Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Jaki akumulator do Fiesty 1.8 diesel, 1990 r. ?

Rosa_canina - 4 Sty 2009, 22:37
Temat postu: [MK3] Jaki akumulator do Fiesty 1.8 diesel, 1990 r. ?
Witam,

pytanie - jak w temacie; aktualny akumulator po 4 latach eksploatacji jest na wyczerpaniu, a niestety nie można z niego odczytać żadnych parametrów, dlatego byłabym wdzięczna gdyby ktoś z forumowiczów mógł podać wartości akumulatora, właściwe dla tego modelu fiesty .

Pomocna byłaby również podpowiedź, gdzie we Wrocławiu można taką wymianę akumulatora wykonać, jakiś sprawdzony punkt? :)
pozdrawiam

( zakładam nowy temat , ponieważ mimo przeszukania forum odpowiedniej informacji nie znalazłam )

Miły - 4 Sty 2009, 22:43

o akumulatorach było już...

ja mam 70 (albo 72?) MAh i starcza bez problemu...

a co do wymiany - idziesz ze starym aku do sklepu motoryzacyjnego i powinni ci wymienić... ew. do mechanika...

Rosa_canina - 4 Sty 2009, 23:25

dziękuję za odpowiedź,

może nieco dokładniej przedstawię sytuację:

mechanik zaproponował pewien akumulator, jednak mam co do niego wątpliwości
i dlatego chce zweryfikować informacje swoje ( i mechanika)

dlatego też potrzebuję dokładniejszych danych poza pojemnością , napięcie zapewne 12 V, a prąd rozruchu? technologia, ewentualnie producent?

Miły - 4 Sty 2009, 23:29

ojć teraz nie pamiętam jaki mam dokładnie...
Marcinowaty - 5 Sty 2009, 11:29

Zainwestuj w coś porządnego, np Varta lub centra
http://eakumulator.pl/
http://www.varta-automotive.pl/

JoeMix - 5 Sty 2009, 17:03

Teoretycznie powinno być 63Ah i 500A prądu startowego, ale nie wiadomo w jakiej normie, myślę że jak kupisz jakiś 72A będzie dobry.
Rosa_canina - 6 Sty 2009, 19:41

Dziękuję za wszystkie rady.

Szczególnie przydatne okazały się dla mnie tabele producentów z propozycjami akumulatorów do konkretnych aut ( jak np. na podanej wyżej stronie varty ), nie ma się czym chwalić ale wcześniej nie wiedziałam, że takie są .

Pewien problem stanowiło dokręcenie jednej z klem, jednak
akumulator już zainstalowałam i co najważniejsze - samochód odpalił ! :) więc mam nadzieję, że wszystko jest ok ( co dla pewności przy najbliższej wizycie u mechanika będę
chciała sprawdzić).

Miły - 6 Sty 2009, 20:26

dzisiaj się przyjrzałem bo miałem problem z uruchomieniem auta... mam 680A i 74 MAh... i 2 x wyładowałem aku, żeby odpalić auto... dopiero na zaciąg... ;/
stafcio - 6 Sty 2009, 20:58

najlepiej pojdz do sklepu motoryzacyjnego i niech z katalogu dobiorą aku.
koval - 10 Sty 2009, 12:41

Miły napisał/a:
dzisiaj się przyjrzałem bo miałem problem z uruchomieniem auta... mam 680A i 74 MAh... i 2 x wyładowałem aku, żeby odpalić auto... dopiero na zaciąg... ;/

Polecam dokładnie sprawdzić jakość połączenia kabli z klemami. U mnie to samo przy pewnym mrozie się działo. Okazało się po osobistym śledztwie że kabel odpowiadający za grzanie świec ma słabe połączenie z klemą i nie grzeją jak potrzeba. Po przeszlifowaniu dokładnym i ponownym połączeniu klem przy -10 więcej potrafi odpalić od pierwszego razu :)