|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Czemu tak duzo pali??
fiesta209 - 29 Gru 2008, 07:56 Temat postu: Czemu tak duzo pali?? Moje pytanie do fachowców ... mam silnik 1,3 zbiera sie jak 1,1 pali 1,2 przy dos spokojnej jezdzie....
zaobserwowane zjawiska:
*nie jedzie wiencej niz 140
*na mrozie przy ruszani lub dodaniu wieej gazu widac chmure cieplego powietrza z e spalin wychodzacego z wydechu...-sonda lambda zla mieszanke robi??
po innych postach przypuszam ze to sonda lambda?ale nieznam sie...;/
wiem z robi zla mieszane jak jest popsuta..ale czy oslabia tak silnik..
Panowie co według was to moze byc??
uciu - 29 Gru 2008, 09:44 Temat postu: Re: Czemu tak duzo pali??
fiesta209 napisał/a: |
|
bo tyle dała mu fabryka, szybciej tylko z wiatrem pojedzie lub z dużej górki
fiesta209 napisał/a: |
*na mrozie przy ruszani lub dodaniu wieej gazu widac chmure cieplego powietrza z e spalin wychodzacego z wydechu...-sonda lambda zla mieszanke robi??
|
Prawdopodobnie sonda
Freeman - 29 Gru 2008, 10:10
fiesta209 napisał/a: | *na mrozie przy ruszani lub dodaniu wieej gazu widac chmure cieplego powietrza z e spalin wychodzacego z wydechu...-sonda lambda zla mieszanke robi??
po innych postach przypuszam ze to sonda lambda? | a jaki kolor dymu?
fiesta209 - 29 Gru 2008, 12:22
fiesta209 napisał/a:
uciu napisał/a:
bo tyle dała mu fabryka, szybciej tylko z wiatrem pojedzie lub z dużej górki
Powninien isc leciutko 160 a w krytycznych mometach nawet powyzej 180
a co do domy to jest bez kolory ... a ta chumra to chyba nie przewtorzone paliwo
essien - 29 Gru 2008, 12:33
fiesta209 napisał/a: | powyzej 180 |
tysiąc pięćset sto dziewięćset xD
mechanik prawde ci powie bo kompa ma ;-)
fiesta209 - 29 Gru 2008, 12:38
essien napisał/a: | tysiąc pięćset sto dziewięćset xD |
no tyle przeczytalem na forum...
ponoc lekko 160 ... masz 1,3 wiec jak ci to idzie??
a pisalo tez ze na 2 mozna przypalic kapcia.. prawda to??
odyniec - 29 Gru 2008, 13:03
na 4 też idzie przypalić kapcia.
fiesta209 - 29 Gru 2008, 13:09
odyniec napisał/a: | na 4 też idzie przypalić kapcia |
no napewno wierze w twoje mozliwosci zreszta wy kobiety macie to cos w sobie;d;d i potraficie mnie niejedno krotnie zaskoczyc na drogach...;);)
bidżej - 29 Gru 2008, 13:12
uciu napisał/a: | fiesta209 napisał/a: | na mrozie przy ruszani lub dodaniu wieej gazu widac chmure cieplego powietrza z e spalin wychodzacego z wydechu...-sonda lambda zla mieszanke robi?? |
Prawdopodobnie sonda | A to ciekawe :yyy: co ma sonda do wykraplania się pary wodnej z powietrza pod wpływem ciepłych (gorących) spalin? To jest czysta fizyka i tak się dzieje przy każdym samochodzie...
fiesta209 napisał/a: | Powninien isc leciutko 160 a w krytycznych mometach nawet powyzej 180 | to jest prowokacja czy jak? fabryczną (czyli nominalną, z nowym silnikiem, sprzęgłem, skrzynią, łożyskami i czym tam jeszcze) prędkość maksymalną masz bodajże 150km/h
fiesta209 napisał/a: | mam silnik 1,3 zbiera sie jak 1,1 pali 1,2 przy dos spokojnej jezdzie.... | pierwsze co to zczytaj błędy (KLIK), jak nic nie wyjdzie to zrób reset i samoadaptację (znajdziesz na forum)
fiesta209 - 29 Gru 2008, 13:32
bidżej86 napisał/a: | A to ciekawe co ma sonda do wykraplania się pary wodnej z powietrza pod wpływem ciepłych (gorących) spalin? To jest czysta fizyka i tak się dzieje przy każdym samochodzie... |
niewiem ja sie nieznam tylko przypszczam... i pytam czy to to..
bo ponoc sonda lambda roi zla mieszanke i za duzo paliwa idzie i nie przepala calego paliwa i idzie w wydech i dlatego ta para.
bidżej - 29 Gru 2008, 13:37
no to napisałem Ci czemu z wydechu idzie para. A żeby paliwo szło w wydech to wtryskiwacz musiałby je chyba lać litrami - ale wtedy silnik by gasł bo zalewałoby świece. Albo musiałoby nie być iskry na którejś świeczce - a to byś czuł bo silnik uciekałby spod maski.
fiesta209 - 29 Gru 2008, 13:39
to gdzie to paliwo ucieka??
bidżej - 29 Gru 2008, 13:45
kontynuując jeszcze poprzednie, gdyby w wydechu była niespalona benzyna, to dość prędko miałbyś pożar. Podwyższone spalanie w zimie to normalka, a konkretna wartość zależy od nogi i stylu jazdy. Ja próbuję jeździć oszczędnie, ale po Krakowie przy temp. w okolicach 0 st C nie mogę zejść poniżej 8,5-9l/100km. Może też być tak, że któryś czujnik jest walnięty (w tym oczywiście i sonda, ale to nie ona jest winna parowaniu z wydechu, czytaj błędy) albo masz źle zaadaptowany sterownik (samoadaptacja). Poza tym filtry powietrza i paliwa, odpowiedni olej, opony, może któryś hamulec trzyma (nie grzeją się koła?)
essien - 29 Gru 2008, 13:56
pożar pożarem ale by fajnie strzelało jak w kaszlakach
fiesta209 - 29 Gru 2008, 15:58
bidżej86 napisał/a: | może któryś hamulec trzyma (nie grzeją się koła?) |
jak to sprawdzic?? niegrzeja tz opony? czy co bo rozumiem ze tarcze to normalka
bidżej - 29 Gru 2008, 16:05
jeżeli przejedziesz się kawałek bez ostrego hamowania i przednie lub tylne felgi są ciepłe, albo któraś z felg jest wyraźnie cieplejsza niż ta po przeciwnej stronie to możesz mieć problem z hamulcami. tyle że prawdopodobnie wyraźnie czułbyś znoszenie auta. najpierw zrób to co już masz napisane, później ewentualnie będziemy myśleć dalej...
fiesta209 - 29 Gru 2008, 16:14
czulem kilka razy zniesienie auta jak mocno zahamowalem na sliskiej jezdni...
szynszyl - 29 Gru 2008, 20:08
Cytat: | Powninien isc leciutko 160 a w krytycznych mometach nawet powyzej 180 | naczytałeś się bajek... idź possać mleko matki.
Cytat: | pisalo tez ze na 2 mozna przypalic kapcia.. | jak zapomniałem po pijaku zgasić peta, to mi si ę tak zdarzyło
fiesta209 napisał/a: | na mrozie przy ruszani lub dodaniu wieej gazu widac chmure cieplego powietrza z e spalin wychodzacego z wydechu... | mamo, mi też się tak działo - chyba do ASO pojadę
fiesta209 napisał/a: | mam silnik 1,3 zbiera sie jak 1,1 pali 12 przy dos spokojnej jezdzie | na pewni zmierzyłeś u mechanika stan silnika, a to wiele wyjasnia
1,3 to strasznie nieoszczędna konstrukcja. poza tym napisz gdzie te 12 litrów leci? trasa?
poza tym krew mnie zaleje na bałagan na forum
poczytaj http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=35659
tu sobie wpisz: sonda lambda, muli, biały dym, czarny dym, ....
ja wam dam SPAM
|
|