Gru 2008, 12:04

Ok dzięki. A jaki jest ewentualny koszt naprawy (wymiany) tego. Czy można to jakoś obejśc? Bo znajoma ma z tym problem jak jest duża wilgotnośc powietrza i nie może wtedy go odpalic.
Wtedy musi kilka razy włączyc i wyjączyc zapłon i po paru minutach czekania załapie.

hubi_2006 - 19 Gru 2008, 12:06

No to może coś nie tak z kluczykiem koledzy
AmigoTczew - 19 Gru 2008, 12:08

hubi_2006 napisał/a:
No to może coś nie tak z kluczykiem koledzy

Ale kontrolki się zapalają na pulpicie. a kluczyk nie ma żadnego czujnika czy coś na podobę.

ohnedich - 19 Gru 2008, 12:18

ja mam w kluczyku czujnik od imobilaizera taka czerwona kropka tam jest pewnie cos. ale to nie od kluczyka bedzie mysle. mysle ze wilgotnosc robi filge w elektryce poprostu. I jak zaplon wlaczy to zaczna sie kable nagrzewac i wtedy dopiero odpala. Niech podjedzie do elektryka i tyle.
bidżej - 19 Gru 2008, 14:41

ja bym rozebrał kolumnę i zobaczył czy wszystko ok z wtyczką okulara który czyta kod z kluczyka - taka plastikowa pętla wokół stacyjki...
diodalodz - 19 Gru 2008, 20:41

bidżej86 napisał/a:
ja bym rozebrał kolumnę i zobaczył czy wszystko ok z wtyczką okulara który czyta kod z kluczyka - taka plastikowa pętla wokół stacyjki...

i to jest dobra droga .
najwyżej podmienić ze szrotu na inny okular i tyle .